AK Parti-CHP bayramlaşmasında Erdoğan tartışması!
Siyasi partilerde heyetler bayram ziyaretleri yapıyor. AK Parti'yi ilk olarak CHP'liler ziyaret etti.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-18 16:47:19

Güncelleme Tarihi: 2015-07-18 16:47:19

CHP'de, bayramlaşma töreni için partiye gelen İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Ankara milletvekilleri Tülay Selamoğlu ve Mahmut Sami Mallı'dan oluşan AK Parti heyetini, Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ile Parti Meclisi üyeleri Yaşar Seyman, Cemal Canpolat ve Elif Uzunşimşek karşıladı. 

Buradaki konuşmasında, koalisyon görüşmelerinin ülkenin beklediği bir tabloyla sonuçlanmasının en büyük beklentileri olduğunu dile getiren Kaya, "7 Haziran 2015 seçimleri bize bir uzlaşmayı emretti. Böyle bir tablo çıktı. Başarılı bir şekilde başlamış olan Sayın Genel Başkanlarımızın başlattığı sürecin, hem milletimizin beklentilerini karşılayacağı hem de siyasi partilerimizin güzel örnekler ortaya koyacağı bir tablo tecellisini umut ediyoruz" dedi.

Türk siyasi tarihinde koalisyon hükümetlerinin çok başarılı olduğunun söylenemeyeceğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki yeni Türkiye anlayışında bu kültürü de geride bırakacak, Avrupa'da gördüğümüz gibi güçlü koalisyon hükümetlerinin kurulacağı bir tablo olması temennimizdir. Şöyle bir rakam verirsek, 30 yıllık tek parti hükümetleri döneminde Türkiye'deki büyüme rakamları 5,7'ler seviyelerinde. Koalisyon hükümetlerinde bu 3-3,5 düzeylerinde kalmış durumda. 7 Haziran'da milletin bir talimatı var; 'partilerin kırmızı çizgileri değil de benim kırmızı çizgilerimi esas alın, dolaysıyla benim beklentilerimi karşılayın.' Böyle bir talimatı aldık, bunu yerine getirmek için Sayın Genel Başkanımız samimi olarak bütün partilere teklifleri götürmüşlerdir, dinlemişlerdir. İnşallah hemen bayramdan sonra da ülkemizin beklentisi olan hükümet kurulur ve süreç tamamlanır." 

"Bu tek parti hükümeti artık iyi gitmiyor..."

Özçelik de halkın, 7 Haziran'da "bu tek parti hükümeti artık iyi gitmiyor" dediğini savunarak, "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanının biraz fazla işe karışmasından dolayı da 'bir dakika bu işi daha fazla uzlaşmayla götürmemiz lazım' dediler" ifadesini kullandı. 

Herkesin istatistiklerle konuşabileceğini aktaran Özçelik, şunları söyledi:

"Cumhuriyetin başından AKP'nin geldiği döneme kadar baktığımızda da Türkiye Cumhuriyeti'nin ortalama büyüme seviyesi yüzde 5'in biraz üzerindedir. Özellikle 2011'den sonra bu yüzde 3'lere düştüğümüz dönem, hani tek parti ile memleket içinde istikrarın pek devam ettirilemeyeceğini gösterdi. İşin doğrusu gelişmiş ülkelerde sadece bir partinin 'ben çoğunluğu kazandım' diye herkese kendi düşüncesini kabul ettirme diye bir durum yok. 

Biz CHP olarak, tabi AK Parti'li arkadaşlarımız da iyi niyetli memleketin geleceği için gayet olumlu bir atmosferde belli bir umutla bu görüşmeleri götürmek istiyoruz. Bazı sorunlar yok değil, maalesef belli odaklarda Sayın Cumhurbaşkanı için özellikle söylüyorlar, bu işin pek öyle koalisyon değil de bir erken seçime gitmesi gibi bir arzu var deniliyor. Arzu öyle olup da devletin elindeki mekanizmalar erken seçime götürmek için kullanılırsa o sonuç alınır, Sayın Cumhurbaşkanının da önemli yetkileri var ama bizler de sonucu ne olursa olsun, ister koalisyon ister erken seçim inşallah bu memleket için en iyisini yapacağımıza inanıyoruz."

Cumhurbaşkanı ile ilgili eleştirilere katılmadığını belirten Kaya, Cumhurbaşkanı'nın ilk kez halk tarafından seçildiğini ve bugüne kadar da anayasadaki görevleri dışında bir şey yapmadığını savundu. 

Murat Özçelik de amaçlarının böyle bir ortamda Cumhurbaşkanı'nı eleştirmek olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bizim temennimiz şudur, halkımızın seçtiği ya da Meclis'in seçtiği cumhurbaşkanı olsun tabii ki her halükarda o sıfat itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanıdır, dolayısıyla halkımız buna saygı gösterir. Ancak bütün beklentimiz şudur; eğer 'beni halk seçti ve bir şeyler yapacağım' deniliyorsa, aynı şekilde anayasada da gerekli değişikliklerin yapılması lazım. İnşallah onu da ileride bakarız. Parlamenter sistemde kalınacağına dair de ciddi bir mesaj vermişti halkımız. Bizler bu toplumdaki kutuplaşmadan çok sıkıldık. Halk istiyor ki ister ilerici, ister muhafazakar, ister dindar, ister laik, nasıl olursa olsun, burada bizlerin muhafazakar arkadaşlarımızla gayet güzel hükümet edebileceğimizi, birlikte bu memleketin sorunlarına çözüm bulabileceğimizi onlar da söylüyorlar. İnşallah koalisyonun belli ilkeleri kabul edilir ve hep birlikte bunun bir ucundan tutabilecek karşılıklı güven ihdasını da sağlayabilirsek o halükarda gayet güzel noktalara doğru gideceğiz. Türkiye hep daha ileriye gidecek, buna sizler de bizler de kararlıyız."