AK Parti'den 23 maddelik kanun teklifi
AK Parti 23 maddeden oluşan 'Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundu.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-18 20:09:19

Güncelleme Tarihi: 2024-10-18 20:12:30

Tarayıcınız video oynatma özelliğini desteklemiyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de basın toplantısında teklife ilişkin teklifte bulundu.

Güler, kanun teklifinin 9'uncu Yargı Paketi'nin bir parçası olduğunu ve teklifler üzerinde uzun süre çalıştıklarını belirtti. Güler, Temel hak ve özgürlüklerin daha güçlü bir şekilde korunması, yargının bağımsızlığı ve özgürleşmesinin yaratılması, hukuki güvenliğin sağlanması, adalete erişimin kolaylaştırılması, makul sürede yargılanma gücünün gözetilmesi, yargıya güvenin koşulları ve insan odaklı hizmet anlayışının ortaya çıkması çağdaş ana ilke ve değerler olarak bütün dünyada kabul edilir. 2002 yılından günümüze kadar aralıksız bir şekilde süre gelen reform irademiz, bu ilke ve oranların ortaya çıkmasının somut bir tezahürü olarak da ortaya çıktığını söyledi.

'NOTERDE KREDİ KARTI İLE ÖDEME HEDEFLENMEKTEDİR'

Güler, AK Parti iktidarının yargı alanında uygulamaya konulan eylem planlarının hayata geçirildiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyuyla paylaşacağını söyledi. Güler, TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi ile ilgili, Otellerin tatil günleri ve çalışma saatleri ile ilgili usul ve esasların listelerinden üzerinden ayrılabilmesi ve bu konuda esnek olmayışı önerin düzenleme, tekliflerimizde yer almaktır. Otellerin ücret tarifesinin her yıl mart ayı yerine ocak başında yeniden değerlendirme yapma yoluyla ve mali takvimle uyumlu hale getirilmesi sağlanıyor. Noterliklerde yapılan işlemler için alınacak vergi, resim, harçlar, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleri ve diğer işlem bedellerinin kredi kartı gibi ödeme araçlarının tahsil edilebilmesi hedeflenmektedir. Diğer bir teklifle noterlerin; Tahsil edilen vergi, resim, harçlar ile değerli kağıt bedellerinden ve diğer beyannamelerdeki tekliflerin, beyanname verme sürelerinin her ayın ilk 5 günü içerisinde vermeleri ve bu süre içerisinde düzenli bir şekilde maliyeye ödemeleri zorunludur. Diğer bir teklifimiz ile araç sicil ve tescil işlemleri yer alan bilgiler kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında, sorgu veya dönem kayıt başına Türkiye Noterler Birliği tarafından işlem katılım payının alınması bu teklifimizde yer almaktadır.

'BOŞANMALARDA SÜREYİ 1 YILA İNDİRİYORUZ'

Güler, üniversitelerin de çocuk izleme merkezi kurabilme yetkisinin kanun tekliflerinde bulunduğu yeri vurguladı. Güler, Mahkeme kararıyla isim değişikliği halinde yapılacak ilanın kapsamını; ilanda yer alacak bilgiler ve ilanın şekline ilişkin yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor. Diğer bir maddeyle; boşanma davasının reddine süt kararının kesinleşmesinden itibaren 3 yıl içinde ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda, eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilip verilmeyeceğine ilişkin hükümde yer alan süreyi 1 hücresel indiriyoruz. Diğer bir bildirim ise, bir madde teklifinde suçun sınıflandırıldığı durumda, tek savunma hakkı ile ilgili bilgilerin sanığa da kişisel olarak yapılmasına ilişkin düzenleme teklifimizde yer alıyor dedi.

'CASUSLUK EYLEMLERİ İLE İLGİLİ SUÇLARA AYRI CEZA'

Güler, AYM'nin iptal kararları kapsamında; kamu kurum ve kuruluşlarında kadro veya farklı görevlerde görev yapanların avukatlık stajını yapabilmesi ve Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'da yer alan hakim ve savcılara verilen kadroya ilişkin düzenlemenin teklifte yer alacağını kaydetti. Güler, Bir başka maddeyle Bölge Adliye Mahkemelerinde olan Cumhuriyet başsavcı vekilinin, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından belirlenmesi de hedeflenmektedir. Ayrıca işlerin gerekli kıldığı yerlerde, birden fazla Cumhuriyet başsavcısı da görevlendirilebilecektir. Diğer bir maddemizde, hükümlülerin örgün ve yaygın eğitim kapsamının kapsamı genişletilmektedir. Bu kapasite yine de kabloların topluma kazandırılma derecesi hem eğitim desteği hem de meslek edindirme durumlarını da geliştirmiş durumda. Diğer bir maddeyle ise son zamanlarda casusluk eylemleri kapsamında Türkiye'deki kişilerin yabancı kişilere yönelik bir başka ülkenin istihbarat unsurları tarafından farklı suçların işlendiği görülüyor. Adam öldürme, gasp, tehdit, şantaj gibi birçok suçun, farklı yeteneklere ait istihbarat birimlerine hizmet edenler tarafından görüyoruz. Bu suçların soruşturma sürecinin tamamlanması ve ayrı bir cezai hususu da teklifimizde yer alıyor dedi.

'İNFAZ DÜZENLEMESİ 10'UNCU YARGI PAKETİNDE YER ALACAK'

Güler, cezasızlık algılaması ve infaz sistemindeki bazı hususların yeniden değerlendirildiğini, Adalet Bakanlığı bürokrasisiyle beraber bu konuda ciddi, titiz bir çalışma yürütüldüğünü, bu yeteneğin hazırlanacak bir yasa taslağını da 10'uncu Yargı Paketi olarak önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na sunacaklarını kaydetti. Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Birleşmiş Milletler Barış Gücü dahilinde Lübnan'daki görev süresinin uzatıldığını, tezkerenin önümüzdeki hafta Genel Kurul'da görüşüleceğini belirtti. Güler, casusluk ile ilgili çıldırmış, 'etki ajanlığı' ile bir bağının bulunmadığını belirterek, gösteriki hukuk güvenliği ve bu kapsam içerisinde vatandaşlarımızın ve diğer ülke kaydının kayıtlı olduğu de en üst seviyede çıkarılmış durumda olduğunu belirtti. 'Etki ajanlığı' gibi farklı kavramlar ile sunulanlar yoktur diye konuştu.

DHA