Sadabad Paktı'nı hangi ülkeler imzalamıştı? Sadabad Paktı'nın maddeleri nelerdi?
1937 yılında imzalanan Sadabad Paktı Ortadoğu'da Türkiye'nin de içinde bulunduğu dört ülke tarafından imzalanmıştı.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-27 08:22:12

Güncelleme Tarihi: 2017-09-27 08:22:12

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Mesud Barzani'ninin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde refarandum yapmasının ardından Irak, Türkiye ve İran, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne karşı birlikte hareket etmeye başladı. Irak ve Türkiye, Habur Sınır Kapısı yakınında birlikte tatbikat yaptı. Bu olay Sadabad Paktı'nı yeniden gündeme getirdi. 

SADABAD PAKTI: TÜRKİYE, IRAK, İRAN

Sadabad Paktı, 1930'lu yıllarda İngiltere, Fransa ve İtalya arasında  başlayan çatışmalar üzerine Türkiye,Irak ve İran arasında gündeme geldi. 8 Temmuz 1937 tarihinde Tahran'da Sadabat Sarayı'nda Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında imzalandı. Ortadoğu'da ki sömürge hareketine karşı pakta imza atan ülkeler ‘birbirlerinin çıkarlarının zedelenmemesi ve korunması suretiyle ortak ve birlikte hareket etme' sözü verdiler. Sadabad paktı'na imza atan ülkelerin aldıkları kararlar arasında birinci maddede; taraflar birbirlerinin içiçlerine karışmayacaklar, ikinci maddede; ortak sınırların dokunululmazlığına saygı gösterilecek, üçüncü maddede; ortak çıkarların söz konusu olduğu uluslararası uyuşmazlıklarda birbirlerine danışacakları, dördüncü maddede; birbirine karşı ne tek başlarına ne de başka devletlerle birlikte saldırıya geçemeyecekleri belirlenmiştir.

Sadabad Paktı'nın en önemli maddesi yedinci maddede ise,  kendi sınırları içinde öteki tarafın kurumlarını yıkmak, düzen ve güvenliğini sarsmak ya da hükümet rejimini bozmak amacıyla silahlı çeteler, gruplar ya da örgütlerin kurulmasını ve onların eyleme geçmelerini engellemek yer alıyordu.