Dolar

34,9548

Euro

36,5888

Altın

3.019,83

Bist

10.058,63

Mısır'da din adamları yine rejimin yanında

Arap dünyasında sıklıkla görülen din adamları ve fetva makamlarının rejimlerin yanında yer alma geleneği Mısır'da yine tekrarlandı. Mısır Fetva Makamı tarafından ülkedeki idamlar için 'İhvan mensupları çağın haricileridir, öldürülmeye devam edilmeliler' açıklaması yapıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-24 18:04:49

Mısır'da din adamları yine rejimin yanında

TIMETURK | ÖZEL HABER

Arap Baharı sürecindeki tavrı sebebiyle Abdülfettah Es Sisi'nin hedefi olan Müslüman Kardeşler destekçileri Mısır'da idam edilmeye devam ediliyor. Son olarak 9 genç idam edilerek öldürüldü. Mısır Fetva Makamı ise "İhvan mensupları çağın haricileridir, öldürülmeye devam edilmeliler" açıklamasında bulundu.

MISIR FETVA MAKAMI KATLİAMLARA ONAY VERDİ

Mısır Fetva Makamı, @EgyptDarAlIfta isimli Twitter hesabından 21 Şubat'ta Mısır'daki idamlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada "İhvan-ı Müslimin bu çağın haricileridir. Mısır düşmanlarıdır. Onlara karşı, asker ve polisin gösterdiği mukavemet en üst cihat türüdür" ifadeleri kullanıldı.

2019-02-24_17h45_55

Makam, iki gün sonra 23 Şubat'ta ise Müslüman Kardeşler aleyhinde açıklama yaptı. İşte o açıklamanın tamamı:

"Müslüman Kardeşler cemaatindeki gençler, cemaatin yalan dolan sözleri ve sloganları nedeniyle hayal kırıklığı yaşadılar. Cemaat komutasındaki kişiler, sadece kendilerine bağlı olan gençler üzerinden değil, vatan ve din üzerinden kendilerine şahsi maddi menfaat sağlamak uğruna kara propaganda yapmaya devam ediyor. Terör örgütü İhvan, söylediği yalanlar ve başvurduğu hileler ile sadece Mısır'ı etkilememiştir. İhvan bu icraatlarıyla aynı zamanda Batı'nın İslam'a bakışına büyük bir olumsuzluk katarak batıdaki İslamofobinin kat kat artmasına neden olmuştur. Bu cemaat yöneticilerinin yalan dolanla hareket edip yıkıcı ve kan dökücü siyaseti benimseyerek dünya yönetimini ele geçirme çalışmaları, terör listesinin başlarında anılmasına neden olmuştur. İhvan cemaati dönemin haricileridir, Mısır'ın düşmanlarıdır. Din adı altında yıkıma sebebiyet olmuşlardır. Kuruldukları günden bu yana boş sloganlardan başka bir şey söylemediler. Ne vatanları ne de dinleri için çağdaş modern bir başarı sunmadılar."

2019-02-24_17h47_25
2019-02-24_17h47_34

NELER YAŞANDI?

Mısır'da 2015 yılında Başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle tutuklanan 9 kişi, 20 Şubat tarihinde idam edildi. İdamlar tüm dünyada ses getirirken, idam cezasına çarptırılan Mahmud El Ahmedi'nin mahkemede kendisine 'suçunu kabul ettin' diyen hakime verdiği yanıtın görüntüleri yayınlandı. Ahmedi, o görüntülerde "Bize işkence yaptılar. Yapan isimler de burada isterseniz onları gösterbilirim ama başıma ne gelir bilmiyorum. Bize verilen elektrik Mısır'a 20 yıl yeterdi" diyordu.

BM'DEN MISIR'A 'İDAMLARI DURDURUN' ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM),Mısır hükümetine çağrıda bulunarak ülkedeki tüm idamların durdurulmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Mısır'da şubat ayında 9'u çarşamba günü olmak üzere 15 kişinin idam edilmesinden büyük endişe duyduklarını söyledi.

Sözcü Colville, Başsavcı Hişam Berekat'ın öldürüldüğü suikast nedeniyle yargılanan ve idam cezasına çarptırılan 9 sanığın çarşamba günü idam edilmesine tepki göstererek, sanıkların yargılama sırasında işkenceyle işlemedikleri suçları zorla itirafa zorlanmalarının mahkemece göz ardı edildiğini vurguladı.

İdam edilen Mısırlıların davalarında adil yargılama garantisinin yerine getirilmediğine dair ciddi nedenler olduğunun altını çizen Colville, "İşkence yapıldığına ilişkin çok ciddi iddialar esaslı bir şekilde soruşturulmadı." dedi.

SİSİ: KİMSE YARGIYA MÜDAHALE EDEMEZ

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Başsavcı Hişam Berekat'a suikast davasında 9 sanığın idam edilmesinin ardından "yargının işleyişi ve bağımsızlığına kimsenin müdahale edemeyeceğini" söyledi.

Devletin, çalışmalarıyla yargının bağımsızlığı ilkesinin tesisi için çaba sarf ettiğini kaydeden Sisi, hukukun üstünlüğünün yönetimin temeli olması hasebiyle ülkesinin yargı kurumlarının yanında olduğunu dile getirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin göreve geldiği 2014 yılından bu yana 42 mahkum infaz edildi. Çeşitli davalardan ceza almış ve bütün yargı yolları tükenmiş 50 idam mahkumu asılmayı bekliyor. En çok sanık hakkında idam kararı verilen dava 20 idam ile "Kirdase olaylar davası" oldu.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara