Pearl Harbor Saldırısı Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırı.
Operasyonun amacı, Büyük Okyanus'ta kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askeri müdahalesini önlemektir. Saldırı sonucu 12 Amerikan savaş gemisi ciddi şekilde hasara uğratmış veya batmış,188 savaş uçağı imha edilmiş ve 2.403 Amerikan askeri ile 68 sivil ölmüştür.Pasifik Filosu'nun üç uçak gemisi, üssün önemli tankerleri, denizaltılar ve fabrika gemileri gibi unsurları limanda değildi ve zarar görmekten kurtuldu.
ABD bu saldırının sonucunda intikamını insanlık tarihine geçecek şekilde almıştır.
6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya 9 Ağustos 1945'te ise Nagazaki'ye atom bombası atılmıştır. Bu atom bombaları yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuş; Japonya bölgesini yaşanmaz bir hale getirmiştir.
Süreçte adım adım
İkinci Dünya Savaşı'na yaklaşıldığı dönemde Japonya, en az Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri kadar dünya ekonomisinde söz sahibi olmak istediğini izlediği siyaset itibariyle açıkça ortaya koymuştu. Japonya'nın hedefi dünyanın önemli topraklarını ve doğal kaynakları ele geçirmek, dünyanın yeni süper gücü olmaktı. Japon güçleri, bu amaçla çıktığı yolda 19. Yüzyılın sonlarına doğru Çin ile büyük bir mücadele sürdürmüş ve 20. yüzyılın başında ise kendisini, Rusya ile büyük bir savaşın ortasında bulmuştur. Bu tarihten 1930'lara kadar ise Japonya, askerî anlamda büyük bir güç ve donanıma sahip olmuştur.
Dönemin süper gücü olma yolunda ilerleyen ABD'ye alternatif bir güç olarak yükselme eğiliminde olan Japonya, 1937'de Çin ile büyük savaşın içine girmiş ve agresif tutumu ile ilgili Milletler Cemiyeti tarafından uyarı almıştır. Bu uyarıya karşılık Japonya, Milletler Cemiyeti'nden ayrıldığını açıklamıştır.