DT Genel Müdürü Tamer Karadağlı'nın, 'Lale Devri bitti' açıklaması sonrası Devlet Tiyatroları gündemde.
10 yılı aşkın süredir hiçbir oyunda yer almayan oyuncuların kurum bünyesinde küçük bir azınlık olduğu genel oyuncu kadrosunun yüksek performans ile çalıştığı belirtildi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı'nın, "Lale Devri bitti, çalışmayan istifa etsin" çıkışı sonrası Sabah'a konuşan kurumun eski Genel Müdürü Nejat Birecik de Karadağlı'ya destek vererek, "Benim dönemimde 21 yıl hiç oyun oynamamış, adres bilgisi, telefon bilgisi bile yanlış çok ünlü bir oyuncu tespit ettik. Bir teşvikini ödemediğimiz için hakaret ederek beni arayıp hesap sordu" demişti.
DT eski Genel Müdürü Nejat Birecik, devlet tiyatrosu oyuncuları arasında bir klikleşme olduğunu söylemiş, CIA ve FETÖ bağlantılarına kadar pek çok çarpıcı ifşaatlarda bulunmuştu.
Birecik'in her sözü büyük yankı uyandırırken, en çok konuşulan ise, 21 yıl hiç oyun oynamadan her yıl 18 maaş alan ünlü bir oyuncu oldu.
Birecik, "Benim dönemimde 21 yıl hiç oyun oynamamış, adres bilgisi, telefon bilgisi bile yanlış çok ünlü bir oyuncu tespit ettik. Bir teşvikini ödemediğimiz için hakaret ederek beni arayıp hesap sordu" ifadelerini kullandı.
KİM BU OYUNCU?
Hiçbir oyunda yer almayan, adres bilgisi ve iletişim bilgisi yanlış olan Devlet Tiyatroları oyuncusu olan Meral Oğuz'un oynadığı son oyunun 1997 yılında sahnelenen 'Ben Anadolu' olduğu öğrenildi.
1 Aralık 1988 tarihli Tan gazetesinin haberi: "Meral Oğuz işini çok iyi biliyor. Meral Oğuz eski TRT yönetmeni Okan Uysaler ile gittiği gece kulübünde fotoğraflarının çekilmesine çok sinirlendi."
70'TEN FAZLA OYUNCU KAYIPLARDA AMA MAAŞ ALIYOR
Habere göre Oğuz'un Devlet Tiyatroları'nda 70'ten fazla ismin uzun süredir sahne almadığı öğrenildi. Bazı isimlerin 10 yıldan fazla süredir hiçbir oyunda yer almadığı bilgisine ulaşıldı. Kamuoyu bu oyuncuların kim olduğunu merak ediyor ve bir açıklama bekliyor.
KAYIP OYUNCULARIN TEŞVİKLERİ KESİLDİ
Bir süredir Devlet Tiyatroları içindeki azınlıktaki bir grup oyuncunun hedefinde olan Tamer Karadağlı'nın radikal bir karar alarak sözleşme ve disiplin kurallarını uyguladığı, uzun yıllardır oyunlarda yer almayan, özel işlerle ilgilenen oyuncuların teşviklerini kestiği belirtiliyor.
ÇALIŞAN OYUNCULAR DURUMDAN MEMNUN
Bazı oyuncular, Karadağlı'nın yaklaşımından memnun olduklarını, çalışmayanların kendileri ile aynı haklara sahip olmalarının kendilerini de rahatsız ettiğini bildirdi. Oyuncular, siyasi olarak güçlü olan azınlıktaki oyuncu grubun hedefi olmamak için açıktan beyanat vermek istemediklerini de belirtti.
DEVLET TİYATROLARI OYUNCULARI HANGİ ŞARTLARLA ÇALIŞIYOR?
Devlet Tiyatroları oyuncularının ortalama aylık kazancının 65 bin TL olduğu belirtiliyor. Oyuncular bir ay tek, bir ay ise teşvikle birlikte çift maaş alıyor. Teşvik alınan ay kazancın 100 bin TL civarı olduğu belirtiliyor.
Ayrıca yılda iki kez de 30'ar bin TL ödeme yapılıyor. Ortalama yıllık kazanç 1 milyon lirayı buluyor.
MEMUR DEĞİLLER AMA MEMUR GİBİ GÜÇLÜLER
Devlet Tiyatroları oyuncuları tam bir memuriyet statüsüne sahip olmasa da, sözleşmelerinin 3 yıl üst üste yenilenmesi ile oldukça geniş müktesep haklara sahip oldukları öğrenildi.
Devlet Tiyatroları'nda görev alan oyuncular arasında bir rekabetin olduğu ve birçok yetenekli oyuncunun daha fazla sahne alma fırsatı beklediği biliniyor. Bu durum, uzun süredir sahneye çıkmayan oyuncularla çalışanlar arasında bir gerilim yaratıyor.
Devlet Tiyatroları oyuncuları, genellikle özel tiyatrolara kıyasla daha iyi özlük haklarına sahip. Ancak, çalışan oyuncular arasında adalet duygusunun sağlanması için bu hakların eşit dağıtılması gerektiği yönünde görüşler mevcut.
Özellikle vergilerle finanse edilen kamu kuruluşlarında, çalışanların ne şekilde maaş aldığı ve iş yaptığı konularında şeffaflık talebi artıyor.
Devlet Tiyatroları içinde yaşanan bu tür durumlar, kamuoyu baskısıyla birlikte yeniden gözden geçirilmeli.