Adalet Bakanı Bozdağ, YAŞ'ın yapısının değişmesine dair, "Artık milletin iradesi doğrultusunda bir terfi, değişme ve gelişme olacaktır. Bu son derece önemli bir konu." dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 24 TV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameye göre, Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) yapısında değişiklik yapıldığının ve Adalet Bakanının da YAŞ üyesi olduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'de büyük bir kriz ve tehlikenin atlatıldığını belirterek, AK Parti hükümetlerinin her krizden sonra söz konusu krizlerin tekrar yaşanmaması için tedbirler aldığını ifade etti.
Ordunun, "Milletin ordusu" vasfını koruyacak tedbirlere ihtiyacı olduğunu anlatan Bozdağ, "Bunlardan birisi, Yüksek Askeri Şura'nın yapısının değişmesi ve sivilin ağırlığının orada artması, terfilerde belirleyici iradenin sivil irade olması anlamını taşımaktadır. Baktığınızda sayısal çoğunluk da değişti ve oradaki yapıda çok farklı bir hale geldi. Artık milletin iradesi doğrultusunda bir terfi, değişme ve gelişme olacaktır. Bu son derece önemli bir konu. Demokratik bir denetim ve demokratik denetimin de bir noktada belirleyici olduğu bir yapı ortaya çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Kuvvet komutanlarının Milli Savunma Bakanı'na bağlandığının hatırlatılması üzerine Bozdağ, Türkiye'de bugüne kadar herkesin kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına bağlanmasını söylediğine işaret etti.
Darbe girişiminin ardından, büyük demokratikleşme adımlarını atma gereğinin ortaya çıktığını belirten Bozdağ, şunları söyledi:
"Çünkü ne kadar demokratikleşirsek bu, darbeyi önleyecek gücü de yukarı çekecektir. O nedenle sivil iradeye kuvvet komutanlıklarının bağlanması son derece önemli. Tabii askeri gereklilikler ve onunla ilgili sevk ve idare kısmı yine Genelkurmay Başkanı'na ait olacaktır ama pek çok görev, yetki Milli Savunma Bakanlığına geçmiş oldu. Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısı da oldukça önemli ölçüde değiştirildi ve diğer bakanlıkların teşkilat yapıları gibi genel müdürlükler oluşturuldu, teftiş başkanlığı getirildi."
"ORDU DOĞRUDAN BAŞKOMUTAN'A BAĞLI OLMALI"
Son Kanun Hükmünde Kararnameye göre, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde 9 genel müdürlük, 5 müsteşar yardımcılığı, 1 müsteşar, Teftiş Kurulu Başkanlığı ve bazı daire başkanlıkları ile bağlı komutanlıklar olduğunu ifade eden Bozdağ, söz konusu teşkilat yapılarında askerlerin yanı sıra sivillerin de görevlendirilebileceğini aktardı.
Bakan Bozdağ, "Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, kuvvet komutanlıklarından ve onlara bağlı olan birimlerden doğrudan bilgi alma ve onlara doğrudan emir verme ve onların da bu emirleri yerine getirmelerine ilişkin bir düzenleme de son KHK içerisinde yer almıştır. Ama anayasal planda, çerçevede madem ki cumhurbaşkanı, ordunun başkomutanıdır, öyleyse başkomutanı olduğu ordunun da başkomutana bağlı olması gerekir. Esasında bunun aksini düşünmek kabul edilebilir bir şey değil." dedi.