Dolar

34,6010

Euro

36,6148

Altın

2.943,11

Bist

9.592,44

MHP kongreye gidiyor!

MHP'de çıkmaza giren kongre konusu nihayete erdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-24 16:35:15

MHP kongreye gidiyor!

TİMETURK I HABER MERKEZİ

MHP'de kongreye gidiliyor...

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle onadı.

ÇAĞRI HEYETİ: YENİ TARİH BELİRLENECEK

Çağrı heyeti kongre için yeni bir tarih yolu belirleyeceğini açıkladı.

Habertürk canlı yayınına katılan Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel, "Benim hukuk bilgime göre başka bir hukuk yolu kaldı mı bilmiyorum..." dedi. Erel de yeni bri tarih belirleneceğini doğruladı.

MHP: HUKUK YOLU TÜKENMEDİ

Genel Merkez tarafından gelen açıklama ise "Hukuk yolu tükenmedi" şeklinde oldu.

BAHÇELİ'DEN ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Bahçeli, kurmaylarını toplantıya çağırdı.

SİNAN OĞAN: BİZİMLE İŞBİLİĞİ YAPILMASINI BEKLİYORUZ

Habertürk canlı yayınına bağlanan Sinan Oğan, "MHP'de kimse ayrılık beklemesin. Neticede Genel Başkanımızdır. Bizimle işbriliği yapmasını ve kongreye brilikte gitmeyi bekliyoruz... Devlet BAhçeli'nin sözünün genel merkez yönetimince kabul edilmesini istiyoruz. Sayın Genel Başkan 'Yargıtayın kararına saygı duyarız' ifadesini canlı yayında söylemiştir. Bize 3 hafta gibi bir vakit lazım. İlana çıkılması, yeniden otel vs tutulması. 3 hafta içerisinde kongremizi yapacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?


MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.

Olağanüstü kurultay talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.

Büyük kurultayı toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.

Gerekçeli kararda, MHP'nin bin 232 delegesinden 531'inin olağanüstü kurultay talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezi'nce olağanüstü büyük kurultay çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğü'nün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bu kararının ardından, konu parti yönetimince Yargıtaya taşındı. Karar, 5 Nisan'da temyize götürüldü.
Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, mahkemece görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, olağanüstü kurultay tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Parti yönetimi ise bu kararı tanımadığını bildirdi.

Kurultay tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

GEMEREK VE TOSYA KARARLARI

Tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'ndeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurmuştu.
MHP Genel Merkezi'nin avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya'dan alınan "Tedbir" kararlarını, gereği yapılmak üzere, İçişleri Bakanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığına, Ankara Valiliğine, Akyurt Kaymakamlığına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, ilgili seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna göndermişti.

Ankara 25. İcra Dairesi, "Kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı" gerekçesiyle, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği tedbir kararını hükümsüz saymış, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması yönündeki tedbir kararı gereğince ise "Olağanüstü kurultayın düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunması" yönünde karar almıştı.
İcra Dairesi'nin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli'ne girişleri polis tarafından engellenmiş ve kurultay toplanamamıştı.

SON VİDEO HABER

Fatih'te 'istek şarkı' cinayeti

Haber Ara