Mirasımız Derneğinden karikatür yarışması
İşgal altındaki Kudüs'te Osmanlı mirasını yaşatmak için çalışmalar yürüten Mirasımız Derneği, 'Mirasımız Kudüs Uluslararası Karikatür Yarışması' düzenliyor.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-14 09:57:31

Güncelleme Tarihi: 2017-09-14 09:57:31

Kudüs ve civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma (Mirasımız) Derneği tarafından düzenlenen 'Mirasımız Kudüs 1. Uluslararası Karikatür Yarışması'na başvurular başladı. Dernek merkezinde basın toplantısı yapan Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, bu çalışmayla Kudüs meselesini uluslararası boyuta taşımayı amaçladıklarını söyledi. İnsanlığın ortak dilinin 'çizgi' olduğunu belirten Demirci, 30 yıl önce Londra'da bir suikast sonucu hayatını kaybeden Filistinli ünlü karikatürist Naci el-Ali'nin 'Hanzala' tiplemesini örnek göstererek, "Çağımızda çizgi noktasında en etkin olanı hiç şüphesiz karikatür sanatıdır. Tek karelik karikatürle zihinlerde kalıcılık sağlanabilmektedir. Naci el-Ali'nin 'Hanzala' tiplemesi buna en iyi örnektir. 'Hanzala' tiplemesi o kadar etkili olmuştur ki, adeta Filistin davasıyla özdeş hale gelmiştir" dedi.

KUDÜS'ÜN KÜLTÜREL MİRASA KATKISI

1967'den bu yana İsrail'in işgali altında bulunan Kudüs konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini kaydeden Demirci, işgalci devletin Kudüs'te yaşayan yaklaşık 400 bin Müslüman üzerinde sistematik olarak uyguladığı ayrımcı politikalar ve Mescid-i Aksa özelinde gerçekleştirdiği ibadet özgürlüğü kısıtlamalarına dikkati çekti.

Demirci, amaçlarının uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek olduğunu belirtti. Demirci, Kudüs bağlamında kültürel miras ve bu çerçevede sosyal sorumluluk bilincini, bunun önemini, Kudüs şehrinin kültürel mirasa olan katkısını ve kültürel hayatımızdaki önemini kavramlar ve konular üzerinden gündeme getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Kudüs denildiğinde akla ilk gelen şey Mescid-i Aksa'dır" diyen Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müslümanların çoğu artık Kubettü's Sahra'yı Mescid-i Aksa olarak biliyor. Bu tür algı operasyonlarına en iyi cevap bu yarışmanın tanıtım görselleri, içeriği, misyonu ve yarışma eserleriyle verileceğini düşünüyor ve ümit ediyoruz. Mirasımız Kudüs ana başlığı altında karikatüristler tarafından Kudüs şehri ile alakalı, insan hakları, adalet, özgürlük, sevgi, kültür, sosyal hayat, sosyal sorumluluk, barış, şehir hayatı gibi kavramlar ve konuların zenginleştirici bir perspektifle karikatürlerle işlenmesini beklemekteyiz."

Jüri üyesi karikatürist Ahmet Altay, yarışmanın tüm ülkelerin profesyonel ve amatör karikatüristlerine açık olduğunu belirterek "Yaş sınırı yok. Yarışmaya konu ile alakalı birden fazla karikatür gönderilebilir. Yarışmaya gönderilen eserin daha önce herhangi bir yarışmadan ödül almamış olması gerekmekte. Çizim tekniği serbest" ifadelerini kullandı.

SON BAŞVURU 17 KASIM

Son katılım tarihi 17 Kasım olan yarışmanın ödül töreni 7-17 Aralık günleri arasında yapılacak. Birinciye 15 bin lira, ikinciye 10 bin lira, üçüncüye ise 7 bin 500 lira ödül verileceği yarışmanın jüri üyeleri ise Hasan Aycın, Şafak Tavkul, Turan Dertli, Naser Jaferi, Ahmet Altay, Murat Yılmaz ve gazetemiz yazarı Asım Gültekin olacak. Yarışmaya katılmak isteyenler, kuduscartoon.com ve jerusalemcartoon.com bağlantıları üzerinden tüm bilgilere ulaşabilir.

YÜZÜNÜ HİÇ DÖNMEDİ

Naci el-Ali 1936'da Filistin'in Ash Shajara köyünde dünyaya geldi. İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği 1948'de, vatanından sürülen Filistinlilerden biri olan Ali ile ailesi bir süre Lübnan'daki Einal Hilweh mülteci kampında yaşadı. Çocukken yaşadıklarından etkilenen usta çizer, 1960'da Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Filistin'de yaşananlara sessiz kalınmasından ötürü küskünlüğünün ifadesi olarak Hanzala karakterini sürekli sırtı dönük şekilde çizdi. 22 Temmuz 1987'de Londra'da çalıştığı gazetenin ofisine giderken suikasta uğradı. 29 Ağustos 1987'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti ve olayın failleri bulunamadı.