Dolar

34,2075

Euro

37,9193

Altın

2.927,13

Bist

9.351,22

Mahkeme uyardı: 'Tanrıları istismar etmeyin'

İneğe tapan Hindulara servis edilen yemeklerde sığır yağı kullanıldığı iddiası, güneydeki Andhra Pradesh eyaletinde tartışmaya yol açtı.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-01 20:11:42

Mahkeme uyardı: 'Tanrıları istismar etmeyin'

Hindistan Yüksek Mahkemesi, dün Andhra Pradesh hükümetini, ünlü Tirupati tapınağı için hazırlanan tatlılarda büyükbaş hayvan ürünü kullanıldığı iddiasıyla çıkan anlaşmazlığı, herhangi bir kanıt olmadan medyaya giderek körüklemekle suçlayarak uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz hafta, güney eyaletinin Başbakanı N. Chandrababu Naidu, Sri Venkateswara tapınağında çoğunlukla vejetaryen dindarlara servis edilen 'laddus' adlı tatlıların hayvansal yağla kirlendiğini iddia etti.

GYdHGFvaUAAnV4q

Laddus, Hinduizm'de geleneksel olarak hazırlanan adak olarak kullanılan tatlılardır.

GYdHGFObUAAh8H9

Tatlıları hazırlamak için kullanılan ghee'nin (arıtılmış tereyağı) "sığır yağı, balık yağı ve diğer yağları" içerdiğini belirten laboratuvar raporları gündem oldu.

İddia, Tirupati tapınağının Hinduizm'in en kutsal yerlerinden biri olması nedeniyle kargaşaya neden oldu. Ünlü rahip Swami Avimukteshwaranand Saraswati skandalı milyonların inancı olan "Hindu duygularına saldırı" olarak nitelendirdi.

GYdHGFTaIAAu6p4

Yüksek Mahkeme buna karşılık anayasal görevi yürütenlerin “kendini sınırlaması” gerektiğini vurguladı.

Yargıçlar Bhushan R Gavai ve KV Viswanathan, "Tanrıların siyasetten uzak tutulmasını bekliyoruz... İlk bakışta, laddus'ta sahte tereyağı kullanıldığına dair şu aşamada somut bir kanıt yok" dedi.

Hakimler, şekerlemelerin en az beş tedarikçisi olduğunu ve kontaminasyonun yalnızca bir tedarikçinin ürününde bulunduğunu belirtti. Mahkeme, soruşturma tamamlanmadan önce ön laboratuvar sonuçlarının basına açıklanmasını eleştirirken, bu tür eylemlerin halkın öfkesini daha da körükleyebileceği konusunda uyardı.

Naidu, YSR Kongre Partisi liderliğindeki önceki yönetimin ghee'de hayvansal yağ kullanımına izin verdiğini iddia etti; parti ise bu iddiayı şiddetle reddederek, başbakan Andhra Pradesh dini konuları siyasi çıkar sağlamak için kullanmakla suçladı.

Yüksek Mahkeme, duruşmayı 3 Ekim'e erteledi.

RT

SON VİDEO HABER

İran'dan İsrail'e füze saldırısı! İsrail ve İran'dan açıklamalar

Haber Ara