Mısır'ın tarihi Sakkara mezarlığında yapılan kazılarda, yaklaşık 4 bin yıl önce yaşamış ünlü bir kraliyet doktorunun büyüleyici yaşamına ışık tutarak Antik Mısır'ın tıp ve inanç dünyasına dair yeni bilgiler ortaya çıkardı.
"SARAY BAŞHEKİMİ"
Arkeologlara göre, Teti Neb Fu'nun mezarı Kral Pepi II dönemine, yani MÖ 2305-2118 yıllarına tarihleniyor.
Mezar, Antik Mısır'ın altıncı hanedanına ait kraliyet mensuplarının mezarlarıyla birlikte keşfedildi. Lahit üzerindeki yazılar, Teti Neb Fu'nun "saray başhekimi", "tıbbi bitkiler müdürü" ve "baş diş hekimi" gibi unvanlara sahip olduğunu gösteriyor.
SANAT ESERLERİ İLE DOLU MEZAR
Teti Neb Fu'nun mezarı, çarpıcı sanat eserleriyle süslenmiş durumda. Mezar duvarlarında çanak çömlekler, mücevherler, cenaze töreni sahneleri ve boyalı bir "sahte kapı" yer alıyor. Ayrıca, Eski Mısır kültürünün günlük yaşamına dair eşsiz bir bakış sunuyor.
ŞİFACI VE BÜYÜCÜ
Lahitte yazılı unvanlara göre Teti Neb Fu, zehirli akrep ve yılan ısırıklarını iyileştiren tanrıça Serket'in rahibi ve "büyücüsü" olarak da tanınıyordu.
Bu, onun dönemin tıp uygulamalarında ileri düzeyde bir şifacı olarak görüldüğünü ve mistik yöntemlerle şifa verdiğini gösteriyor.
TARİHİN EN İLERİ TIBBİ UYGULAMALARI
Antik Mısırlılar, tıbbi bilgileriyle çağlarının ötesindeydi. Eski metinler, onların diş dolguları yapabildiğini, kadın hastalıklarını tedavi ettiğini ve hatta diyabet ile kanseri teşhis edebildiğini ortaya koyuyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, Mısırlıların dini ritüellerle modern cerrahiye benzeyen işlemler uyguladığına dair kanıtlar bulundu.
SAKKARA'NIN ZENGİN MİRASI
Yaklaşık 7,3 x 1 kilometrelik bir alanı kapsayan Sakkara, Antik Mısır kraliyet ailesinin en önemli mezarlıklarından biri olarak kabul ediliyor. Dünyanın en eski piramidi olarak bilinen Djoser Basamaklı Piramidi de burada yer alıyor.
NTV