Konuşmasından satırbaşları:
Konuşmamın başında son huzur ve demokrasi operasyonu başta olmak üzere bu ülke için bu vatan için fedai can eden bütün şehitlerimizi rahmet anıyorum.
Kurucu liderimiz, Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sizler adına saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.
2001 yılından beri Ak Parti'deki yol arkadaşlarımı selamlıyorum. Bu hareketin görünmez kahramanları hürmetle selamlıyorum.
Bugün bir dönüm noktası, bir milat. İlk aşkla yeniden Bismillah diyoruz.
1 Kasım 2015'i de bayram yapma günüdür. Şimdiden bayramımız mübarek olsun. Bugün hedeflerimizle, projelerimizle milletimizin karşısındayız.
Önce yol sonra yoldaş demiş eskiler. İşte dava arkadaşlarımızla birlikteyiz. Dolayısıyla bu aziz kadro ile birlikte bugün bir kez daha Türkiye'nin emanetine sahip olduğumuzu bir kez daha söylüyoruz.
1 Kasım seçimleri için hazırladığımız yol haritasını milletimizle paylaşacağız.
Bütün partilerimize başarılar diliyorum. Medeni bir rekabet diliyorum. Bütün partiler karşılıklı saygı içinde dile getirsinler ama birbirimizi kırmayalım, üzmeyelim. 1 Kasım seçimleri şimdiden milletimize hayırlı olsun.
AK Parti hareketini farklı kılan üç temel özelliğe dikkatinizi çekmek istiyorum. İlk olarak AK Parti hareketi bir reform hareketidir. Köhnemiş bir sistemi, tıkanmış bir ekonominin önünü açan bir reform hareketidir. AK Parti 2002'den beri sessiz bir devrim gerçekleştirmiştir.
İkinci olarak, AK Parti halkın içinden, toplumun bağrından çıkmış bir partidir. Özetle söylemek gerekirse, halk biziz, biz halkız.
Hep beraber 1 Kasım seçimlerinde ülkemize yepyeni ufuklar çizeceğiz.
7 Haziran seçimleri hem demokrasimiz hem siyasi hareketimiz için çok önemli ve farklı sonuçlar doğuran bir seçim olmuştur.
7 Haziran seçimlerinde bütün partilerin çıkaracağı dersler vardır. Milletimiz çatışma kültürünün terk edilmesini istemiştir. AK Parti olarak milletimizin verdiği bu mesaja kulak verdik. Kollarımızı sıvayarak aşkla, sevdayla tazelendik ve yeni bir yola çıkmaya karar verdik. 7 Haziran akşamı balkondan yaptığım konuşmada gerekli dersleri çıkaracağımızı ifade etmiştim. Partimizin her kademisinde sonuçları tartıştık. Tek bir hedefimiz vardı, milletimizin verdiği sesi doğru anlamak ve gerekeni yapmak
Halkımıza sorduk, bizden ne bekliyorsunuz? Seçimden birinci parti olmamıza rağmen iç muhasebesi yaptık. Bununla da yetinmedik toplumun her kesiminden insanlarla bir araya geldik. Beklentilerini sorduk, eleştirilerini dinledik. Bu beyanname milletin katılımıyla hazırlandı. Bugün milletimizin huzuruna Türkiye'nin sesi olarak ortaya çıktık. AK Parti 1 Kasım'a hazırdır, yola çıkmaya hazırdır.
Kaosa, krize, kriz çıkarmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz. Başladığımız işi mutlaka neticeye ulaştıracağız.
Biz hayal tacirliği yapmıyoruz, başardıklarımızın daha fazlasını başarmanın sözünü veriyoruz.
Bizim demokratik yaklaşımızı muhattaplarımızdan gördüğümüzü söylemek çok güç. Siyaset çözüm üretmektir, biz de bu istikamette hareket ettik. Muhattaplarımız uzlaşma arayışına girmediler. 7 Haziran'dan sonra yeni kavramlar üretildi. CHP hemen blok siyasetine yöneldi. Sanki üç birbirine benzemez blok oluşturacakmış gibi AK Parti'yi dışlayan bir dil geliştirdi.
CHP blok siyaseti derken MHP hayır siyasetini tercih etti. Her şeye hayır dedi. Bütün koalisyon görüşmelerine ne demişsek hayır dedi.
Ama en vahimi, HDP terör siyaseti geliştirmeye kalkıştı. 8 Haziran'da AK Parti ile asla dediler. Sonra da terörü teşvik eden bir dil geliştirdiler. Biz bunlara karşı birlik siyaseti takip ettik.
Türkiye'de AK partisiz siyaset olmaz.
Bu sebeple kısa bir süre sonra ülkeyi bir çıkmazla karşı karşıya bıraktılar. Biz bunu önlemek için hepsiyle konuştuk. Çaylarını içerken muhabbet de ettik. Bizim için mesele bir ülke meselesiydi. Bir hükümet formülü kurmaya çalıştık ama ne olursa olsun ben yokum diyenler oldu, kırmızı çizgilerini söyleyenler oldu, uzlaşmayı sindiremeyenler oldu. Bütün bu çabalar sonuçsuz kaldığında biz orada da yokuz dediler. İpe un serdiler.
Şimdi 7 Haziran'dan bu yana yaşananları milletimiz görüyor. Bizim ağzımızdan dışlayıcı bir söylem çıkmadı. Bütün partilerle eşit şartlarla nasıl bir koalisyon olabileceğini konuştuk. Özellikle CHP ve MHP ile görüşmelerde bütün bu yolları denedik. Bu görüşmelerin sonuçsuz kalmasının nedeni eğitim ve dış politika konusunda bir onarım hükümetinden bahsedilmesi sebebiyledir. CHP onarım hükümeti deyince ben sayın Kılıçdaroğlu'na söyledim, 13 yıllık AK Parti bir yıkım bırakmadı ki onarıma ihtiyaç olsun.
“Türkeş dışında baba yiğit çıkmadı”
MHP'den şu anda aramızda bulunan Sayın Tuğrul Türkeş dışında, elini taşın altına koyan, bu zor günlerde ülke sorumluluğu için görev almak isteyen bir baba yiğit çıkmadı.
Beyanname
Hazırlamış olduğumuz beyanname ile bakış açımızı, vizyonumuzu ortaya koyuyoruz. Seçim geleneğidir diye bir beyanname hazırlamadık. Milletin sesine duygusuna kulak verdik. Milletle beraber yazdık. Tekrar haydi Bismillah diyerek yola çıkmaktır. Gelin bu hayalleri birlikte hayata geçirelim. AK Parti beyannamesi insan onurunu esas alan reformcu bir beyannamedir.
Beyanname üç ana bölümden oluşuyor:
1) Yapacağımzı reformlar
2) Halkımızın her kesimine dokunan vaatlerimiz
3) Büyük Türkiye yolunda temel aldığımız büyük projelerimiz
13 yılda demokrasiye kazandırdığımız mesafeyi daha ileri aşamaya taşıyacağız. Adalet terazisini toplum lehine tutacağız.
İşte seçim vaatleri
Yeni bir Anayasa vaat ediyoruz. Özgürlükçü, kurumsallamış bir Anayasa yapacağız. Birinci reformun ilki Anayasa'dır.
Eşit vatandaşlık ilkesini egemen kılacağız. Önceliğimiz ülkemizin katılımcı, demokratik sivil bir Anayasa ile yönetilmesini sağlamaktır.
Ülkemizin AB çalışmalarına hız vereceğiz. Merkezi idare ve yönetimlerle ilişkileri yeniden düzenleyeceğiz. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için etkin bir denetimi esas alan yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
STK'ların hukuki statüleri, kurumsal yapıları, faaliyetleri, kamu kurumlarıyla ilişkileri gibi sivil toplumun güçlendirilmesine dair çerçeve yasa çıkaracağız.
Yürürlükteki siyasi partiler kanununu kaldırarak, siyasi parti özgürlüğünü garanti altına alacak yeni bir siyasi partiler kanunu çıkaracağız. Siyasi etik kanununu çıkarağız.
Milletvekili ve belediye başkanlarına yapılacak maddi yardımlar da şeffaflığı sağlayacağız.
Adaylara ve siyasi partilere yapılan yardımlara sınırlamalar getireceğiz.
Seçim barajı ile ilgili yeni bir düzenleme yapacağız.
Cem evleri gibi konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde olacak, gerekli adımları atacağız. Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız.
Roman vatandaşlarımızın sorunlarınz hız vererek ayrımcılık zeminini ortadan kaldıracağız.
Çözüm sürecini nihai kararar erdirmek, kalıcı barışı sağlamak üzere çıkardığımız terörün sona erdirilmesi kanunu ile şiddetin, silahın tamamen gündemden çıktığı bir dönem için uğraşacağız. Türkiye'de kardeşliği ebedi kılacak adımlar atılacak.
Özgürlük ve güvenlik dengesini koruyacağız.
Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nu daha etkin kılacağız.
Yargı'da yaşanan bazı gelişmeleri tam anlamıyla yargının saygın konuma gelmesi isin yargı stratejisi hazırladık. Yargıda reform uygun görüyoruz. Yargıda şeffaflığı sağlayacağız. Disiplin mahkemeleri dışında askeri yargıya son vereceğiz.
HSKY'yı hakimler ve savcılar olarak iki kurul haline getireceğiz.
Eğitim reformu bağlamında, bütçeden en fazla payı eğitime ayırmış bir iktidar olarak eğitimde niteliksel bir yol açacağız. Okul yönetimlerinde güçlendirecek, yetkileri merkezden yönetime vereceğiz. Eğitim fakültelerini yeniden yapılandırıp eğitim alma imkanlarını güçlendireceğiz. Mobil öğrenme modellerini geliştireceğiz.
Üniversite özerklini esas alacağız.
Kamunun vatandaşlarımıza sunduğu hizmetin kalitesini arttırmaya devam edeceğiz.
Kamuda etkin ve verimli taşıt kullanımı amacıyla kanun çıkaracağız. Üretimi arttıran bir politika belirleyeceğiz.
İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliğini sağlayacağız.
Gümrük işlemlerini hızlandıracağız.
Enerji, sağlık, havacılık gibi sistemlerde çalışmaları destekleyeceğiz. Rüzgar ve yenilenebilir enerjiye hız vereceğiz.
E-devlet anlayışını tamamlayacağız.
4.5 G ihalesini yaptık 5 G'ye geçişinin de alt yapısını hazırlayacağız.
- Sosyal yardıma ihtiyacı olan bütün vatandaşlarımıza ulaşacak aile sosyal destek programını hayata geçiriyoruz. Aile değerlerini öne çıkaran eğitim, sanat, kültür programlarını teşvik edeceğiz.
- Çocuk hizmetlerinde yurt ve yuvaları kapatarak, kurum bakımında aile yanında bakıma, koğuş sisteminden ev ortamına geçeceğiz.
-Ev almak için konut hesabı açan vatandaşımıza yüzde 15 katkı sağlayacağız.
- Bütün annelerimize doğum hediyesi programı kapsamında ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve üzerindeki çocuklar için 600 TL doğum hediyesi vereceğiz.
- Çocuklarımızın geleneksel değerlerini kazanabilmeleri için PC oyunlarının, animasyonların ve bizim masallarımızın bilinçlerine yerleşmesi için çalışmalar yapacağız.
- Kadınlarımıza dönük olarak siyasetten, bürokrasiye, kültürel alanlardan sivil topluma kadar karar alma mekanizmalarını katılmaları için tedbirler alacağız.
- Kadın girişimcilerin kredi almalarını sağlayacağız.
- Kadınların iş gücü piyasasına girmelerini kolaylaştıracak ortamı sağlayacağız.
- Doğum izninde parasız iznin memurluk kıdeminde sayılmasın sağlayacağız. İlk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay çalışacak anneler ama tam ücret alacaklar.
- Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız maddi destek vereceğiz. Bu yetmiyorsa 100 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğiz.
- Üç yıl gelir vergisi ödemeyecekler.
- İlk kez iş bulan gençlerimizin maaşının ilk bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız.
- Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin sağlık sigortalarını iki sene karşılayacağız.
- Yeni bir destek programı geliştiriyoruz. Gençdes… Bu programdan sanatsal ve sportif faaliyetlerine proje bazlı destek vereceğiz.
- Yüksek Öğrenim'de barınma imkanı sağlayacağız.
- Kariyer merkezleri kuracağız.
- Kısa film, ilk film, kitap, sportif faaliyetler gibi faaliyetlerine destek vereceğiz.
- Evliliğin teşviki için çeyiz uygulaması başlatacağız. İş, aş, eş... İşi üniversite eğitimiyle bir meslek suretiyle elde ettikten sonra çeyiz hesabıyla rahat evlenmelerini sağlayacağız.
- Engelsiz bir hayat için gerekli alt yapıyı oluşturacağız.
- Engelli genç ve çocukların kısa süreli gündüz ve yatılı bakımı için güvenli bir biçimde kalabilecekleri engelli yaşam merkezleri kuruyoruz.
- Esnafımıza 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği vereceğiz.
- Emeklilerimize yılda 1200 lira ek zam yapıyoruz.
- Yemde gübrede KDV'yi kaldırıyoruz.
- TOKİ eliyle emekli ve asgari ücretlileri konut sahibi yapacağız.
Eğitim alanı:
Öğretmenlerimize, 18 milyon öğrencimize eğitim veren öğretmenlerimize kulak verelim:
Şu konularda:
Tüm okullarımızda tam gün eğitim öğretime geçilmesini sağlayacağız. İkili eğitim öğretim kalmaayacak.
Fatih projesiyle eğitim alt yapısını güçlendireceğiz.
Orta öğretimi bitiren her öğrencimizin bir spor dalı bir enstrüman alanında uzmanlaşmasını sağlayacağız
Öğretmen akademisi kuracağız
Meslek eğitimini yeniden canlandıracağız.
-Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskını azaltmak için yüksek öğretime geçme sınavlarını yılda bir kez değil her aşamada öğrencilere fırsat verilecek şekilde yılda iki ya da üç
-Ücretsiz müze kartlar
Mekan sağlığı kavramı ile sağlıklı ortam yapacağız.
- Erken teşhisi yaygınlaştıracağız.
-Asgari ücreti 1300 TL'ye çıkarıyoruz.
- Orman köylülerimizi yerinde kalkındırmak için 5000 köye 5000 orman getireceğiz.
- Şehir merkezinde kalan küçük sanayi sitelerini şehir dışına çıkaracağız.
-Kentsel dönüşüm projelerini hayata geçireceğiz.
-Tarihi şehirlerimizle ilgili projelere destek vereceğiz, trafiği yeraltına alacağız.
-Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması şartını sağlayacağız.
-Kişi başı 10 m2 olan yeşil alan şartını 15 m2'ye çıkartacağız.