Dolar

34,9461

Euro

36,7083

Altın

2.983,33

Bist

10.125,46

'Müdahale etmeyeceğiz' sinyali mi? Cezayir Ordusundan dikkat çekici açıklama

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, 'halkla karşılıklı sempati' içerikli bir açıklama yaptı. Bu ifadenin 'Buteflika'nın seçilmesi durumunda yaşanacak gösterilere müdahale etmeyeceğiz' anlamına gelip gelmediği merak ediliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-10 19:53:31

'Müdahale etmeyeceğiz' sinyali mi? Cezayir Ordusundan dikkat çekici açıklama

Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir, günümüze (2019) kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın sağlık sorunlarına rağmen 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kez daha aday olması ülkede tansiyonu yükseltirden Cezayir ordusundan ilginç bir açıklama geldi.

GENELKURMAY BAŞKANI: HALKLA KARŞILIKLI SEMPATİ İÇERİSİNDEYİZ

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, başkent Cezayir'deki Rubiye bölgesinde yer alan askeri mühendislik okulunda yaptığı konuşmada, "Cezayir halkı ile ordusunu, sevgi, karşılıklı sempati ve dayanışma unsurları ile ülkenin yarınları için ortak bir bakış açısının dinamikleri bir arada tutuyor" dedi.
Halkının, dünyada yaşanan ve başkalarınca planlanan acımasızca olayların farkında olduğunu söyleyen Salih, Cezayirlilerin bugünlerde vatanına ve itibarına sahip çıktığını dile getirdi.

GENELKURMAY BAŞKANI NE DEMEK İSTİYOR?

Genelkurmay Başkanı'nın "bugünlerde vatanına ve itibarına sahip çıktıkları" cümlesiyle Buteflika'nın adaylığına karşı sokağa dökülen Cezayirlilerin protestolarını kast edip etmediği merak ediliyor.

Öte yandan bu açıklamanın; Buteflika seçilirse devam etmesi beklenen gösterilere müdahale edilmeyeceğine ve bu gösterilerin "Cezayir Baharı"na dönüşmesi durumunda ordunun devreye girip girmeyeceğine ilişkin bir sinyal olabileceği de tartışılıyor.

BUTEFLİKA
82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika

BUTEFLİKA'NIN ADAYLIĞI

2013 yılında geçirdiği beyin kanaması ve sonrasında yaşadığı felç sebebiyle İsviçre'de tedavi gören Buteflika'nın adaylık başvurusu, aday olma süresinin tamamlanmasına bir kaç saat kala halkın tüm çağrılarına rağmen seçim kampanyası müdürü Abdulgani Zalan aracılığıyla gerçekleştirildi.

BUTEFLİKA: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDECEĞİM

Başvurunun ardından bir yazılı açıklama yaparak, "halkın yürekten gelen sesini, özellikle gençlerin çığlıklarını duyduğunu" dile getiren Bouteflika, seçilmesinin ardından anaysa değişikliğine gideceğini, bu anayasayı referanduma sunacağını ve ülke genelinde düzenleyeceği "Ulusal Konferans" ile ülkeyi erken seçime götüreceğini açıkladı. Ayrıca seçilmesi durumunda devlet başkanının görev süresini kısaltma ve seçim sisteminde köklü değişikliğe gitme sözü verdi.

SEÇİMLER 18 NİSAN'DA

Ülkede 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için başvuru süresi 3 Mart'ta sona ererken, Buteflika'nın da aralarında bulunduğu 15 kişi adaylık başvurusunda bulundu. Anayasa Mahkemesinin seçimlerde adaylık şartlarına sahip olanların isimlerini 13 Mart'tan önce açıklaması bekleniyor. Bu tarihe kadar cumhurbaşkanlığı yarışından çekilme imkanı bulunan adaylara 13 Mart'tan sonra evraklarını çekme hakkı verilmiyor.

GÖSTERİLER SÜRÜYOR

22 Şubat'ta başlayan ve ki haftadan uzun süredir devam eden Buteflika karşıtı gösteriler 8 Mart'ta rekor bir katılım oranına ulaştı. El Watan gazetesinin haberine göre Kadınlar Günü sebebiyle kadın katılımcıların da artığı görülürken 8 Mart gösterilerinden toplam sayı 1 milyonu buldu.

GÖSTERİLERİ DURDURMAK İÇİN YENİ HAMLE: TATİL ERKEN BİTİYOR

Cezayir hükümeti, Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika'nın 5'inci dönem adaylığına karşı çıkan ve iki haftayı geride bırakan kitlesel eylemlerin bel kemiğini oluşturan öğrencilerin gösterilerinin gücünü zayıflatmak için bahar tatilini öne çekme kararı aldı. Yüksek Öğretim Bakanlığı söz konusu kararı, ülkeyi yöneten Buteflika karşıtı gösterilerin düzenlenmesinden bir gün sonra aldı. Bakanlık kararnamesinde 20 Mart'ta başlayacak tatili, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin 10 gün öne çekilerek pazar gününe alındı.

112 POLİS YARALANDI

Büyük ölçüde barışçıl bir ortamda geçen gösteriler sırasında yaşanan arbedede devlet medyasına göre 110 gösterici ile 112 polis yaralandı.

Untitled-2_12

İKTİDAR PARTİSİ İÇERİSİNDE KIRILMA YAŞANABİLİR

Buteflika yönetimi içerisindeki üst düzey yetkililerin bazılarının protestolara destek verdiği, yakın gelecekte iktidar partisi içerisinde bir kırılma yaşanabileceği belirtiliyor.

SON BÜYÜK GÖSTERİLER 1991'DE YAŞANMIŞTI

Petrol ve doğal gaz zengini Kuzey Afrika ülkesinde son geniş kapsamlı gösteriler, 1991 seçimlerinde İslamcı partilerin yarışı kazanacağının anlaşılması üzerine ordunun yönetime el koymasının ardından düzenlenmişti.

BUTEFLİKA'NIN ADAYLIĞI NEDEN PROTESTO EDİLİYOR?

Özellikle Cezayir'e yabancı olanlar "Aday olmak seçilmek anlamına gelmiyor. Adaylık neden protesto ediliyor?" yorumları yapsa da Buteflika'nın adaylığı tam olarak "seçileceği" anlamına geliyor. Konuya ilişkin Amerika'nın Sesi Türkçe'ye (VOA) konuşan Cezayir asıllı Fransız gazeteci-yazar ve Afrika kıtasına yayın yapan 'Jeune Afrique/Genç Afrika' sitesinin haber müdürü Neila Latrous, Bouteflika'nın adaylığının gençleri büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bunun en önemli nedeninin, aday olması durumunda kesinlikle seçileceğinin bilinmesi olduğuna vurgu yapan Latrous, "Herkes biliyor ki Bouteflika seçime girerse kesin kazanır. Cezayir genç bir nüfusa sahip. Ve gençler artık Bouteflika'nın yerini genç bir lidere bırakmasını istiyor" dedi.

Haber Ara