Şehrin ikonu olmalarına ragmen aynı zamanda hava kalitesine çok fazla negative etkisi bulunduğu tespit edilen taksilerin mekanik altyapısı ve motor teknolojisi değişiyor. Şehirdeki zararlı gazların %16'sının bu taksilerden geldiği tespiti üzerine yetkililer harekete geçti.
Öncelikle tüm dizel motorların benzinli ve hibrit modellerle değiştirildiği araçlarda aynı zamanda hedeflenen 30 mil sadece elektrikle gidebilme kıstası da gerçekleştirildi.
Araçların içinde de geliştirilen teknoloji ve konfor ile sürücülerin de stresi azaltıldı. Volvo araçlarla ortak tasarıma sahip taksilerin kalbinde ise yine Volvo motoru var.
En önemli faktör olan dayanıklılığa ve emniyete özen gösterilirken, çeşitli yürüyen aksamlar bu taksiye özel üretildi. Fiş ile veya dejeneratif olarak şarj edilebilen bataryası ile 30 mil kadar elektrikle hareket edebilen araçlar aynı zamanda şehrin gürültüsünü de azaltmayı planlıyorlar.
Neredeyse tüm şarj istasyonlarında şarj edilebilecek olan taksilerde 3KW ile 50kw arasındaki tüm değerlerle şarj gerçekleştirilebiliyor. Maalesef hala dizel araçlara göre çok daha pahalı olan teknolojinin yaygınlaşması için teşvikler de sunuluyor.
Dizele göre avantajı daha uzun süreler bakım yapılmadan kullanımda olabilmesi ve bakım maliyetlerinin az olması olarak görülse de, 10.000 pound farkla satılıyor olması hala yaygınlaşması önünde engel. LEVC adı verilen araç, İngiltere'de üretiliyor ancak diğer ülkelere de satışı gerçekleştirilecek. Çin'li Geely firmasının sahip olduğu ve üretimini gerçekleştirdiği Volvo sayesinde geniş dağıtım ağına sahip.
Ticari panelvan olarak da satışı gerçekleştirilecek aracı 1500cc motor hacmine sahip olmasıyla ülkemizde de görmemiz ihtimali az da olsa mevcut.
Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz