Dolar

35,2193

Euro

36,7830

Altın

2.979,07

Bist

9.724,50

'Ölümcül kurşunlara rağmen, neden her hafta, İsrail’i protesto ediyoruz?'

Activestills fotoğraf koleksiyonunun üyesi olan Filistinli Muhammed Zaanoun, başlangıcından bu yana ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ barışçıl eylemlerini belgeledi. Burada protestocular, hikayelerini anlatıyorlar ve İsrail’in acımasız baskılarına rağmen neden her hafta eylemlere katıldıklarını açıklıyorlar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-25 12:06:59

'Ölümcül kurşunlara rağmen, neden her hafta, İsrail’i protesto ediyoruz?'

buyuk_25

 

foto11

30 Mart 2018'de Gazze'nin İsrail'le olan sınırındaki ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' gösterilerinin başlamasından bu yana 200'den fazla Filistinli öldürüldü.

Protesto dizisine katılan Filistinliler, ailelerinin sınır dışı edildikleri sınırın diğer tarafındaki topraklara dönme haklarını talep ediyorlar.
Gazze'deki üç Filistinlinin her ikisi de mülteci.
Protestocular aynı zamanda İsrail'in topraklarını yoksulluğa ve umutsuzluğa sürükleyen 12. yılında Gazze'deki kara, deniz ve hava engellemesine son verilmesi çağrısında da bulunuyor.
Activestills fotoğraf koleksiyonunun üyesi olan Mohammed Zaanoun, başlangıcından bu yana ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' eylemlerini belgeledi.
Burada protestocular hikayelerini anlatıyorlar ve İsrail'in acımasız baskılarına rağmen neden haftadan haftaya geri döndüklerini açıklıyorlar.

foto12

Hüsam 25 yaşında, Gazze'nin güneyindeki Khan Younis'dan

Geçen Cuma günü, Filistin bayrağını yüzüme boyarken, arkamda duran bir gaz tüpne çarptım. Kötü şekilde yaralandım ve bir hastaneye kaldırıldım. Şimdi evde tedavi ediliyorum. Gelecek Cuma günü [protestolara] geri dönebilmek için iyileşmek istiyorum.

Cinayetler ve yaralanmalara rağmen hâlâ gidiyorum. Dokuz ay değil, dokuz yıl sürse bile katılmaya devam edeceğim. Gördüğüm en kötü şeylerden biri, [askerler] gençleri rastgele öldürüp başlarına ve bacaklarına doğru ateş ederken yaklaşık 60 kişinin öldüğü o kanlı cuma gününü unutamıyorum. Korkunç bir gündü. Hâlâ kâbusdayım.
Bir kardeşimiz İsrailli bir keskin nişancı tarafından yaralandıktan sonra, vurulduğu yerde kan kaybından öldü. Onu kurtaramadığım için kendimi suçlu hissediyorum.
Silahsız insanları nasıl öldürebileceklerini anlayamıyorum.
Dokuz ay sonra, dünya hâlâ hiçbir şey yapmıyor. Yanımızda olmaları ve silahsız gençliğin işgalci kuvvetler tarafından öldürülmesini durdurmalarına ihtiyacımız var.

foto13
Ahmed, 24 yşında, Gazze Şehri'nden

İstikrar arayan genç bir insanım ama işgal bütün hayallerimi ve tutkularımı öldürdü. Gösterilere katılıyoruz; çünkü burası bizim topraklarımız ve haklarımızı talep ediyoruz.
Ancak direnişimiz ve barışçıl, popüler mücadeleye devam etme taahhüdümüzle ilerleme kaydediyoruz. Arkadaşlarımın çoğu şehit edildi. Burada Gazze'de her şey çok zor olsa da, kardeşlerimi yalnız bırakmayacağım.
Bir çok kez yaralandım. Bir kere göz yaşartıcı gaz, diğeri kurşunla. Ama sahaya geri döndüm.

foto14

Şireen, 20 yaşında, Gazze Şehri'nin doğusundaki El-Shujaiya'dan

Protestolara gittiğimde, içimdeki öfkeyi ifade ediyorum. Büyük bir hapishane gibi, 360 kilometrekarelik küçük bir alanda kuşatma altında olan bir milletiz. Gördüğüm en kötü şeylerden biri, kız kardeşimin İsrail askerinin namlusundan çıkan bir mermi tarafından yaralandığı zamandı. Ne olduğunu bilmiyordum, ama çok kanıyordu.
Kadınlar taban hareketinin en büyük parçası. Katılımımız, bir millet olarak gücümüzün her iki cinsiyetten gelmesi demektir.
Ben kimseden bir zorluk ya da eleştiri ile karşılaşmadım. Aksine, kadın, erkek ve ailemizden kadın olarak katılımımız için büyük destek bulduk.
‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' ile dünya, haklarını talep eden bir milletin olduğunun ve sessiz kalmayacağımızın farkına varmıştır. Dünya bizi desteklemeli. İşgal, öldürme veya yıkım olmadan gelişmiş, özgür bir toplumda yaşamak istiyorum. Özgürlük arıyoruz ve onu ele geçireceğiz.

foto15

İsmail, Gazze'nin merkezinden, 21 yaşında

Görevimi vatanıma doğru yapıyorum, bu yüzden ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' eylemlerine katılıyorum. Sonsuza kadar sürse bile, gelmeye devam edeceğim. Tüm baskıya ve kuşatmaya rağmen hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere olduğumuzu düşünüyorum. Bu haklarımızı savunmanın yeni bir yolu ve işgalci güçleri dengesizleştiriyor.
Gençler için net bir gelecek yok. Ben geleceğe sahip olmak ve dünyadaki tüm gençler gibi hoş şeyler hayal etmek isteyen genç neslin bir parçasıyım. 11 yaşımdan beri kuşatma altındayız. Büyüdüm ve bir iş bulamamanın, hatta seyahat etmenin anlamını öğrendim.
Kafamda bir gaz tüpü nedeniyle yaralandım ve bir çok arkadaşımla bir süre hastanede kaldım. Bazıları uzuvunu kaybetti, bazıları ise mide patlayıcı mermi ile gaz ve diğerleri tarafından yaralandı.
Dünyanın adaletin yanında durmasını ve bizi desteklemesini diliyorum. Biz güçlüyüz ve yanımızda olmalarına ihtiyacımız var. Keşke bir gün uyansam ve toplumumun sonunda Arap ve Batı dünyasına açıldığını, sevgi ve istikrarın hakim olduğunu görsem…

foto17

Muhammed, Gazze Şehri'nin doğusundaki el-Shujaiya'dan 20 yaşında

Ben fakir bir aileden geliyorum. Olumsuz hayat şartları ve babam çalışmadığı için eğitim alamıyorum. Her hafta protestolara katılıyorum; çünkü mecburi olduğumuz evlere dönme hakkımız olduğuna inanıyorum. Büyükbabalarımın evlerinden yerlerinden edilmiş oldukları sırada hayatta değildim. Fakat bugün, dedemin ülkesine geri dönme hakkımı teyit ediyorum.
Gazze'de gençlerin geleceği yok.
‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' eylemlerinde kardeşlerimizin İsrailli keskin nişancıların mermisi ile vurularak şehid olması bizi deriden etkiliyor. Genellikle kardeşlerimizin son sözlerini hatırlıyoruz ve bu bizi devam etmemize zorluyor. İki kez yaralandım, bir kez ciddi, ama gücümü geri aldım ve yürüyüşe tekrar katıldım. Dünyadan hiçbir şey istemiyoruz ama gerçekliğimizi kendi ellerimizle nasıl değiştirebileceğimizi izlemek için. Özgürlük ve istikrara ihtiyacımız var. Mesleği olmayan bir vatan istiyoruz.

foto18

Gazze Şehri'nden Aya, 21 yaşında

İsrail keskin nişancıları tarafından öldürülebileceğimi biliyorum, ama evde kalırsam kuşatma daha da kötüleşecek ve dünya problemimizi unutacak.
Biz [kadınlar], tıpkı erkekler gibi güçlüyüz ve politik değişime katılacağız. Eleştiri yerine erkeklerden, aileden ve arkadaşlardan tam destek aldık. Protestolara katılmamızı kim önleyebilir.
‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' eylemlerinde birçok korkunç şeye tanık oluyorsunuz. Bir çok kez yaralandım ve iyileştim ve arkadaşlarımla yer almak için geri döndüm. Sevdiklerimi kaybettim ama onların yolunu takip ediyoruz ve cennette buluşacağız.
Bizi desteklemesi ve işgalcinin zulmünü durdurması için baskı oluşturması için dünyaya güçlü bir mesaj gönderdik. Bunun olmasını bekliyoruz ve protesto etmeye devam ediyoruz.

foto19

Gazze Şehri'nden Asma, 23 yaşında

Kadınların politika ve mücadelede bir rolü var. Kadınlar ve erkekler omuz omuza durur ve askerlerle yüzleşmemizde hiçbir fark yoktur. Ailem, kardeşlerim ve arkadaşlarım tarafından destekleniyorum ve erkeklerden gelen hiçbir eleştiri yok. Aksine, bizi destekliyorlar.
Davamız için şehitler verdi ve çok sayıda kardeşimiz yaralandı. Dünyanın yaptığı tek şey, İsrail'in cinayetini kınama. Ancak dünyanın Filistin ve Gazze'ye karşı sorumluluklarını yerine getirdiğini görmek istiyoruz.

foto.20

Gazze Şehri'nden Aya, 21 yaşında

‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' eylemlerine katıldım; çünkü öldürme ve yaralanmalara rağmen Filistin halkı olarak tüm haklarımızı talep etmek bizim görevimiz. Bu bir milletin yürüyüşü.
Avichay Adraee'den (Filistinli kadınlara Twitter'da evlerinde kalmanın en iyisi olduğunu söyleyen İsrail ordusu sözcüsü) aptalca bir konuşma yaymak yerine karısının yanında oturmasını tavsiye ediyorum. Öldürülen çocukların sahnelerine ve kadınların, sağlık çalışanlarının ve basının hedef alınmasına tanık oldum. En büyük kız kardeşim ağır yaralandı, ama Allah'a şükür hayatta kaldı ve tekrar protestoya geri döndü. Bunca zaman sonra, ‘‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' yürüyüşü devam eder ve bitmez.
Hayatımdaki en zor şey, karanlığın ortasında bir gelecek arıyorum. Savaş veya cinayet olmayan, yalnızca adalet, eşitlik, sevgi ve barış olan diğer Arap veya Batı toplumları gibi bir toplumda yaşamak istiyorum.

foto21

Gazze Şehri'nden Raghda, 18 yaşında

Gazze'de yaşamak, uzun süreli elektrik kesintileri ve patlama seslerine ek olarak ödev yapamama nedeniyle sürekli olarak acı çekeceğiniz anlamına gelir. Hayalim, yaralı insanların hayatlarını kurtarmak için doktor olmak.
Sınırdaki İsraillilerle yüzleştim ve onların ateşinden korkmuyorum. Dünya hayatlarımızı kurtarmak için bir şeyler yapmalı.

son_2

Gazze Şehri'nden Hidaya, 39 yaşında

Topraklarımızı savunmak bizim hakkımız. Karşılaştığımız tehlikelerin farkındayım ama evde kalırsam, bu bizim için daha tehlikeli.
En küçük oğlum midesinde ağır yaralandı. Allah'tan onu hayatta tutması için dua ettim; şimdi iyi ve hâlâ ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' eylemlerine katılıyor. İki kez yaralandım ve çok çabuk iyileştim.
Dünyanın işgal devletine baskı yapmasını bekliyordum; ancak Trump, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını açıkladıktan sonra, dünyanın Filistinlilere karşı işlenen suçlarda sessiz kaldığını fark ettim. Ulusların uykularından uyanıp baskıcı işgallere karşı durmalarını diliyorum. Filistin'in işgalden kurtarılmasını diliyorum.

‘BÜYÜK DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞÜ' NEDİR?

Filistinliler, 30 Mart 2018'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında, "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adıyla barışçıl eylemler düzenliyor.
İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail askerlerinin 30 Mart 2018'den bu yana devam eden barışçıl gösterilere müdahalesinde, 200'den fazla Filistinli şehit oldu.

Haber Ara