Yeni Şafak'tan Ayfer Mallı'nın haberine göre; Hükümet kurma görevi için verilen 45 günlük süre önceki gün doldu. Sürenin dolmasının ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile biraraya geldi. 4 saat 20 dakika süren görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa gereği seçimin yenilenmesi yetkisini kullanmak için TBMM Başkanı Yılmaz ile istişari görüşme yaptı.
ANAYASAL YETKİYLE SEÇİM KARARI
Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verdiği bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsmet Yılmaz'ın görüşmesindan sonra ikinci adım geldi. Seçimlerin yenilenmesi kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ardından da üçüncü adım geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün görüşmek üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu'na randevu verdi. Saat 11:00'da başlayacak görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na geçici hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor. Dördüncü ve son adımı ise Başbakan Davutoğlu atacak.
5 GÜNDE KURULACAK
Geçici Bakanlar Kurulu'nun 5 gün içinde kurulması gerekirken, Davutoğlu hafta sonu gelmeden listeyi Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacak. Başbakan, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarını bağımsızlar arasından görevlendirecek. Seçim döneminde bu görevlere gelen, “Kenan İpek”, “Sebahattin Öztürk” ve “Feridun Bilgin”in yine görevlerini sürdürebileceği kaydediliyor. Bununla birlikte, AK Parti'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye 3'er bakanlığın düştüğü belirtiliyor.
BAĞIMSIZ İSİMLERDEN ATAMA YAPILACAK
Davutoğlu, Geçici Bakanlar Kurulu için partilerden isim sormayacağını, partilerden isimlere bakanlık teklifi götüreceğini açıkladı. CHP ve MHP, geçici kabineye girmeyeceğini açıkladı. Bu durumda, 9 'bağımsız' bakan seçim hükümetinde yer alacak. CHP ve MHP'nin isim vermediği 9 bakanlığın bürokratlar arasından belirleneceği belirtiliyor. Davutoğlu'nun, CHP ve MHP'de siyaset yapmış bazı isimlere yer verileceği ifade edildi.
BAŞBAKAN BELİRLEYECEK
CHP ve MHP'nin üye vermemesi halinde, HDP'lilerin ve bağımsızların olacağı bir Bakanlar Kurulu olacak. HDP'den Başbakan'ın belirleyeceği isimlerin kabineye girmesi bekleniyor. Davutoğlu'nun masasında HDP'den akil insanlar arasında da yer alan Mithat Sancar, daha önce CHP'den Gaziantep
Milletvekilliği yapan Celal Doğan, Mazlum-Der'in eski yöneticilerinden Ayhan Bilgen gibi isimlerin de bulunduğu belirtiliyor. MGK toplantılarına katılan bakanlıkların da HDP'ye verilmeyeceği ifade ediliyor.
HDP VAZGEÇERSE
HDP, 'kabineye vereceğimiz bakanları biz belirleriz' dayatmacı tavrını sürdürür ve Başbakan Davutoğlu'nun teklifi sunacağı isimler bakanlıkları beğenmezse bağımsız adaylara bakanlık verilecek. HDP'nin üye vermemesi durumunda hiçbir muhalefet partisinin üye vermediği bir seçim hükümeti gündeme gelecek. Böylece muhalefete düşen bütün bakanları bağımsız isimler arasından Başbakan belirleyecek.
GÖREVE DEVAM EDECEK BAKANLAR
AK Parti'nin kontenjanına düşen 11 bakanın çoğunun görevine devam edeceği ifade ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı ve ekonomi bakanlıklarında bir değişimin olmayacağı tahmin ediliyor.
Anayasa ne diyor
Madde 116 - Bakanlar Kurulunun, 110 uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99. veya 111. maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
Resmi Gazete'de yayımlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, seçim kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında “Başbakanlığa” başlığıyla yer alan kararda, 7 Haziran seçimi sonrasında, TBMM Başkanlık Divanı seçiminin yapıldığı 9 Temmuz'dan itibaren kırkbeş günlük sürede Bakanlar Kurulu kurulamadığından, TBMM Başkanı ile istişare edilerek, Anayasanın 104'üncü ve 116'ncı maddeleri gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verildiği belirtildi.
Artık hakem millet olacak
Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, erken seçim kararının alınmasının ardından değerlendirmelerde bulundu. Twitter hesabından açıklama yapan Bozdağ, Cumhurbaşkanı'nın ülkenin zarar görmemesi için milletin hakemliğine başvurduğunu söyledi. Bozdağ şu ifadeleri kullandı: Hükümetin 45 günde kurulamaması nedeniyle Cumhurbaşkanı, seçimin yenilenmesine karar verdi. Hükümetin kurulmasındaki tıkanıklığın aşılması, ülkenin, halkın zarar görmemesi için Cumhurbaşkanı, milletin hakemliğine başvurmuştur. TBMM hükümet çıkarsaydı, partiler hükümet kursaydı ya da TBMM'de seçim kararı alınsaydı Cumhurbaşkanı, seçimi yenileme kararı almazdı, alamazdı. Hükümeti kurmayan, kuramayanlar ileTBMM'de seçim kararı almayan, alamayanların,'seçimi yeniledi'diye Cumhurbaşkanı'na kızma hakları yoktur.
ABD ziyareti gündemde
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin halen gündemde olduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'a Beyaz Saray'dan randevu verilmediği yönündeki iddianın gerçek dışı olduğu da kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ziyarete ilişkin değerlendirme sürecinin halen devam ettiğini, değerlendirmenin tamamlanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ABD nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Beyaz Saray'dan randevu verilmediği yönündeki iddianın gerçek dışı olduğu da kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ziyaretle ilgili olarak ABD nezdinde henüz resmi girişimde bulunulmadığına dikkati çekerek, ortaya atılan iddianın hiç bir dayanağının bulunmadığını vurguladı.