Dolar

34,5469

Euro

36,0054

Altın

2.995,99

Bist

9.470,99

Myanmar'da Kaçin eyaletindeki çatışmalar şiddetleniyor

BM'ye göre, Kaçin eyaletinde ocak ayından bu yana en az 10 bin kişi yerinden edildi

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-25 11:45:18

Myanmar'da Kaçin eyaletindeki çatışmalar şiddetleniyor
Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde ordu güçleriyle etnik isyancı gruplar arasındaki çatışmalar gün geçtikçe artıyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, ordu güçleriyle etnik isyancılar arasında çatışmaların yaşandığı Kaçin eyaletinde ocak ayından bu yana en az 10 bin kişi yerinden edildi.

Kaçin eyaletindeki isyancı bir komitenin başkanlığını yapan Zau Raw, Arakan eyaleti gibi Kaçin eyaletinin de "ordu tarafından yok edilmek istendiğinin" farkında olduklarını belirterek, "Bu, bizi temizlemeye yönelik bir savaş." dedi.

Hükümetin hedefinin basit olduğunu söyleyen Zau Raw, hükümetin, isyancı bölgelerde yaşayan sivillerin yaşamını zorlaştırmaya çalıştığını vurgulayarak, bölgedeki çocuklar arasında kötü beslenmenin giderek arttığına dikkati çekti.

Yerel yetkililer, hükümetin, Arakan'daki gibi Kaçin ve Şan eyaletlerinde evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 120 bin kişiye yardım ulaştırılmasına engel olduğuna işaret etti.

Zau Raw, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin 2016'da göreve gelmesinden bu yana kısıtlamalarda ciddi artış olduğunu ifade etti.

Yerel Baptist Kilisesi Papazı Mun Dan, geçen hafta yaptığı açıklamada, çatışmaların yaşandığı Tanai bölgesinde aralarında hamile ve yaşlıların da bulunduğu 2 bine yakın Kaçin sivilin çevredeki ormanlara sığındığını belirtmişti.

BM tarafından oluşturulan bir gerçeği bulma komisyonunun mart ayı raporunda, Arakan eyaletinde ve Kaçin eyaletinde yaşanan çatışmalar arasında "dikkati çeken benzerlikler" olduğuna işaret edilmişti.

Komisyonun, tıpkı Arakan'da olduğu gibi Kaçin eyaletinde de ölümler, kaçırma, yağmalama, işkence, tecavüz ve zorla çalıştırma da dahil olmak üzere güvenlik güçlerinin ağır istismarına dair yeni ihbarlar aldığı bildirilmişti.

Myanmar'daki etnik silahlı gruplar, ülkenin 1948'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana orduyla çatışıyor. Çatışmalar daha çok kuzeydeki Kaçin, kuzeydoğudaki Şan ve batıdaki Arakan eyaletlerini etkiliyor.

Etnik gruplar, özerkliğin referanduma götürülebileceği bir federal anayasa istiyor. Myanmar'ın 1947'deki Panglong Barış Konferansı'ndan sonra oluşturulan Federal Anayasası, 1962'deki askeri darbeyle yürürlükten kaldırılmıştı.

Myanmar'da ordu güçleri ülkenin kuzeybatısındaki eyalette silahlı gruplarla mücadele bahanesiyle işlediği insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştiriliyor.

Bölgede kendisine Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA) adını veren etnik silahlı grup ile Myanmar ordusu arasında yaşanan çatışmalar 11 Nisan'da şiddetlenmişti.

KIA, ülkenin kuzeyindeki Hristiyan inancına mensup etnik Kaçin halkının hakları ve özerklik için on yıllardır mücadele yürütüyor.

Kaçin isyancıları ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar 17 yıl süren ateşkesin ardından 2011 yılında yeniden başlamıştı. Çatışmalar nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazlası yurtlarından edilmişti.

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, mart ayında, Myanmar hükümetinin Kaçin ve Kayin eyaletlerinde yeni askeri saldırılar başlattığı bilgisini paylaşarak, hükümetin Arakan eyaletinde kalan az sayıdaki Müslüman nüfusu da bölgeyi terketmeye zorlamak için açlık politikası yürüttüğünü kaydetmişti.

BM'ye göre, yalnızca 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntülerinde yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara