Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Üç hilalin fikir babası Levon Panos Dabağyan

Bir dönem MHP'den milletvekili adayı olan Ermeni yazar Levon Panos Dabağyan partinin amblemi olan 3 hilalin fikir babası olarak partinin geçmişinde çok önemli bir isim olarak yer alıyor.

8 Ay Önce Güncellendi

2024-04-12 11:26:54

Üç hilalin fikir babası Levon Panos Dabağyan

Osmanlı tarihi ve Türk Ermeni ilişkileri üzerine birçok kitabı bulunan 84 yaşındaki Dabağyan, Kendini 'Osmanlı Ermenisi' olarak tanımlıyordu. MHP camiasında 'Levon Amca' olarak da bilinen Dabağyan 2013 yılındaki bir röportajında şunları söylemişti:

"1969 yılında, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 1969 yılında Adana'da büyük kongresini topladı. Bu kongre partinin adının Milliyetçi Hareket Partisi olduğu ve genel başkanlığa Alparslan Türkeş'in getirildiği kongredir. O dönemde Alparslan Türkeş'in yakın çevresinde bulunuyordum kongrede yerimi aldım. Parti Atsızcılar ile Türkeşçilerin çekiştiği bir virajdaydı. Partinin ambleminin ne olacağı gündeme gelince, Atsızcı kanat 'kurt'un amblem olarak seçilmesini önerdi, fakat ben 'Biz Osmanlıyız! Bize üç hilal yakışır!' diyerek bağırdım. Bu çağrım alkışlarla desteklendi ve partinin amblemi olarak üç hilal seçildi. Böylece üç hilal MHP, kurt ise Ülkü Ocakları amblemi oldu."

LEVON PANOS DABAĞYAN KİMDİR?

11 Kasım 1933 tarihinde İstanbul Yenikapı'da doğdu. Devlet adamı Harutyun Amira Bezciyan'ın meşhur yalısında dünyaya geldi. Baba tarafı Van vilayetinden Kastamonu'nun Kadınsaray Köyü'ne yerleşen Karacıyanlar sülalesine mensup. Anne tarafı ise Erzurum ve Van dolaylarından İstanbul'a takriben bir asır evvel göçüp Yenikapı semtine yerleşen Ermeni Apostolik Kilisesi'ne mensup Dabağyan'lardır.

Levon Panos Dabağyan, Kirkor Karacıyan ve Siranuş Dabağyan'ın Dabağyan soyadını alan Krikor Efendi, evlatlarına da aynı soyadını vermiştir.

Baba tarafı Van'dan Kastamonu'ya ve oradan da İstanbul'a göç eden Karacıyanlar ve anne tarafı ise Erzurum-Van yöresinden İstanbul'a göç eden, Ermeni Apostolik Kilisesi'ne mensup olan Dabağyanlar'a dayanmaktadır.

9_33

Lusavoriçağan mezhebinden olan Levon Panos Dabağyan, bir yazısında ailesini şöyle tanıtıyor; “Krikor ve Siranuş adında Ermeni asıllı bir ailenin evladı olarak 11 Kasım 1933'de İstanbul'un Aksaray-Yenikapı' semtinde, büyük devlet adamı Harutyun Amira Bezciyan'ın meşhur yalısında dünyaya geldim. Baba tarafım Van vilayetinden Kastamonu'nun Kadınsaray Köyü'ne yerleşmiş bir sülaleye (Karacıyanlar), ana tarafı ise Erzurum ve Van dolaylarından İstanbul'a takriben bir asır evvel göçüp Yenikapı semtine yerleşen Dabağyan'lardır. Ailevi bir sebepten dolayı Dabağyan soyadını alan Krikor Efendi, evlatlarına da aynı soyadını vermiştir.”
Levon Dabağyan, 1954 yılında bahriyeli olarak askerliğini yaptı.

4_175

Dabağyan, çocukluk dönemiyle ilgili bir hatırasını şöyle anlatıyor:

“İlkokula gidiyordum. Cumhuriyet Bayramı'nda rahmetli teyzem alıp beni Beyazıt'a resmigeçit seyretmeye götürürdü. O zamanki resmigeçitler çok güzel olurdu. Ordu geçiyor, gurur duyuyorsun, sıra okullara geliyor. Ufak izcilere yavrukurt denirdi. Trampet borazan çalan minik minik çocuklar. Teyzeme ‘ben neden geçemiyorum' dedim. O da ‘biz gayrimüslimiz geçirmezler' dedi. O zaman ben okumayacağım dedim ve okumadım. Beni teyzem yetiştirdi. Çok emek verdi bana. Ülkemi bana sevdiren de odur.”

1959 yılında eşi Eliz ile evlendi ve evliliğinden 1960'ta Alis isimli kızları oldu.

7_54

1967'de Yeni İstanbul'da muhabirliğe başladı.

Aynı yıl, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (C.K.M.P) girdi.

Levon Panos Dabağyan o dönemde Alparslan Türkeş'in yakın çevresinde bulunan bir isimdi.

12_24

Partinin 1969 yılında Adana'daki büyük kongresinde Nihal Atsız ile Alparslan Türkeş yanlıları arasında partinin ambleminin ne olacağı tartışılır. Atsız kanadı partiye 'kurt' amblemi seçilmesini teklif eder.

Ülkücü camiada 'Levon Amca' olarak da bilinen Dabağyan, 2013 yılındaki bir röportajında o günlerle ilgili şunları söylemişti:

"1969 yılında, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 1969 yılında Adana'da büyük kongresini topladı. Bu kongre partinin adının Milliyetçi Hareket Partisi olduğu ve genel başkanlığa Alparslan Türkeş'in getirildiği kongredir. O dönemde Alparslan Türkeş'in yakın çevresinde bulunuyordum kongrede yerimi aldım. Parti Atsızcılar ile Türkeşçilerin çekiştiği bir virajdaydı. Partinin ambleminin ne olacağı gündeme gelince, Atsızcı kanat 'kurt'un amblem olarak seçilmesini önerdi, fakat ben 'Biz Osmanlıyız! Bize üç hilal yakışır!' diyerek bağırdım. Bu çağrım alkışlarla desteklendi ve partinin amblemi olarak üç hilal seçildi. Böylece üç hilal MHP, kurt ise Ülkü Ocakları amblemi oldu."

Levon Panos Dabağyan, 1969 yılında düzenlenen genel seçimlerde, Türk milliyetçiliğinin önde gelen isimi Dündar Taşer ile birlikte, Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul adayı oldu.

5_110

Ermenilerin Turanî bir millet olduğunu, Urartular, Sümerler ve Suvarlar ile birlikte Anadolu'ya yerleştiklerini, daha sonra Hıristiyanlığa geçip, ayrıldıkları görüşünü savundu.

Kendini 'Osmanlı Ermenisi' olarak tanımlayan bu görüşleri yüzünden Ermeni camiasından dışlandı.

Dabağyan, Osmanlı devletine karşı ayaklananların Gregoryen Ermeniler olmadığını, Yahudi kökenli Bagraduni Ermenileri olduğunu iddia etti. Onların aslında bir Ermeni devleti kurmak değil, büyük İsrail'i gerçekleştirmek emeli olduğunu ileri sürdü.

6_72

Kapanan Aksiyon dergisine verdiği röportajda Ermenilerle ilgili öne çıkan “1. Zeytun İsyanı'nın” arkasında Fransa ve Vatikan'ın bulunduğunu, isyanın çıkmasında asıl rol sahibi olanların Pakraduniler olduğunu ileri sürdü.

Dabağyan, Zeytunluların kökeniyle ilgili olarak şöyle diyor:

“Ani Beldesi'nin Bizanslılara geçmesinden ve Bizanslıların Ermeni katliamından sonra, Anadolu'nun muhtelif bölgelerine dağılan ‘Pakraduni Hanedanı' mensupları Haçin ve Zeytun havalisine yerleşmişlerdi. Dolayısıyla (Fransız Katolik Ermenisi) maceracı Leon, Ermenileri isyana teşvik için gerçekten en münasip bölgeleri seçmiş demekti. Zira, Pakraduni Hanedanı, zaten birtakım entrikalara müsait ve gayri Ermeni bir unsur idi.”

2_473

Dabağyan 1862 ve 1895'te iki kez denenen isyanın Osmanlı'ya Gregoryan Ermenilerin destek vermemesi üzerine sonuçsuz kaldığını belirtirken, Pakradunilerin de hâlâ var olduğunu vurguluyor:

“Hâlâ varlar tabii; ama sayıları ne kadar, organizeler mi bilemem. Sanmıyorum. Ancak, bizde birine ‘Pakraduni!' dedin mi, bu hakaret için kullanılırdı. Çocukken birine kızdığımızda, ‘Pakradunisin ulan sen!' derdik. Onların ırklarından gelen bir zekâları, müztehzi bir bakışları, hesapçı, işini bilir bir yapıları vardır. Tarım ve zenaattan çok hep ticaretle, para/finans işleriyle uğraşmışlardır.”

3_279

Yahudi kökenli Bagraduni Ermenileri konusu ilk kez, dünyaca ünlü Yahudi tarihçi eski Niğde Milletvekili Profesör Avram Galanti (1873-1961) tarafından gündeme getirildi.

GK5Zo4KWUAA0_yk

Eğer Ermeni Soykırımı olsaydı "Ben burada olmazdım" diyen Levon Panos Dabağyan 7 Mayıs 2017 tarihinde vefat etti.

16. yüzyıldan beri haham yetiştiren tanınmış bir aileye mensup olan Avram Galanti, “Les Pacradounis ou Une Secte Armeno-Juive” (Pakraduniler veya bir Ermeni-Yahudi Tarikatı) adlı 1933 basımı Fransızca kitabında, “Pakraduniler, varlıklarını Juda İmparatorluğunun sonlarından itibaren (MÖ 7 yüzyıl) 20. yüzyıla dek sürdürülmüş olan Ermeni Yahudi karışımı bir kavimdir” diyor.

10_27

Vasiyeti gereği tabutu,Türk bayrağı ile örtüldü.

11_21

1970'li yıllarda, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in isteğiyle Ortadoğu gazetesinde yazı yazmıştır. Levon Panos Dabağyan'ın, Yeni İstanbul, Babıali'de Sabah, Bugün, Hakikat, Yeşil Belde ve Tercüman gazetelerinde makale ve tefrikaları yayınlanmıştır. Dabağyan'ın 12 Eylül öncesinde Hergün gazetesinde ve Türk Edebiyatı gibi kültür ve sanat dergilerde de yazıları yayınlanmıştır.

SON VİDEO HABER

İsrail, Gazze'yi sabaha kadar bombaladı: 23 şehit

Haber Ara