Yeni nesil şarkılar: 'Kafiye uysun da ne olursa olsun'
50’nci sanat yılını dolduran Cahit Berkay, yeni nesil şarkıları eleştirdi. Berkay, 'Bizim kültürümüzden Nazım Hikmet, Pir Sultan, Mevlana, Karacaoğlan, Yaşar Kemal geçti. Böyle olağanüstü bir zenginliğimiz var. Fakat şarkı sözlerine baktığınız zaman kafiye uysun da ne olursa olsun...' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-08-10 11:06:32

Güncelleme Tarihi: 2017-08-10 11:06:32

TIMETURK | HABER MERKEZİ

50'nci sanat yılını dolduran Cahit Berkay, Karar'dan Işıl Çalışkan'a konuştu. Berkay, müzik piyasasını ve yeni nesil şarkıları değerlendirdi. Berkay, "Bizim kültürümüzden Nazım Hikmet, Pir Sultan, Mevlana, Karacaoğlan, Yaşar Kemal geçti. Böyle olağanüstü bir zenginliğimiz var. Fakat şarkı sözlerine baktığınız zaman kafiye uysun da ne olursa olsun..." dedi.

Müzik piyasasının gidişatıyla ilgili neler söylersiniz?

Rekabet çok fazla. Bu piyasaya girebilmek için profesyonel ellerin yardımına ihtiyaç var. Sadece iyi bir yeteneksen bütün kapılar sana sonuna kadar açık değil. Bir de teknoloji o kadar gelişti ki hiç şarkı söylemesini bilmeyene bile söyletebilir hale geldi. Bunu yapabilen bilgisayar programları var artık. Detonesini ve şarkı söylerken kaçan notaları tane tane, hece hece düzeltiyor. Piyasa da artık eskisi gibi değil. Yapım firmaları kendini geri çekti. Bugün gençlerin birçoğu stüdyo masrafını ve klip masrafını kendileri karşılıyor. Hazır bitmiş albümü yapımcıya veriyor. Bazı yapımcılar ise yamyam. Dağıtmak için üstüne para alıyor. Bir yandan da internet ortamında bir kanal açıldı. Kendi çektiğin videoyu YouTube'a koyabiliyorsun. Gençlerin büyük çoğunluğu sesini müziğini duyurmaya yönelik ilerliyorlar. Ama iş biraz daha profesyonel boyuta geçtiğinde pişman olup geriye bakıyorlar. Onlardan biri de benim. Yapımcı sıfatım olmadığı için ciddi anlamda telif kaybım var.

Bu nasıl önlenebilir peki?

Yapımcı firmaların hepsi de kötü değil ama iyi niyetlilerin çoğalmasını temenni ediyorum. Önümüzdeki günlerde yeni bir telif yasası çıkacak. Orada dijital mecrayla ilgili ciddi düzenlemeler olacak. Ama içeriğini ve ne kadar iyileştirme olur bilmiyoruz. Yine de iyi yönde gelişmeler olacağına inanıyorum. İnternet ortamındaki müzik paylaşımı hala korsana çok açık. Bu biraz ahlakla ilgili bir şey. Toplumun bedava müzik tüketme alışkanlığı var. Bir ara çoğu insanın telefonunda Çiçek Abbas, Dila Hatun, Selvi Boylum Al Yazmalım çalıyordu. Benim orada müthiş kaybım oldu. Ben ekmeği suyu bedava almıyorum. Profesyonelce müzikten hayatımı kazandığıma göre benim müziğimden de tüketildiği ölçüde gelir gelmeli. O beni hem yaşatır hem de teşvik eder.

Genç müzisyenleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olağanüstü güzel bir kuşak var. Gerek Batı müziği, gerek folklor, Türk Sanat Müziği anlamında. Ancak büyük bir kısmı özgün olamama sıkıntısı yaşıyor. Piyasada tutan bir tarz olursa herkes o tarzda müzik yapmaya çalışıyor. Bu işin doğasında var. Ama özgün olmak ve kaliteli şarkı sözü yazabilmek için iyi bir beslenme çantasına sahip olacaksın. İyi bir kültürün olacak. Ben her vesilede buna değinirim. Okuyacaksın! Kendini zenginleştireceksin. Önce kendi kültürünü okuyacaksın... Bizim kültürümüzden Nazım Hikmet, Pir Sultan, Mevlana, Karacaoğlan, Yaşar Kemal geçti. Böyle olağanüstü bir zenginliğimiz var. Fakat şarkı sözlerine baktığınız zaman kafiye uysun da ne olursa olsun... Şiirsel estetik değer kaygısı maalesef çoğunda yok. İsterdim ki hepsi Sezen Aksu gibi olabilsin. Önce kendi kültürünü özümseyeceksin sonra üstüne Hint, Çin, Amerikan, İngiliz ne istersen ekle.