MUHATABIMIZ DEĞİLLER
-Bugün HDP bürolarına eş zamanlı saldırılar düzenlendi. İktidara yönelik ithamlar vardı. Önceki gün Demirtaş yaptığı bir açıklamada bugüne kadar 60 büromuza saldırı oldu ve bu bürolarda da saldırı yapan grupların Milliyetçi Hareket Partililerin ülkücülerin yaptığı işaretlerini gördük, Milliyetçi Hareket Partisi'ne soruyorum onlarla ilişkiniz var mı yok mu demişti.
Devlet Bahçeli: Bu tür bir sorunun muhatabı Milliyetçi Hareket Partisi olmaması gerekir. Milliyetçi Hareket Partisi prensip itibariyle seçimlerin barış, huzur ve esenlik içinde geçmesini arzulamakta. Bütün siyasi partilerimizle, 20 siyasi parti seçime katılmakta ve bütün siyasi partilerimize başarılar dilemekte adaylarını da tebrik etmektedir. Ancak seçimleri gölgelemek isteyenler, farklı amaçlara doğru yönlendirmek isteyenler bazı provokasyon olayları ile Türkiye'yi karşı karşıya bırakıyorlar. Milliyetçi Hareket Partisi'nin HDP'nin bir binasına saldırabilmesi için bir gerekçesi olamaz. Çünkü muhatabımız değiller. HDP'lilerin Milliyetçi Hareket Partisi dışında bunu aramalarında yarar vardır. Yakinen takip ediyoruz eylemlerin başında veya sonundan herkesin rahatlıkla yapabileceği bozkurt işaretini kullanarak, sloganlar atarak dağılanlar var bir de bunun tam tersi olanlar var. 20 siyasi parti içinde provokasyona iki partiyi temel alıyorlarsa burada birilerinin fayda sağlayacağı kanaati oluyor. Bu da başta sorumlu olan siyasi iktidardır. HDP önce siyasi iktidarın etrafına bakmasında yarar var. Siyasi iktidarla her konuda diyalog içinde olan bir partinin bu defa bizim binalarımıza saldırılar yapılıyor, güvenlik unsurlarını harekete geçirmek üzere bunların çok yönlü araştırılmasını istiyoruz demelerinde yarar vardır. Aksine kalkıp böyle bir söz yerine bir partiyi bu konularla ilişkiniz var mı gibi bir davette bulunmaları bana göre siyasi edepsizliktir.
UYARINIZ OLDU MU?
Siz yıllardır kendi içinizden eleştiriler gelse de tabanınıza sokağa çıkmama duyurusunda bulunuyorsunuz ve sağduyu çağrısı yapıyorsunuz. Bu konuda da bir uyarınız oldu mu acaba?
Devlet Bahçeli: Ben bütün siyasi partiler gibi Milliyetçi Hareket Partisi de teşkilatlarındaki düzenlemelerini genelgelerle yönlendirirler. Milliyetçi Hareket Partisi'nin kayıtları incelenmiş olsa her olayda, her siyasi faaliyette, her seçimde veya parti kurultaylarının düzenlendiği dönemlerde olsun bir genelge yayınlarız ve önemi üzerinde düşüncelerimizi teşkilatlarımızla paylaşırız ve bu süre içinde dikkat etmeleri gereken konularda da kendilerini ciddi anlamda uyarırız.
Oy tahmininiz nedir acaba? 2015 seçimlerinde yüz kaç oy almayı planlıyorsunuz?
Devlet Bahçeli: Milliyetçi Hareket Partisi oy tahmininde bulunmamaktadır. Geçmişte de bu böyledir. Ankette yaptırmamaktayız. Ancak bir ilkemiz vardır. Bütün teşkilatlarımıza, davamıza gönül vermiş insanlarımıza tavsiyemiz Milliyetçi Hareket Partisi oylarını en çoklaştırmayı hedefe almalıdır. Hangi ilde çoklaştırma konusunda ne gerekiyorsa yapmalarını tavsiye ederiz.
2011 seçimlerinde 12.98'lik oy oranı vardı Milliyetçi Hareket Partisi'nin. Bu noktada hangi oy oranı başarısız sayılır sayın Bahçeli?
Devlet Bahçeli: Milliyetçi Hareket Partisi'ni oy oranı ile başarısız kılmak doğru değildir. Çünkü Türkiye'nin genelini siyasi hayatımızı ve seçim faaliyetlerini dikkate aldığımız vakit eşit şartlarda demokratik bir yarış içinde seçim olmamaktadır. Sandıklarla hileler vardır, kamuoyu araştırmaları ile insanları yanlış yollara sürüklemek vardır. Bütün bunlara dikkate aldığınız vakit başarı ve başarısızlık iktidarda aranmalıdır. Bu imkanlara sahip olan unsurlar oylarını bir puan dahi azaltmış olsalar başarısızdırlar. Bir puan dahi arttırmış olsalar başarılıdır. Muhalefeti başarılı ve başarısız gibi hele hele son günlerde bir Avrupa hayranlığı ile İngiltere'de şöyle oldu bizde de böyle olsun gibi bir telkinde bulunmak acizliğin işaretidir. Demek ki başarısız olmaya aday AKP'dir.
Seçim sonrasında tablo bir koalisyonu işaret ederse bugüne kadar yaptıkları ile icraatları ile çok eleştirdiğiniz Ak Parti ile bir koalisyon söz konusu olur mu sizin için?
Devlet Bahçeli: Bu AKP'nin kuruluş amaçları, 13 yılı bulmuş olan süre içindeki uygulamaları, sahip olduğu zihniyet temel alındığında Milliyetçi Hareket Partisi'nin koalisyon yapacağı bir parti olarak görünmemektedir. Bütün partilerin amacı tek başına iktidar olmaktır. Siyasi partiler hangisi olursa olsun millet huzuruna çıktıklarında tek başına iktidar olmayı amaç edinmelidirler. Tek başına iktidar olmayı amaç edinen Milliyetçi Hareket Partisi Türkiye'ye üzerinde yine bir siyaset mühendisliği uygulamalarına geçen çevrelerin yönlendirmelerine kapılarak şu partilerle şöyle olur böyle olur koalisyon olur gibi bir tartışmanın içine girmek doğru değildir. Milliyetçi Hareket Partisi'nin b,ir koalisyon düşüncesi yoktur hedefi tek başına iktidardır.