Tıpkı diş ipi gibi süspansiyon da çoğu alıcının dikkate aldığını söylediği ama aslında hakkında çok da fikri olmadığı konulardandır. Dünyanın en pürüzsüz yolunda dahi seyahat edecek olsanız süspansiyon her zaman aracın tüm yükünü taşımakla yükümlüdür. Ön süspansiyon için çok seçeneğiniz olmasa da özellikle arka süspansiyon ile ilgili bakılması gereken çok nokta bulunmaktadır.
Süspansiyonlar temel anlamda arkadaki iki tekerin bağımlı veya bağımsız olmasıyla gruplandırılır.
Bağımsız Olmak
Bağımlı süspansiyonlar iki tekerin hareketinin özellikle dikey anlamda birbirini etkilemesi anlamına gelir. Aynı aks üzerindeki iki tekerin hareketlerinin birbirini az ya da çok etkilemesiyle istenmeyen etkilere ve konfor düşüklüğüne sebep olan bağımlı süspansiyonlar ucuz fiyat etiketleri ve bakım masraflarının düşük olmasıyla hala çoğu araçta kullanılmakta.
Bağımsız süspansiyonlarda ise durum çok daha farklı. İki tekerin de aynı gücü alıp birbirlerini etkilemeden dönmeye devam edebilmelerini sağlamak çok fazla mühendislik gerektiren bir
operasyon. Her tekeri izole etmek ve bağımsız hareket etmelerini sağlamak en iyi fikir gibi gözükse de bunun da kendi içinde olumsuz yanları mevcut. Aracın şasesine ve yürütme ekipmanlarına bağlayıp tekerleri aynı aks üzerinde bağımsız hareket ettirebilmek demek çok fazla tasarım ve parça kullanmak anlamına geliyor.
MacPherson Sistemi piyasadaki tüm araçlarda orta segmentte en çok kullanılan ve özellikle ön aksamda tercih edilen bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. 1940'lardan beri yoğun ilgi duyulan ve çok sık kullanılan nispeten ucuz olan sistem; kontrol, izolasyon, optimize edilebilirlik konularında zayıf.
Çok Nokta veya Çift Salıncaklı sistemler kompleks ve daha pahalı olarak bilinmektedir. Bu sistemler mühendislere aracın yol tutuşunu ayarlamak ve kabin konforu sağlamak için daha çok seçenek sunabilmektedirler. Bu sistemler tam bağımsız olup özellikle çok noktalı bağımsız süspansiyon çok yüksek seviyede yol tutuş sağlayabilmektedir.
Genellikle lüks segment veya arazi araçlarında bulunan bağımsız süspansiyon sistemleri daha maliyetli, kompleks olup araçların şaselerinde daha çok yer kaplamaktadır.
Yarı Bağımsızlık
Yarı bağımsız sistemler ise sektörde en çok kullanılan ve her iki seçeneğinde orta noktasında yer alan ancak temelinde bağımsız olmayan sistemlerdir. Torsiyon çubuğu olarak da bilinen sistem iki adet bar ve stres altında esneyebilir bir bağlantı noktasından oluşmaktadır.
Bu sistemler ucuz olup, az yer kaplar ve nispeten iyi bir konfor sunarlar. Yine de yoldaki titreşimleri aktarır, nispeten iyi yol tutuşlarına rağmen bağımsız süspansiyonların
verdiği konforu veremezler. Her ne kadar üreticilerin elinde süspansiyon seçimi için seçenek çok olsa da üretim teknikleri, üretim kalitesi ve şase teknolojileri de sürüş konforunu etkilemektedir.
Süspansiyonlar araçların en çabuk yıpranan ve yıprandıklarını en hızlı farkettirebilen parçaları olarak sürücülerin devamlı dikkatini gerektirir. Kabin konforu aniden düşmüş, çukur ve kasislerde ses çıkaran, yol tutuşunda eksiklikler gösteren araçların bakıma alınması önem taşımaktadır.
Araç satın almadan önce süspansiyon sisteminin bilinmesi, artı ve eksi yönlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. İkinci el araç alımında ise aracın ilk bakılması gereken yerlerinden ve önceki sürücünün araç kullanım stilinin belirlenebilmesi açısından önem taşır. Süspansiyonların gerek yetkili gerek özel servislerde iyi bir ekspertizden geçirilmesi aracın maksimum sürüş konforuna sahip olabilmesi için önem taşır.
Aracın tüm karakteristiğini konforunu ve yol tutuşunu hatta yakıt tüketimini etikeleyebilen süspansiyon sistemi gözden ırak olduğu için unutulmamalı ve odometresinde yüksek haneler
taşıyan araçlarda revizyon görmeleri önem taşımaktadır.