Dolar

34,8659

Euro

36,5745

Altın

3.042,88

Bist

10.058,47

Mustafa Kutlu'dan 'yaşam biçimi' eleştirisi: 'İslam aleminin haline bir bakın'

Yazar Mustafa Kutlu, günümüz dünyasında toplumların hayatını biçimlendiren itici gücün eğlence olduğunu yazdı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-06-14 17:30:37

Mustafa Kutlu'dan 'yaşam biçimi' eleştirisi: 'İslam aleminin haline bir bakın'

Eğlencenin hayatın her alanında belirleyiciolduğnu vurgulayan yazar Kutlu, Amerikan tarzı yaşam biçiminn dünyayı istila ettiğini belirtti.

Kutlu'nun "Yaşam biçimi" başlıklı son yazısından bazı kesitler:

Gününü gün etmek, yarın endişesi taşımamak bu dünyadan ötesine inanmamak, bencillik ile vur patlasın-çal oynasın eğlenmek insanlığa takdim edilen birinci hedef oldu.

"TEKNOLOJİ VE BOŞ ZAMAN"

Teknolojinin getirdiği konfor yanında âdemoğluna sağladığı “boş vakit” giderek fazlalaşıyor.

İnsanlar boş vakitlerinde yiyip-içip-çiftleşip-def-i hacet edip bol bol eğleniyorlar. Bilim adamlarının kıyamete on kala dedikleri bir zamanda bu durum bana çok manidar geliyor. Tarihe ve dinler tarihine bakarsanız ibretli sahneler görebilirsiniz.

Pek tabii olarak (sistem gereği) bu eğlencenin de bir bedeli var.

Bu bedel hakim gücün, hakim ideolojinin, zengin devletlerin, keçeyi sudan çıkarmış olanların ötekilerden; yani zayıflardan, güçsüzlerden kan pahasına söke söke alınmış bir bedeldir.

"EĞLENCE ENDÜSTRİSİ"

Eğlence artık dünyada hatırı sayılır bir endüstri olmuştur.

Bu endüstrinin uzmanlarından Michael J. Wolf The Entertainment Economy adlı eserinin giriş bölümünde şöyle diyor: “Otomobil değil, demir-çelik değil, finansal hizmetler değil, eğlence hızla yeni dünya ekonomisinin itici gücü haline gelmektedir. En gelişmiş eğlence endüstrisine sahip olan ABD'de eğlence harcamaları (yüzde 5,4), hane harcamaları içinde giyim (yüzde 5,2) ve sağlık (yüzde 5,2) harcamalarının önünde gelmektedir.

Eğlence endüstrisi yaklaşık 480 milyar dolarlık bir endüstridir.

Bu durum sadece gelişmiş ülkeler ile ABD'ne has değil.

"SÖZÜN DEĞERİ DÜŞTÜ"

Sinema, müzik, tiyatro, spor vb. gibi etkinlikler sanatsal gösteriler olmaları yanında eğlence endüstrisinin unsurları haline gelmiştir. Edebiyat dahi bu zincirin kuyruğuna takılmıştır.

Zaten öyle değil midir demeyin.

Meselâ eğlence müziği ile irfanî müziğin birbiriyle eşdeğer tutulması mümkün değildir.

Görüntü, görsellik, göze hitap etme çağında yaşıyoruz. “Söz”ün değeri düştü. Söze itibar kalmadı. Söz'ün şahikası olan “şiir”in durumu ortada. Görsel medya bütün hayatı kuşatmış durumda.

"AMERİKAN TARZI YAŞAM BİÇİMİ"

Sanayi medeniyetinin, kalabalık metropollerin, beton yığınlarının, trafiğin, stresin, bozuk psikolojinin cenderesinde sıkışan modern insan bir sıkıntı ve boşluk duygusu içinde bunalmakta, kendini alkole ve eğlenceye vurmaktadır. Durmak ve düşünmek neredeyse imkânsız hale gelmiş, akıntı herkesi sürüklemeye başlamış, Amerikan tarzı “yaşam biçimi” bütün dünyayı istila etmiştir.

Siz istediğiniz kadar teslim bayrağını çekmediğinizi, geleneği yaşayıp muhafaza ettiğinizi iddia edin; kılık-kıyafetiniz, yiyip-içmeniz, dinlediğimiz müzik, seyrettiğiniz film, okuduğumuz kitap, banyonuz, tuvaletiniz, mağazanız, dekorunuz, okulunuz, İngilizce merakınız burada sayamayacağımız kadar milyonlarca unsur bu “yaşam biçimi” tercihi ile hayatımıza sızmaktadır.

"İSLAM ALEMİNİN HALİNE BİR BAKIN"

Sokaklar, binalar, levhalar, sloganlar, markalar, tatil programları, yaş günleri, telefon mesajları, saç biçimleri, konserler, kanapeler, koltuklar, terlikler, kemerler, saatler, tokalar, pastalar (turtalar) sizi değiştiriyor. Farkında olmaksızın başka bir hayatın kulvarında koşuyorsunuz.

“Eğlenmek bizim de hakkımız” diye isyana kalkışmayın. Şöyle başınızı kaldırıp ülkenin ve tüm İslam âleminin haline bir göz atın.

Yeni Şafak

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara