Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'da Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV) Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisi'nde düzenlenen Antalya Adli Tıp Günleri Toplantısı'na katıldı.
Antalya'nın turizmin başkenti ve Türkiye'nin göz bebeği bir şehir olduğunu belirten Tunç, "Burada medeniyetimizin, tarihimizin ve kültürümüzün tüm eserleri yer alıyor." diye konuştu.
Tunç, Antalya'nın özellikle son yıllarda çok daha güzelleştiğini, ilerlediğini ve geliştiğini ifade ederek, kentin sadece ülkenin değil, tüm dünyanın göz bebeği, turizm merkezi haline geldiğini ve gelmeye de devam edeceğini ifade etti.
"FİLİSTİN'DE İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR
Filistin konusunun yüreklerini yaraladığını vurgulayan Tunç, şöyle konuştu:
"Filistin'de gerçekleştirilen katliamı lanetliyoruz. Orada bir insanlık suçu işleniyor, orada bir savaş suçu işleniyor. Maalesef dünyanın gözü önünde gerçekleştiriliyor. Yıllardır bir abluka altına alınan Filistin halkı, çoluk demeden, çocuk demeden, yaşlı demeden, genç demeden bir katliama maruz bırakılıyor. Bu bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. Bütün uluslararası kuruluşların gözü önünde gerçekleşiyor. Ama maalesef uluslararası kuruluşlar insanlığın sorunlarına çözüm bulmaktan uzak. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı'mız sık sık tekrar ederken, 'Dünya beşten büyüktür', 'Daha adil bir dünya mümkündür' derken bunu boşuna söylemiyor. Bunun gerekçeleri olduğu için söylüyor. İşte Filistin hepimizin yüreklerini dağlıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mız başından beri, 7 Ekim'de başlayan bu saldırılardan sonra bölge liderleriyle dünya nezdinde, hükümet ve devlet başkanları düzeyinde 20'yi aşkın liderle görüşmeler gerçekleştirerek, oradaki ateşin sönmesi noktasında gayret gösteriyor. Yine Dışişleri Bakanımız bölgeye giderek, bölge liderleriyle, İslam İşbirliği Teşkilatıyla ve diğer kuruluşlarla toplantılar gerçekleştirerek oradaki ateşin, oradaki saldırıların bir an önce durdurulmasıyla ilgili mücadelemizi yapıyoruz. Diğer yandan da insani yardım çalışmalarıyla ilgili, işte askeri uçaklarımızla insani yardımları bölgeye intikal ettirerek oradaki Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz."
"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Tunç, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve onun bağlı olduğu uluslararası sözleşmelerin hiç uygulanmadığını vurgulayarak, konseyin huzuruna getirilen ateşkes önerilerinin ABD'nin vetosuyla reddedildiğini belirtti.
Güvenlik Konseyinin insanlığın barışı ve huzuru için mücadele etmesi gerekirken, ateşkes önerisini reddederek adeta sanki "savaş konseyi" gibi hareket ettiğini belirten Tunç, şöyle devam etti:
"Bütün dünyanın gözü önünde bunlar gerçekleştiriliyor. Cenevre Sözleşmesi'nden tutun da savaş hukukuyla ilgili insanlığın özellikle devletlerin bu sözleşmelere imza atan ülkelerin, uyması gereken bütün uluslararası ilkeler, sözleşmeler maalesef ayaklar altına alınıyor ve bütün dünyanın gözü önünde. Türkiye olarak orada ateşkesin sağlanması, saldırıların durması, çocukların katledilmemesiyle ilgili mücadelemizi Sayın Cumhurbaşkanı'mız başta olmak üzere, dışişleri bakanımız ve tüm ülke olarak mücadelemize devam edeceğiz. Bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Burada bir soykırım olduğunu, burada bir savaş suçu işlendiğini söylemeye devam edeceğiz. Oradaki sorunun kalıcı çözümünün, özellikle Filistin halkının bağımsız bir devlete kavuşması gerektiğini ve bunların hakkı olduğunu da söylemeye devam edeceğiz. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulmalı ve orada iki devletli bir yapı oluşturulmalı. Yoksa bu sorun ilanihaye bu şekilde devam eder ve çocuklar katledilmeye devam eder. Çocukları korumak, insanlığın görevi. Yaşlıları korumak insanlığın görevi. Ama maalesef bütün dünyanın gözü önünde hastane bombalanıyor ve 500'den fazla sivil insan kaybediliyor. Bu gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye olarak hep bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya ve bu haksızlığı bütün dünyaya haykırmaya devam edeceğiz inşallah."
Bakan Tunç, Antalya'da Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV) Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisi'nde düzenlenen Antalya Adli Tıp Günleri Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, adaletin olmadığı yerde huzur ve barışın olmayacağını söyledi.
Hukuk devletinin bütün işlemleri yargı denetimine tabi olan, hukuk kurallarına bağlı olan devlet olduğunu ifade eden Tunç, hukuk devletinin ön şartının da bağımsız ve tarafsız yargı olduğunu belirtti.
