Arınç: Böyle güdük bir Türkçe ile...
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkçe'nin kullanımlarını eleştirerek 'Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrılmalı' dedi...

Oluşturma Tarihi: 2015-07-10 01:44:46

Güncelleme Tarihi: 2015-07-10 01:44:46

Başbakan Yardımcısı Arınç, katıldığı iftar programında Türkçe'nin zenginliğine vurgu yaptı. Dilin kısır kullanımını, "'nbr' ne haber demekse, 'slm' selam demekse böyle güdük bir Türkçe ile bizim gidebileceğimiz hiçbir yer yok" sözleriyle eleştirdide bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayrılması gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Dil ve Edebiyat Derneği'nin Eyüp'teki merkezinde düzenlenen iftar programına katıldı. Burada bir konuşma yapan Arınç, Türkçe'nin 100 binden fazla kelimeye sahip zengin bir dil olduğunu belirterek, "Şimdi 'x' veya 'y' gençliğinin durumu, sanal medya, elinde kalem olup da bir şeyler ifade etmek isteyen veya eline mikrofon aldığı zaman meramını anlatmaya çalışan insanların ne kadar kısır kelime haznesine sahip olduklarını görüyor ve üzülüyoruz" dedi. 

'NBR İLE SLM İLE GİDECEĞİMİZ HİÇBİR YER YOK'

Arınç, dil üzerinde çok hassas davranılması gerektiğine işaret eden Arınç, "Mesajlaşma anlamında 'nbr' ne haber demekse, 'slm' selam demekse böyle güdük bir Türkçe ile bizim gidebileceğimiz hiçbir yer yok. Her ülke, millet diline, tarihine, inancına mutlaka çok önem vermiş. Bizim de önem vermemiz gerek" dedi.

Bu konuda özendirmenin yasaktan daha etkili olacağını, bu çalışmaların ülke için çok hayati olduğunu aktaran Arınç, şunları anlattı:

Biz nihayet insanız, hata da yapabiliriz. Çok güzel şeyler de yapmışızdır ki millet bize 12 sene aralıksız iktidar imkanı verdi. Millet boşuna oyunu vermiyor. Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birleşmesini başından beri yanlış bulduğunu ifade eden bir insanım. Çünkü kültürün turizmle birleşik, birbirini destekleyen yönleri olabilir ama kültür başlı başına bir hazinedir. Kültür başlı başına insanın hayatını vermesi gerekli bir alandır. Turizmle birleşince bir insan mesaisinin en azından yarısını, öbür tarafa da ayırmak durumunda kalacaktır. Hatta turizm gelirleri tatlı gelince, buna yüzde 60, 70 daha fazla ağırlık verecektir. Kültür nerede kaldı? 4-5 kitap basmakla kültür hizmetini yaptığımızı zannetmeyelim.

'YEMİNİN KENDİSİ TÜRKÇE DEĞİL'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem de derneğin şu anda 19 şubesinin bulunduğunu belirterek, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Derneğin olduğu ilin veya ilçenin kültür hayatına yön verici olması gerektiğini belirten Erdem, şöyle devam etti:

Derneğimizin önemli özelliklerden birisi, bir şeye başladığımız zaman kesinlikle bırakmadık. Hangi işe başladıksa o günden bugüne devam ediyor. Tüm bunları niye yapıyoruz? Toplumda dilimize yönelik ciddi bir duyarsızlık var. Yani dilimiz göz göre göre kabalaşıyor, elden gidiyor. Gerçekten bu noktada ciddi bir duyarsızlık var. Bu dernekteki ana amaç, toplumda bir dil şuuru oluşturmaktır. İşte yemin, okuyamayanlara kızıyoruz ama metnin kendisi Türkçe değil. Acayip kelimeler yan yana dizilmiş.

Erdem, kültürün, değerlerin kalıcı olması için yapılması gereken çalışmalar olduğunu dile getirdi.

İftar programına, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, AK Parti eski milletvekilleri Burhan Kuzu ile Lokman Ayva, eski Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da katıldı.