Malatya sınırları içerisinde bulunan, Hz. Hüseyin'in oğlu İmam Zeynel Abidin Hazretleri'ne ait türbe önemli uğrak yerlerden. İmam Zeynel Abidin Hazretleri'nin kutsal emanetlerini babası İmam Hüseyin'den Kerbelâ'da teslim aldığı rivayet edilmekte.
Su altında kalmaması için taşındı
Türbenin herhangi bir kitabesi mevcut değil.Türbe, Karakaya Barajı suları altında kalmaması için şimdiki yeri olan Malatya Battalgazi İlçesi Atabey İskelesi yakınına taşınarak yeniden inşa edilmiştir.
Hasta olduğu için Kerbela'da bulunamaz
Zeynel Abidîn, Kerbela Olayı'na ağır hasta olduğu için katılamaz. Emevi askerleri tarafından öldürülmek istense de komutan Ömer bin Sa'd tarafından kurtarılır. Diğer Ehl-i Beyt fertleriyle birlikte Şam'a Yezid'in yanına gönderilir. Burada Yezid tarafından iyi karşılanır ve dilerse yanında kalabilceği söylenir.Lakin o Medine'ye dönmeyi tercih eder.
İmam Zeynel Abidin Kerbala'da babası, amcası, kardeşleri olmak üzere bütün yakınlarını kaybetti
Medine'deki olaylara katılmak istemedi
Zeynel Abidin, Medine'de Yezid'e karşı ayaklanan Medinelilere katılmayarak olaylardan uzak durmaya çalışmıştır. Tüm 'fitne'lerin siyasi menfaatlerden kaynaklandığını düşündüğünden Emevilere de onlara karşı ayaklanan gruplara da hep mesafeli durmayı tercih etmiştir
Sırtında fakirlere yiyecek taşıyor
Zeynel Abidîn'in abdest alırken sararması, namaz kılarken titremesi ve geceleyin fakirlere sırtında yiyecek taşımasıyla ilgili rivayetler onun zühdüne, takvâsına ve cömertliğine örnek teşkil eder.Ömrünü ibadetle geçiren Zeynel Abidin 712 yılında Medine'de vefat eder ve amcası Hasan'ın mezarının yanına defnedilmiştir.
Emevi halifesi Hişam'ın emriyle ve Velid b. Abd ul-Melik'in vasıtasıyla zehirlenip Hicret'in 95. yılında 56 yaşında Medinede şehit edildiğine dair rivayetler mevcut.
12 imamdan dördüncüsü
Şia mezhepleri onun imâmetini kabul etmektedir. On İki İmâmlar'ın dördüncü imamı konumunda. Diğer imamlar da olduğu gibi 'İmam Ali Zeynel Abidîn' Şia için önemli bir zat olarak telakki ediliyor. Zeynel Abidin de kendini ilme veren, bilinçli ve şair ruhlu bir zattı. O da babası ve dedesi gibi fakirin ve ezilenin dostu olmuş,parayla köle satın alıp serbest bırakmıştır.
Dönemini aydınlatan sözlerden bazıları:
“Salih kimselerle oturmak, insanı doğruluğa götürür; alimlerin adabına uymak, aklı çoğaltır; adil yöneticilere itaat etmek, izzetin kemalidir; İstişare edene, doğru yolu göstermek, nimetin hakkını edaetmektir…”
“… Akıllı kimse, isteğine uygun olsa bile yalan söylemez.."
“..Zamandan ve ehlinden öğüt al. Çünkü zaman hem kısadır, hem de uzun. Dünyanın geleceği geçmişine benzer; öyleyse ondan ibret al..”
“..Bütün insanlar yıldızları görür; ancak yıldızların rotasını ve dönüş yerlerini bilenler kendi yolunu bulabilir.”
“Kendinle kardeşin arasındaki saygınlığı yok etme;ondan birazını baki bırak. Çünkü saygınlığın yok olması, hayânın yok olmasıdır.”