Tunç, iyi işleyen adil ve etkin olan, makul sürede kararlar veren, gecikmeyen yargı ile adalet tesis edilebileceğini vurgulayarak şöyle devam etti:
"Son 21 yılda özellikle adalet hizmetlerinin daha adil, daha etkin olabilmesi adına çok önemli ilerlemeler sağladık. Özellikle adalet teşkilatımızın fiziki imkanlarını, kapasitesini artırdık ve arttırmaya devam ediyoruz. Teknolojinin bütün imkanlarını adalet teşkilatımıza, yargının hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Adalet alanında özellikle bilişim anlamında, UYAP sisteminin hem yargı mensuplarımızın hizmetine sunulması hem vatandaşlarımızın hizmetine sunulması hem de avukatlarımızın hizmetine sunulması anlamında çok önemli projelerini hayata geçirdik. Elektronik tebligattan tutun da elektronik duruşmaya varıncaya kadar, görüntülü duruşmaya varıncaya kadar, teknolojinin bütün imkanlarını, yargımızın hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Bu adli tıp alanında da oldu. Adli tıp kapasitesini, özellikle teknolojinin imkanlarını, adli tıbbın hizmetine sunma anlamında çok mesafeler aldık. Adli Tıp Kurumumuz 200 yıllık bir geçmişe sahip. 100 yıllık da kurumsal kapasiteye sahip. Teknolojinin son imkanlarını sunarak maddi gerçeğin daha çabuk ve daha gerçekçi ortaya çıkması anlamında, teknolojiyi yapay zekayı da adli tıp hizmetlerinde kullanmamız lazım. Son zamanlarda Adli Tıp Kurumumuza alınan cihazlarla özellikle birçok alanda maddi gerçeğin hakikatin ortaya çıkması anlamında çok önemli ilerlemeler sağlandığını görmek mümkün."
- HAKİM SAVCI SAYISI 24 BİNE ULAŞTI
Tunç, gerek yargı teşkilatının fiziki kapasitesi gerek teknoloji imkanlarının sunulması ve gerekse de mevzuatın çağın gereklerine uygun hale getirilmesi anlamında da çok önemli mesafeler aldıklarını kaydetti.
Temel kanunların tamamını yenilediklerini dile getiren Tunç, Avrupa'nın ve dünyanın en çağdaş mevzuatına sahip olduklarını ifade etti.
Tunç, fiziki anlamda da teknoloji anlamında da en ileri noktada olduklarının altını çizerek şöyle devam etti:
"Tabii ki bunlar yeterli değil. Bunların iyi uygulanması, mevzuatın iyi uygulanması, o fiziki kapasiteden daha fazla yararlanabilmesi de elbette ki uygulayıcılarımızın elinde. Uygulayıcılarımızın da kapasitesini arttırmanın gayreti içerisinde olduk. Bugün bundan yirmi yıl önce 7-8 bin hakim savcımız vardı. Bugün 24 bin hakim ve savcımız var. Hukuk fakültelerimizdeki eğitim kalitesini artırma noktasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimizin avukat ve hakim ve savcı olabilme için bir ön eleme, mezuniyetten sonra hukuk mesleklerine giriş sınavını getirdik. 2024'ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Bir avukat meslektaşımız avukatlık stajına başlayabilmek için artık hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Bir ön aşama olacak. Hakimlik ve savcılık sınavına girebilmek için de yine hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Bundan sonra artık hakim ve savcı adaylığı yok. Bundan sonra hakim ve savcı yardımcılığı var. İki yıllık stajla hakimlik mesleğine kabul edilirken artık üç yıl boyunca hakim ve savcı yardımcısı olarak, tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta çırak ilişkisi şeklinde yetişecekler ve adalet akademimizde de uzun süren bir eğitim görecekler. O eğitimler sırasında da farklı sınavlara tabi tutularak üç yılın sonunda Hakimler ve Savcılar Kurulumuzun önüne gelip mesleğe kabul aşamasına gelmiş olacaklar. Bu da yargıda, insan kalitemizi arttıracak önemli hususlar."
- "DARBE ANAYASASIYLA YÖNETİLİYORUZ"
Anayasada gerçekleştirdikleri "büyük sessiz devrim" dedikleri reformlarla hukuk devletini güçlendirmenin gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Tunç, sözlerini şöyle bitirdi:
"Darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. Bu anayasada sıkıyönetim maddesi vardı geçmişte. Sıkı yönetim maddesini kaldırdık. Darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı, kaldırdık. Anayasamızdaki vesayetçi ruhu ortadan kaldırmaya yönelik çok önemli adımlar attık. Milletimizin onayıyla bu reformları gerçekleştirdik ama bu yeter mi? Elbette ki yetmez Bir kere darbecilerin yazdığı meşru olmayan seçilmeyen kişilerin yazdığı bir anayasayla yürümek Türkiye yüzyılında Türkiye'ye yakışmaz. Bizim milletimize borcumuz. Bu borcu yerine getirmek zorundayız. Sadece darbecilerin yazmış olması bile meşruiyet noktasındaki sorunu ortaya koyuyor. O nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde inşallah 28. yasama döneminde bir uzlaşma sağlayarak ve bu uzlaşma gereğince de partilerimiz oturup bütün toplum kesimlerinin de görüşlerini alarak yeni, demokratik, sivil, katılımcı bir anayasayı inşallah milletimizin onayına sunmak nasip olur. Bu anlamda o zaman Cumhuriyet'imizin yüzyılını bırakan, geride bırakan Türkiye, ikinci yüzyıla girerken demokratik bir anayasayla inşallah yoluna devam eder."