Dolar

34,9457

Euro

36,7055

Altın

2.982,43

Bist

10.125,46

AK Partili Orhan Miroğlu'ndan Muharrem İnce'nin Hakkari mitingine oryantalist yorumu

AK Partili Orhan Miroğlu, “Sayın İnce’den bir şey duymadım. Hakkâri’ye gidip ne konuştuğunu da kimse anlayamadı. Böyle “Hadi gidelim, şu Kürtleri keşfedelim” şeklinde oryantalist tahayyüllerle olmaz” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-13 08:20:34

AK Partili Orhan Miroğlu'ndan Muharrem İnce'nin Hakkari mitingine oryantalist yorumu

AK Partili Orhan Miroğlu, CHP'nin Hakkari mitingini "oryantalist" bir tavır olarak değerlendirdi. Miroğlu, "Sayın İnce'den bir şey duymadım. Hakkâri'ye gidip ne konuştuğunu da kimse anlayamadı. Böyle “Hadi gidelim, şu Kürtleri keşfedelim” şeklinde oryantalist tahayyüllerle olmaz” dedi.

İşte Miroğlu'nun röportajının ilgili kısmı:

KÜRTLER NE YAPACAK?

Kürt seçmenin 24 Haziran'daki seçimin kaderini belirleyeceğine dair yorumlarına katılıyor musunuz?

Önemli ölçüde evet.

Özellikle daha önce AK Parti'ye oy veren Kürt seçmenin hem Barzani ile ilişkilerin gerilmesi hem de AK Parti-MHP ittifakından dolayı Cumhur İttifakı'na destek vermeyebileceği konuşuluyor. Daha önce AK Parti'ye oy veren Kürt seçmen, bu seçimde ne yapar sizce?

Bence 16 Nisan'da ne yaptıysa yine onu yapacak. 16 Nisan'da da bu söylediğiniz faktörlerin neredeyse tamamı söz konusuydu. MHP, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin değişmesinde müttefik olduğumuz bir partiydi. Kürt seçmen de HDP'li seçmen de bunun farkındaydı. Suriye'de de operasyonel faaliyetlerimiz devam ediyordu. Barzani ile ilişkiler de eskisi gibi değildi. Ama biz buna rağmen 16 Nisan referandumunda HDP'ye oy veren seçmenden 2 milyonun üstünde oy aldık. Bunun sebebi sistemin değişmesine “Evet” denilmesiydi. Bugün HDP'li seçmen ile HDP'li seçmenin temel hak ve özgürlükler uğruna verdiği mücadeleyi farklı bir yere çekmek isteyen HDP elitlerinin arasında ciddi çelişkiler söz konusu.

Referandumda “Evet” oyu kullanan Kürt seçmenin motivasyonu neydi?

Çünkü onlara hiçbir şey vaat etmemiş, onları inkâr etmiş, siyasi bakımdan temsil alanını sınırlamış sistemin değişmesini istiyorlardı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi cazip geldi. O kadar cazip geldi ki HDP'li vekiller kendi illerinde hemen hemen hiçbir şey yapmadılar. Tabii ki açıklamalar yapıldı, tercihlerini biliyorduk ama fiiliyatta bunun kampanyasını hiçbir şekilde yürütmediler. Bunun en önemli sebebi, “Hayır” cephesinde HDP'nin sesinin duyulmasının istenmemesiydi. CHP'li vekiller Mardin ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde referandumda “Hayır” çıkması için çaba gösterdiler. Ama biz buna rağmen HDP'li seçmenden 9 ilde 2 milyon 100 bine yakın oy aldık.

AK PARTİ KÜRTLERE NE VAAT EDECEK?

Seçime çok az bir zaman kaldı. AK Parti, Kürtlere ne vaat edecek?

Kürtler artık hep muhalefette, marjinal, sokaklarda kalmak isteyen bir halk değil; merkez siyasete yakın durmak, merkez siyasette rol almak istiyor. AK Parti'nin seçim sürecindeki söylemleri çok önemli olacak. Önümüzdeki 6 hafta AK Parti için çok kritik. Bu manifestoyu halka çok iyi anlatması lazım. Bir kere, halkın karşısına çok iyi adaylar çıkarması gerekiyor. Ulusal çapta adaylarımızı bölgede konumlandırmamız ama yerel dinamikleri ve yerel adayları da çok iyi değerlendirmemiz lazım. Toplumun bugünkü taleplerini iyi okumaya çalışıyoruz. Sadece demokratik haklar bakımından söylemiyorum; bölgenin önümüzdeki dönemde refaha dayalı politikaları da öne çıkararak yönetilmesi, temsil alanının yeniden güçlendirilmesi gerekiyor. Bu insanlar her şeyden önce güven arıyor. Siyasi aktörlerimizle, söylemlerimizle, teşkilatlarımızla bu güveni vermemiz gerekiyor. CHP'ye yakın medyada her gece Türk'ün Türk'e propagandası yapılıyor. Buradan çıkmak lazım. Hakikaten bir iddianız varsa bu kesime ne söylüyorsunuz? Kürtler, küresel ve ulusal çapta bir lider olan Erdoğan'ı bırakıp yeni maceralar peşinde koşmaz.

MHP İLE GEİRLİM OLUR MU?

Peki, MHP ile bu noktada bir görüş ayrılığı olur mu?

Hayır, MHP ile burada bir siyasi program üzerinde anlaşmamız söz konusu değil. 25 Haziran sabahı MHP bir grup olarak Meclis'teki yerini alacak. AK Parti ayrı, MHP ayrı bir partidir.

AK PARTİ KÜRTLER KONUSUNDA MUHALEFETİN GERİSİNE Mİ DÜŞTÜ?

Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, Erbakan'ın 91'deki Bingöl konuşmasına atıf yaparak, “Anadilde eğitim meşru bir haktır. Kürtçe anadilde eğitimi destekliyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. Muharrem İnce de Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti ve serbest bırakılmasını istedi. Bugüne kadar AK Parti demokratikleşme konusunda Kürtlere bazı vaatlerde bulunuyordu ama şimdi muhalefetin gerisine düştüğünü düşünüyor musunuz?

Hayır, hiçbir şekilde böyle düşünmüyorum. Muharrem Bey'in Hakkâri mitingine bakıyorum. Görünen tablo bir Kürt olarak beni memnun etmiyor. Lütfen kimse Hakkâri'ye oryantalist bir tahayyülle gitmesin.

Neden “Oryantalist” diyorsunuz?

“Hakkâri'ye cümbür cemaat gidiyoruz” yaklaşımı oryantalist bir tavır. Hakkâri bu ülkenin bir şehri.

"ORYANTALİST BİR TAVIRLA 'KÜRTLERİ KEŞFEDELİM' ŞEKLİNDE OLMAZ"

Ama İnce, “Edirne'den Hakkâri'ye” diyerek ilk mitingi Edirne'de, bir sonrakini de Hakkâri'de yaptı.

Anladım ama bu, “Gitsek de gitmesek de o köy bizim köyümüzdür” muhabbeti. Önemli olan Hakkâri'ye ne vaat ettiğinizdir. Oraya gidip güzel kelimeler kullanmak, kesinlikle Hakkâri'ye sahip çıkmak değildir. Tam tersine, ben bir Hakkârili olsam, Muharrem Bey'den “Kürt olarak tanımladığınız vatandaşlarınızı hangi zaman dilimine çekmek istiyorsunuz? Mesela Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına dair fikirleriniz bugün partiniz tarafından savunuluyor mu? Eğer savunuluyorsa burada bir vahamet yok mu? Çünkü bu mesele zaten ‘erken Cumhuriyet dönemi' dediğiniz dönemde başlamış bir mesele değil mi?” sorusunun cevabını duymak isterim. Ben bu konularda Sayın İnce'den bir şey duymadım. Hakkâri'ye gidip ne konuştuğunu da kimse anlayamadı. Böyle “Hadi gidelim, şu Kürtleri keşfedelim” şeklinde oryantalist tahayyüllerle olmaz.

"MUHARREM İNCE'NİN DEMİRTAŞ ÇAĞRISI SAMİMİ DEĞİL"

Peki, İnce'nin “Demirtaş serbest bırakılmalı” çağrısına ne diyorsunuz?

Samimi bulmuyorum. HDP'nin gerçek dostu, “Selahattin Bey salınsın”, “Salınmasın” diyenler değildir. Gerçek dostu, HDP ile PKK arasında mesafe olması gerektiğini söyleyenlerdir. HDP bu çizgiye gelmediği sürece bugün Selahattin Bey, yarın bir başkası, mutlaka hem hukuki manada hem de kamuoyu vicdanında hesap veren pozisyonda olur.

SON VİDEO HABER

Suriyeliler teröristleri taşlayarak kovdu

Haber Ara