Dolar

34,5070

Euro

36,1948

Altın

2.980,09

Bist

9.367,77

Yeraltı Yahudi topluluğu Chabad ve Mesihçi kavga

ABD NewYork merkezli olarak İkinci Dünya Savaşı dönemin kurulan Yahudi sinagogu Chabad'ın altında bulunan tünelin ortaya çıkmasının ardından birçok iddialar ortaya atılıyor. Chabad grubu liderliği, Yahudi dünyasında 'Mesihçilik' kavgasıyla öne çıkıyor.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-01-14 08:53:47

Yeraltı Yahudi topluluğu Chabad ve Mesihçi kavga

Yeni Şafak yazarı Abdullah Muradoğlu, "New York'taki sinagogda neler oluyor?" başlıklı yazısında New York Chabad sinagogu ile ilgili dikkat çeken detaylar paylaştı...

CHABAD TARİKATI

Chabad-Lubavitch, Amerikan Yahudileri arasında Mesihçi Yahudiliğin en aşırı kesimini temsil ediyor. ABD ve İsrail başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kolları bulunan bu Yahudi tarikatının kuruluşunun tarihi 18. yüzyıla kadar uzanıyor. Temelleri Beyaz Rusya'da atılan tarikat adını Rusya'nın Smolensk bölgesinde küçük bir kasaba olan Lubavitch'den alıyor. Yahudi tarihçilerin verdiği bilgilere göre Chabad, ‘bilgelik', ‘anlayış' ve ‘bilgi' için kullanılan İbranice kelimelerin ilk harflerinden oluşan bir kısaltma imiş. “Chabad”ın, tarikatin kurucusu olarak bilinen Haham Shneur Zalman'ın “Tanya” isimli kitabından esinlendiği söyleniyor.

YERALTI YAHUDİ EĞİTİMİ

19. Yüzyılın ilk çeyreğinden 20. Yüzyılın başlarına kadar liderleri Lubavitch'de ikamet ettiği için tarikat bu adla anılıyor. 1927'de yeraltı Yahudi eğitimini organize ettiği için Sovyetler Birliği'nden kovularak Varşova'ya yerleşen tarikatin liderlerinden Joseph Yitzchak 1940'da Nazilerin şehri işgal etmeleri sebebiyle ABD'ye kaçmış. Yahudi tarihçilere göre Haham Joseph Yitzchak'ın Avrupa'dan ayrılması Lubavitch Mesihçi hareketinin doruk noktasını oluşturuyor.

abd_3

BABA-OĞUL-DAMAT LİDERLİĞİ

Tarikat Amerika'da Yoseph Yitzchak Schneersohn ve damadı Haham Menachem Mendel Schneerson tarafından yönetilmiş. Tarikatın önceki liderlikleri de yine haleflik yoluyla aile içinde oğullar veya damatlar tarafından yürütülmüş. Mendel Schneerson'ın 1994'te yerine bir halef tayin etmeden ölmesiyle birlikte tarikat tümüyle Mesihçi bir karakter kazanmış.

YAHUDİ MESİHÇİLİĞİ, SABATAYCILIK VE CHABAD

Tarikat zamanla geleneksel Yahudi Mesihçiliğinin sınırlarının dışına çıkmış. Zira, New York'ta polis tarafından basılan sinagogda faaliyetlerini sürdürürken ölen Mendel Schneerson'ın takipçileri onun ‘beklenen Mesih' olduğuna inanıyorlar. Bu inanış, diğer Yahudilerce kabul edilmiyor. Bazı Ortodoks hahamlar, bu tarikati 17. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Selanik şehrinde zuhur eden ve etkisini Avrupa'daki Yahudiler üzerinde de gösteren Sabatay Sevi hareketine benzetiyorlar. Kendisini ‘beklenen Mesih' olarak ilân eden Sabatay Sevi ana akım Yahudilerce sapkın olarak nitelenerek Osmanlı Sarayı'na şikâyet edilerek yargılanmıştı.

MESİHÇİ GRUP: MESİH BURADA

Chabad-Lubavitch Mesihçiliği'ni takip edenlerin bir kısmı Mendel Schneerson'ın ölmediğini, zamanı geldiğince ortaya çıkacağına inanıyorlar. Schneerson'ın, yaşadığı dönemde Mesih olduğuna ilişkin görüşleri bazen reddettiği, bazen de sessiz kalarak kabullendiği söylenir. Karşıt Yahudilere göre Chabad Hasidikleri'nin tamamı Schneerson'ı ‘mesih' olarak kabul ediyorlar ve bu görüşlerini de kamuoyu önünde ifade etmekten artık çekinmiyorlar.

Ortodoks Yahudiler ölmüş bir hahamın Mesih olamayacağı gerekçesiyle tarikatın iddialarını kabul etmiyorlar. Hasidikler ise Schneerson'ın ölmediğini, sinagogda yaşadığını ileri sürerek bu itirazları savuşturuyorlar. Hasidikler'in New York'taki sinagogun civarında Schneerson'ın resminin de yer aldığı “Mesih, burada” yazılı afişler asmaları da dikkatleri üzerine çekiyor. Kısacası, New York'taki bu sinagog, bağlıları nezdinde ‘kutsal' bir makam olarak görülüyor.

MESİHÇİLİK KAVGASI

1994'ten bu yana tarikate savaş açanlar arasında öne çıkan Ortodoks Yahudi ilahiyatçılardan birisi de David Berger. Tanınmış bir Yahudi tarihçisi olan Prof. Berger Ortodoks Yahudilerin dini liderlerini tarikate sessiz veya kayıtsız kalmakla suçluyordu. Bu konuda makaleler ve kitaplar kaleme alan Berger'e göre Hasidikler, Haham Schneerson'a Hıristiyanların Hazreti İsa'ya atfettikleri türden bir Mesihlik yakıştırıyorlar. Kendisinin geleneksel Yahudi Mesih anlayışına bağlı olduğunu vurgulayan Berger, Chabad-Lubavitch tarikatinin Mesih anlayışının Yahudiliğin temel inançlarından birini yıkmak üzere olduğunu savunuyor. Buna göre-Chabad tarikatinin Mesihçiliği Hristiyanların “İsa'nın ikinci geliş” inanışını destekliyor, haklı çıkarıyor.

Berger'e göre Hasidik tarikatinin Schneerson'a atfettiği Mesihlik, Hıristiyanlara verilmiş bir armağandır. Berger uzun süre Ortodoks ilahiyatçıları harekete geçirmeye çalıştı. Ortodoks dini liderlerse tarikati karşılarına almaktan çekindikleri için kayıtsız kalmayı tercih ediyorlar.

Haber Ara