Ülkemiz, kültürel ve tarihi geçmişini yansıtan eserlerle doludur. Saat kuleleri de bu zengin mirasın en önemli örneklerindendir. Anadolu'nun belli illerine gittiğinizde o şehirle özdeşleşen saat kulelerinin varlığına mutlaka şahitlik etmişsinizdir.
Adı saat kuleleriyle özdeşleşen bu şehirler aynı zamanda tarihin zamanına da şahitlik etmiş yapılardır.
Saat kulelerinin Anadolu'nun içlerine kadar yayılmasının en önemli sebebi, II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünde valilere, saat kulesi yapımıyla ilgili göndermiş olduğu fermandır. Tarihi daha eskilere dayansa da Osmanlı'nın son dönemlerinde yoğunlaşan saat mimarisinin örneklerine ise göz atmakta fayda olacağı kanaatindeyiz
Adana Büyük Saat Kulesi
1881 yılında Vali Ziya Paşa döneminde yapımına başlanmış, 1882 yılında Vali Abidin Paşa döneminde tamamlanmıştır. Uzunluğu 32 metre ve kare prizma şeklinde olan kule, örme işlemi oldukça zor olan küçük taş tuğlalardan yapılmıştır.
Bilecik Saat Kulesi
1907 yılında Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından yaptırılan saat kulesi 15 metre yüksekliğinde. Kule, günümüzde belediye binası olarak hizmet veren İstasyon Caddesindeki idadi mektebininyakınına inşa edilmiştir.
Kule, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen dört dikdörtgen prizmadan oluşmaktadır.Balkon üzerindeki ahşap bloğun dört cephesinde, kare kadranlı birer saat yer almaktadır.
Mudurnu Saat Kulesi
Mudurnu'nun doğusundaki bir yamaç üzerindeki saat kulesi, 1890 - 1891 tarihlerinde ahşap olarak yapılmış, 1900 yılında yangına maruz kalmıştır.
1905 yılında çevreden getirilen taşlar ile Mudurnu Hapishanesi'ndeki mahkûmlara yaptırılan kuleye Mudurnulu demirci ustalarının yaptığı saat takılmıştır. Kule kare prizma gövdeli ve yaklaşık olarak 12 metre yüksekliğindedir.
Çorum Saat Kulesi
Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi-Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılmıştır.Sarı renkli kesme kum taşından yapılan kulenin dört bir tarafında saat kadranı bulunmaktadır.
Kastamonu Saat Kulesi
Sarayüstü Tepesi'nde yer alan Kastamonu Saat Kulesi şehrin en önemli simgelerinden biridir. 1885 yılında Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış olan yapının, halk arasında sürgün bir saat olduğuna dair bir efsanesi bulunmaktadır.
İzmit Saat Kulesi
Mutasarrıf Musa Kazım Bey tarafından, Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle inşa ettirilmiştir. Kule, Neoklasik üslupta Hereke ve Tavşancıl'dan getirilen traverten taşlardan yaptırılmıştır.
İzmit'in sembolü haline gelen saat kulesi, her katında farklı bir mimari üslubun uygulandığı ince uzun yapısıyla dikkat çekiyor.
Tokat Saat Kulesi
Sultan II. Abdülhamid'in padişah oluşunun 25. yılı için halkın yardımlarıyla, Mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevelli oğlu Enver Bey tarafından yaptırılmıştır.Yüksekliği 33 metre olan ve kesme taştan yapılan saat kulesi, Tokat'ın dikkat çeken tarihi eserlerinden.
Yozgat Saat Kulesi
Tarihi saat kulesi 1897 yılında dönemin Belediye Başkanı Ahmet Tevfiki Zade tarafından Yozgatlı Şakir ustaya yaptırılmıştır.Saat kulesi zemin kat ve çanların bulunduğu kısımlarla birlikte yedi kattır. Sarı kefeki kesme taşlar kullanılarak inşa edilen kulenin her cephesinde saat bulunmaktadır.
İzmir Saat Kulesi
Konak meydanında bulunan İzmir'in sembolü kule, Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü kutlamaları nedeniyle inşa edilen kulelerdendir. İzmir Valisi Kıbrıslı Kâmil Paşa, oğlu Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa'dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmıştır.
Dolmabahçe Saat Kulesi
Dolmabahçe Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamid tarafından Saray Mimarı Sarkis Balyan'a yaptırılmıştır. Kule, köşelerinde birer fıskiyeli havuzun olduğu bir platform üzerinde dört katlı olarak inşa edilmiştir.
1890-1895 yılları arasında, Neobarok ve Ampir tarzında yapılan saat kulesi, 27 metre yüksekliğindedir. Yükseldikçe daralan bir forma sahip olan kule, mimari süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Kulenin her yüzünde birer saat bulunuyor
Bursa Tophane Saat Kulesi
Tophane Parkı içinde bulunan saat kulesi, 1905 yılında yapılmıştır. II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü kutlamaları dahilinde inşa edilen kulelerdendir. Güney kısmında girişi bulunan kuleye, 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır.
Kulenin üst katının dört cephesinde, 90 cm çapında yuvarlak saatler bulunmaktadır. Kule 33 metre yüksekliğinde olup 6 katlıdır.
Çanakkale Saat Kulesi
1897 yılında İtalyan Konsolosluğu da yapan Vitalis isimli tüccar tarafından inşa ettirilen kule, Ayvalık taşından yapılmış olup, dört cephesinde de birer saat bulunmaktadır.Kule kare planlı aşağıdan yukarıya doğru incelen bir görüntüye sahiptir. Çeşmenin mermer kurnası ve ayna taşı vardır. Kule farklı dönemlerde sadece eskiyen taşlarının yerine aynısı yapılmak suretiyle onarımlar geçirmiştir.