ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 20-27 Ekim arasında, IŞİD ile mücadele için önemli bir tura çıkıyor. NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları ile bir araya gelecek olan Carter, ziyaretine, IŞİD'le mücadelede kilit ve stratejik öneme sahip Türkiye'den başlayacak. 21 Ekim Cuma günü Türkiye'ye gelecek olan Carter'ın çantasında 3 dosya olduğu tahmin ediliyor.
3 MESELENİN İLKİ: MUSUL OPERASYONU
ABD, Musul operasyonunun başlamasından kısa bir süre önce, Türkiye'nin bu operasyonda yer almasından rahatsızlık duyduğunu açıklamıştı. Suriye'de istediği senaryoyu uygulayamayan ABD, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma kararlılığından hazımsızlık duyarak, Dışişleri aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Türkiye, Irak'taki uluslararası koalisyonun bir parçası değil" ifadelerine yer vermişti.
Musul'daki gelişmelerde ve toplantılarda Türkiye'nin bulunması tabiidir. Türkiye olmadan Musul'un geleceğine ilişkin karar almak mümkün değil"
Türkiye ise, Musul konusunda sorumluluklarını olduğunu her fırsatta dile getirerek, "Türkiye, Musul operasyonunda hem masada, hem sahada olacak" mesajını kararlılıkla iletti. Pazartesi günü başlayan operasyonda, Türkiye'nin Başika'daki askeri kampta eğittiği 2 bin Sünni askerin de yer aldığı açıklandı. Dün akşam saatlerinde ise, Savunma Bakanı Fikri Işık, Musul operasyonuna Türk hava unsurlarının katılması yönünde koalisyon güçleriyle mutabakata varıldığını açıklayarak, "Türkiye olmadan Musul'un geleceğine ilişkin karar almak mümkün değil" ifadelerini kullandı. Varılan mutabakat neticesinde, TSK'ya ait
savaş uçakları da Musul operasyonuna katılacak.
İKNCİ MESELE: FIRAT KALKANI
ABD Savunma Bakanı Carter, Türk mevkidaşı Işık ile yapacağı görüşmede ele alınacak ikinci mesele; 24 Ağustos'ta, Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden IŞİD ve PYD'ye yönelik başlatılan Fırat Kalkanı operasyonu. ABD, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile, Türkiye ve ÖSO'yu Fırat Kalkanı'ndaki ilerleyişten ve IŞİD için sembolik öneme sahip olan Dabık'ı almasından dolayı tebrik ettiğini açıklamıştı.
IŞİD'İN BAŞKENTİ RAKKA
Musul'da Türkiye'yi saf dışı bırakma politikası izleyen ABD, IŞİD'in başkenti olarak bilinen Rakka'ya Türkiye'siz gidilmeyeceğini düşünüyor.
Geçtiğimiz ay Çin'deki G20 zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşme sonrası Obama'nın Türkiye'ye Rakka operasyonunda birlikte hareket etme teklifi sunduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır"