Otomobillerdeki Dokunmatik Ekranlar Öldürüyor
Cep telefonu, hatta navigasyon cihazı kullanımının dahi regüle edildiği ülkelerde, otoriteler dokunmatik ekranlar ve hatta sesli komutların dahi artırdığı kaza riskini azaltmak için çalışmalara başladılar.

Oluşturma Tarihi: 2020-08-24 13:52:16

Güncelleme Tarihi: 2020-08-24 13:52:16

Başta Amerika Otomotiv Birliği, Trafik Emniyet Vakfı olmak üzere ; sigorta şirketleri, emniyet uzmanları ve raporların hepsinin işaret ettiği üzere modern araçlarda bulunan ve artık fiziksel butonların yerini almış dokunmatik ekranlar her geçen gün daha çok sürücünün dikkatini dağıtmakta ve kazalara sebep olmaktalar.
Cep telefonu, hatta navigasyon cihazı kullanımının dahi regüle edildiği ülkelerde, otoriteler dokunmatik ekranlar ve hatta sesli komutların dahi artırdığı kaza riskini azaltmak için çalışmalara başladılar.
Araçların sadece multimedya değil neredeyse tüm özelliklerini yönetebilen dokunmatik ekranlar ve onlara bağlı sesli komutları kullanan bir sürücünün reaksiyon süresinin %50'den daha fazla azaldığı raporlar arasında. Sigorta şirketlerinin, otomotiv şirketlerinin hukuk departmanlarının ve regülatörlerin münakaşası sürerken, üstünde en çok durulan konu ise dokunmatik ekran menülerinin standart olmaması ve çok fazla metin içeriyor olması.
Uzmanlar farklı üreticilerin dokunmatik multimedya sistemlerinde yaptıkları testlerde, herhangi bir işlem için bir sürücünün gözünü 33 saniye yoldan ayırması gerektiğini ve bu işlemlerin çoğunun da keyfi değil aracın temel fonksiyonlarını idare edebilmek için sürücünün mecbur olduğu işlemler olduğunu tespit etti. 
Saatte 40 kilometre ile seyahat eden bir sürücü gözünü yoldan 33 saniye ayırdığında yaklaşık 350 metre yol almış oluyor. Bu mesafede sürücünün dikkatinin dağılmış olması ve düşük reaksiyon süresi ise geçmişte birçok kazaya sebep verdiği gibi, her ne kadar sürücü suçlu bulunsa dahi kazaya karışmış sürücülerin otomotiv şirketlerine dava açtığı da görülüyor.
Aracın basit sistemlerinin sürücünün gözünü yoldan ayırmadan çalıştırılabilmesini savunan yetkililer, teknolojinin standartlar dahilinde ve üzerine düşünülerek tasarlandığında faydalı olabileceğini ancak hiçbir teknoloji uğruna insanların hayatlarının böylesine bir risk altına alınamayacağını savunuyor. Özellikle Asyalı üreticiler ise bu konuyu çok daha önceden ele aldıklarını gösteren teknolojileriyle özellikle Kuzey Amerika'da en çok tercih edilen olmaya devam ediyorlar. Çoğu modellerinde hareket halindeyken dokunmatik özelliklerini deaktif eden, direksiyondan kumanda veya laptoplardakine benzer touchpad sistemiyle sürücünün görüş hizasında konumlandırılmış sistemler tercih eden üreticiler aynı zamanda sürücünün gözünü takip ederek yola odaklanıp odaklanmadığını tespit edebiliyor ve pedallara ya da direksiyona titreşim yollayarak sürücünün dikkatini tekrar yola vermesini sağlayabiliyorlar.
ABD'de çoğu eyaletteki kurallara göre sürücünün belirli hızların üzerinde diğer elinin herhangi başka ekran üzerinde olması kesinlikle yasaklanıyor. Işıklarda durma halinde ise 5-10 saniyelik pencere içerisinde sürücünün navigasyon sistemiyle iletişime geçmesine izin veriliyor. Motoru çalışır halde olan araç sürücülerinin bazı eyaletteki yasalara göre telefonla ilgilenmesi dahil yasaklanmış durumda. Polislere verilmiş yetki ile bu durumların tespiti tamamen memurun karar alma mekanizmasına bırakılmış. Bu eyaletlerde sürücülerin araçiçi multimedya sistemleriyle etkileşime geçtiği için ceza puanı aldığı ve para cezasına çarptırıldığı durumlar ise emsal teşkil etmekte. Her ne kadar sürücüler bu sistemleri kullanmak zorunda olduklarından yakınsalar da yasalara göre gözün başka bir ekran ile temas etmek için yoldan ayrılması aynı zamanda beyni aracı sürmek eyleminden uzaklaştırarak dikkat dağınıklığına sebep olmakta.