Bakan Abdulhamit Gül'den 'göreve iade' değerlendirmesi
Adalet Bakanı Gül, 'KHK ile atılan bir kamu görevlisinin dönmesine yönelik hiç bir hukuki yol yoktu. Hükümetimiz ola ki idare yanılabilir ve idarenin işlemleri hukuka uygun bir şekilde denetlensin düşüncesiyle yargı yolu açılmıştır' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-10-11 20:18:36

Güncelleme Tarihi: 2017-10-11 20:18:36


Bakan Gül, TBMM Genel Kurulu'nda İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı görüşmelerine katıldı. İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı ikinci bölümünde Bakan Gül, milletvekillerini sorularını cevapladı.

Korkuteli Cumhuriyet Savcısı Kadir Küçüköner'e yapılan saldırıyı kınayan Bakan Gül, savcının durumunun iyiye gittiğini söyledi. Kocaeli'nde görevi başında saldırıya uğrayan avukat Mehmet Samim Geredeli'ye yapılan saldırıyı da kınayan Gül, Geredeli'nin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Bakan Gül, OHAL ile ilgili tutuklama kararı çıkarılan avukat sayısını açıklayarak, "507 avukat hakkında tutuklama kararı verildi" ifadelerini kullandı.

OHAL sürecinde kaç hakim ve savcının görevden alındığına dair soru üzerine Gül, "3 bin 906 görevinden uzaklaştırılan hakim ve savcı var" şeklinde konuştu.

Nuriye Gülmen'in yoğun bakım ünitesinden normal odaya alınmasına ilişkin soru üzerine Bakan Gül, "Sağlık Bakanlığı ve ilgili Başhekim ve doktorlarımızın sürekli nezaretinde yürütülen muayene ve tetkikler devam etmektedir. Heyetin yapmış olduğu inceleme sonucunda yoğun bakımda enfeksiyon riski dikkate alınmak üzere normal tutuklu odasına alınması konusunda tespit ve tavsiye üzerine alınmıştır. Yoğun bakımda enfekte olma riski yüksek diye ifade edilmiş. Refakatçinin bulunması, insani ihtiyaçlar konusunda imkan sağlanacağı hususunda bilgi verildi" diye konuştu.

Göreve iade ile ilgili soruya Gül, "OHAL Komisyonu bağımsız şekilde çalışıyor. Bu komisyon Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmuştur. KHK ile atılan bir kamu görevlisinin dönmesine yönelik hiç bir hukuki yol yoktu. Hükümetimiz ola ki idare yanılabilir ve idarenin işlemleri hukuka uygun bir şekilde denetlensin düşüncesiyle yargı yolu açılmıştır. Olağanüstü Hal Komisyonu bunun bir kararını verecek. OHAL Komisyonu'nun vermiş olduğu karara karşı idari yolu açıktır. İlgililer bu karara karşı da, farklı bir karar çıkması halinde yargı yoluna başvurabilecektir. İhraç edilenlere karşı yargı yolu açılmıştır. Komisyonun Nuriye Gülmen ve Semih Özakça sağlık durumlarına ilişkin raporları da ifade ettik. Yüz bine yakın başvuru var. Bu hususla ilgili karar verilmesi halinde ivedilikle verilmesi, adalet, vicdan anlamında komisyona ilettik. Göreve iadesi halinde göreve başlayacaktık. Bizler Adalet Bakanlığı olarak insani boyutuyla ilgili Tabipler Odası, hekimlerin, milletvekillerinin görüşmesi anlamında kanunun verdiği takdir etmeye gayret ediyoruz" diye cevap verdi.