Dolar

34,6416

Euro

36,4680

Altın

2.935,59

Bist

9.614,74

Türkleri İslamiyet ile buluşturan savaş

Türkistan coğrafyasında artan Arap ve Çin devletlerinin mücadelesi Talas savaşının patlak vermesine neden olmuştur

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-30 09:23:23

Türkleri İslamiyet ile buluşturan savaş

Talas Savaşı, Müslüman Araplar ile Karluk Türklerinin Çin Orduları karşısında zafer kazanmış olduğu savaş.

Bu zaferden sonra İslamiyet Türkler arasında hızla yayılmıştır. Talas Savaşı 751 yılında Talas Nehri kıyısındaki Atlah mevkiinde gerçekleşmiş ve beş gün sürmüştür.

Savaşa giden yol

744 yılında kurulan II. Göktürk Devleti'ne son veren Uygurlar, yıkılmış olan bu devletin yerini dolduramamıştır. Bunun sonucunda Çinliler batıya doğru ilerlemeye başlamışlardır. Bu gelişmeler üzerine Karluk Türklerinin destek vermiş oldukları Müslüman Araplar ile Çinliler arasında 751 tarihinde Talas savaşı olmuştur. Talas Savaşıyla Çinliler ağır bir yenilgiye uğratılmıştır. Çinliler almış oldukları bu yenilginin sonrasında Batı Türkistan'a hâkim olma emellerinden vazgeçmişlerdir. 

Tarihi önemi nedir?

Türkistan coğrafyasında artan Arap ve Çin devletlerinin mücadelesi Talas savaşının patlak vermesine neden olmuştur. Uygurlar ve Karluklar tarihi düşmanları olan Çin Devletine karşı Araplarla birlikte savaşmışlardır. Bu savaşta Türklerin Müslüman Araplara destek vermesi savaşta Arapların galip gelmesini sağlamıştır. Talas savaşının gerçekleşmesiyle Türkler İslamiyet'le tanışmışlardır.

Talas savaşı öncesinde halife olan Hz. Ömer ve Hz. Osman dönemlerinde yapılan fetihler artmıştır. Emeviler ile Abbasiler döneminde ise hat safhaya ulaşmıştır. Tüm bunların neticesinde Araplar ve Çinliler arasında Talas Savaşı gerçekleşmiştir. Bu savaşta Türkler Arapların yanında yer almıştır.

Savaşın çıkışının en önemli sebebi İpek Yolu üzerinde hâkimiyet sağlamaktır. Talas savaşı ile hem Çin devleti hem de Müslüman Araplar Orta Asya'da hâkimiyet sağlamayı amaçlamışlardır. Bundan dolayı her iki devlet Türkistan devleti üzerine seferler gerçekleştirmiştir. Bunun sonucu olarak Çin ve Müslüman Araplar arasında 751 Talas savaşı patlak vermiştir. Gerçekleşen bu savaş önemli sonuçların doğmasına sebep olmuştur.

Savaşın sona ermesinin ardından İslam dini Türkler arasında hızlı bir şekilde yayılma göstermiştir. 

Türk-İslam tarihi başlangıç noktası

Talas savaşının gerçekleşmesiyle Türk-İslam tarihi de başlamıştır. Bu bakımdan Talas savaşının Türk- İslam tarihi açısından oldukça büyük bir önemi vardır.

Talas savaşı sonrasında Türkler ile Müslümanlar arasındaki ilişkiler artmıştır.  Savaş sonrasında Türkler bir Arap Devleti olan Abbasilerin askeri ve idari kadrolarında görev almaya başlamışlardır.

 Çinliler Talas Savaşında aldıkları ağır yenilgi sonrası Batı Türkistan'a hâkim olma emellerinden vazgeçmişlerdir. Böylece Türk boyları Çin baskısından kurtulmuştur. Batı Türkistan'da sarsıntıya uğrayan Türk nüfuzu yeniden sağlanmıştır. Bunun sonucu olarak da Karluk Türkleri 766 tarihinde Tanrı dağları bölgesinde bağımsız devletlerini oluşturmuşlardır.

SON VİDEO HABER

Bitcoin kutlaması: Sokakta lokma dağıttı

Haber Ara