Dolar

34,5333

Euro

35,9597

Altın

3.003,83

Bist

9.549,89

Muhalifler Astana’ya katılacak

Reuters’e konuşan Suriyeli bir muhalif yetkili, Ankara’da toplantı halinde olan silahlı muhalif grupların, Astana görüşmelerine katılma kararı aldığını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-16 12:55:07

Muhalifler Astana’ya katılacak

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


Al Jazeera'nin Reuters'den aktardığı habere göre daha önce rejimin ateşkes ihlâllerini durdurmadığı sürece Astana'ya gitmeyeceklerini belirten gruplar, bu sefer, ateşkes ihlalleri konusunu Astana'da görüşmeye karar verdi.

TEMSİL HEYETİ OLUŞTURULUYOR

Adının açıklanmaması kaydıyla bu bilgiyi veren muhalif yetkili, Astana'da kendilerini temsil eden heyeti belirleme sürecinde olduklarını ifade etti.

BELİRLENEN HEYET CENEVRE'DEKİNDEN FARKLI

Silahlı muhalif gruplardan Fastakim'in yetkilisi Zekeriya Malahifci'ye göre, bu heyet Cenevre müzakere heyetinden farklı olacak. Malahifci, "Grupların çoğu Astana'ya gitmeye karar verdi. Görüşmeler, ateşkes, insani yardım çalışmaları ve tutukluların serbest bırakılması ile ilgili olacak" açıklamasını yaptı.

ASTANA'DA İLK GÜNDEM: ATEŞKES

Malahifci, "Silahlı gruplar Astana'ya gidecek ve orada görüşeceği ilk konu, ateşkes ve rejimin ateşkes ihlalleri olacak" dedi.

AA: 9 GRUP ASTANA'YA KATILACAK 25'İ KATILMAYACAK

AA'nın aktardığı bilgiye göre 9 muhalif grup Astana'ya katılacağını belirtti. Söz konusu gruplar şu şekilde: Feylak'uş Şam, Sultan Murad, Şam cephesi, Ceyş'ül İzz, Ceyş'ül Nasr, Birinci sahil tugayı, Liva Şüheda İslam, Festakim Kema Umirt ve Ceyş'ül İslam.

Katılan grupların heyet başkanlığını ise Muhammed Alluş üstlenecek. Alluş, Cenevre görüşmelerinde de muhaliflerin temsil heyetinin başkanıydı. Fakat uluslararası toplumu eleştirerek barış çabalarında ilerleme kaydedilememesini protesto edetti ve heyet başkanlığından çekildi.

c_21

AŞRAR'UŞ ŞAM DAHİL 25 GRUP...

25 grup ise katılmıyor. Bu gruplar arasında Ahrar'uş Şam, Sukuru'ş Şam, Nureddin Zengi, Ceyş'ül İdlib, Suvvar Şam, Hareket Beyan ve Feylaku'r Rahman gibi etkili gruplar da var. Muhalifler arasındaki ağırlığı bilinen Ahrar'uş Şam'ın katılmıyor olmasının ise süreç açısından önemli olduğu belirtiliyor.

YÜKSEK MÜZAKERE HEYETİ İLE KOORDİNASYON

Bu arada Malahifci, oluşturulacak müzakere heyetinin Yüksek Müzakere Heyeti ile koordinasyonlu bir şekilde belirleneceğini ancak Rusların askeri alana odaklandıkları için bu heyetin farklı olacağını belirtti.

YÜKSEK MÜZAKERE HEYETİ ASTANA'YA YEŞİL IŞIK YAKTI

Esed rejimi karşıtı muhaliflerin siyasi ve askeri kanatlarının 2015'in sonunda Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da kurduğu Yüksek Müzakere Heyeti (YMH), Cumartesi günü yaptığı açıklamada Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak barış görüşmelerine destek verdiklerini açıklamıştı. YMH, Astana'yı, Cenevre'de Şubat ayında planlanan barış görüşmelerinin bir ön hazırlığı olarak kabul ettiğini de ifade etti.

 ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Suriye'deki ateşkesin en önemli "meyvesi" olan ve 23 Ocak'ta Kazakistan'ın Başkent'i Astana'da başlayacak Suriye zirvesinde Rejim ve muhalifler arasındaki görüşmelere Türkiye ve Rusya garantörlük edecek. Rusya ve Türkiye'nin teklifi ile Esed rejimi ve muhalifler arasında kabul edilen "Astana görüşmeleri" , garantör ülkeler tarafından defalarca "BM'nin yürüttüğü Cenevre sürecinin bir devamı" olarak nitelendirilmişti. Buna rağmen BM ve ABD'nin büyük ölçüde dahil olmadığı, "masanın dışında kaldığı" süreç muhalifler tarafından boykot edilmişti. Muhalifler 3 ocakta yaptıkları ortak açıklamada "Rejim güçleri ve müttefikleri, saldırıları sürdürerek birçok kez büyük ihlallerde bulundu" diyerek görüşmeleri boykot kararı aldıklarını belirtmişti. Ta ki Ankara'dan son habere kadar. Halen süren boykot kararı üzerine muhaliflerden bir açıklama gelmezken garantör ülke Rusya ve Türkiye'den sürecin "normal" bir şekilde başlayacağına dair açıklamalar geliyor. Son olarak cuma günü (6 Ocak 2016) New York'ta konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Astana'daki görüşmenin temelini BMGK ve Cenevre görüşmelerinin oluşturacağını ifade etti.

BM DE KATILACAK

Birleşmiş Milletler'in de Astana sürecine katılacağı öğrenildi. Birliğin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Michael Contet'in 4 Ocak'ta Astana zirvesine davet beklediklerini söylemesi üzerine Rusya'nın BM Daimi Temcilcisi Vitaliy Çurkin, De Mistura'nın da Astana'ya davet edildiğini açıkladı.

2016 CENEVRE SÜRECİ (SURİYE GÖRÜŞMELERİ)

Cenevre III şeklinde de anılan görüşmeler, Birleşmiş Milletler nezdinde gerçekleşen Esed rejimi ve muhalif gruplar arasındaki dolaylı müzakere sürecidir. 1 Ocak 2016'da başlayacağı konuşulan süreç için duyurulan ikinci tarih 25 Ocak 2016 oldu. Fakat tarafların şartları, itirazları ve katılımcıların belirlenememesi sebebiyle planlandığı tarihte düzenlemedi. 25'inde basın mensuplarının karşısına geçen Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura 29 Ocak 2016'ı işaret etti. Yoğun bir temsilci seçip, ortaya çıkarma süreci sonrası, PYD masada olmazken Suriyeli Muhalifler ve Rejim temsilcileri yer aldı. 1, 2 ve 3 Şubat günleri defalarca denenen görüşmeler herkes aynı şehirdeyken gerçekleş(e)medi. 3 Şubat günü BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yaptığı basın açıklamasında görüşmelerin 25 Şubat 2016 tarihine kadar geçici olarak durdurulduğunu açıkladı...

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara