Yılda 2 kez oluyor; Firavun'a güneş vurdu
Mısır'ın Asvan kentindeki Ebu Simbel Tapınağı'nda bulunan Firavun II. Ramses'in heykeline güneş ışığı vurdu.

Oluşturma Tarihi: 2024-02-23 12:35:37

Güncelleme Tarihi: 2024-02-23 12:40:26

Mısır'da devlete bağlı Ahram gazetesinin haberine göre, yılda sadece iki kez gerçekleşen doğa olayını yerli ve yabancı 4 bin 100 turist izledi.

Ebu Simbel Tapınağı'ndaki olaya çeşitli kutlamalar ve folklor gösterileri de eşlik etti.

Firavunlar dönemindeki Mısır'da, Ebu Simbel ve çevresinin, astronomi açısından önemli bir bölge olduğu biliniyor. Ebu Simbel'in kuzeybatısında 11 bin yıl öncesine dayanan taş pusula ile yağmur yağma zamanını gösteren taş saat bulunuyor.

Asvan'da dağın içi oyularak 20 yılda yapılan Ebu Simbel Tapınağı'nın kapısında 4 dev Ramses heykeli bulunuyor. Söz konusu tarihi olay sadece, II. Ramses'in "doğum günü" kabul edilen 22 Ekim ve "taç giyme günü" olduğu belirtilen 22 Şubat'ta gerçekleşiyor ve 20 dakika sürüyor.

Antik Mısır'da, Firavun II. Ramses heykelinin yüzüne güneş ışınlarının vurduğu 22 Ekim "tarım" mevsiminin, 22 Şubat ise "hasat" mevsiminin başlangıcına işaret ediyordu.

Mısır Firavunlarından II. Ramses'in Ebu Simbel Tapınağı'nda bulunan heykeli, sadece doğum ve taç giyme günleri olarak kabul edilen 22 Ekim ve 22 Şubat'ta güneş ışığı alıyor.

II.Ramses'in doğum gününü tam olarak belirlemenin zor olmasıyla birlikte, 22 Ekim'de II.Ramses heykelinin yüzüne güneş ışınlarının vurması, Antik Mısır'da tarım mevsimi başlangıcının habercisi olurken, 22 Şubat'ta ikinci kez güneş alması ise hasat mevsiminin başlangıcına işaret ediyor.

Heykelin güneş ışığı ile buluşma anına tanıklık etmek isteyen yerli ve yabancı turistler, gün doğumunda tapınağa akın ediyor.