Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkünde Somali Başbakanı Hasan Ali Kayre ile bir araya geldi. İki isim yaptıkları görüşme sonrası kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi. Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada, Somali'de geçen Şubat ayında seçimlerin olduğunu belirterek, "Yeni dönemde Somali Başbakanı olarak görev alan Kayre ülkemize ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor. Bu üst düzey ziyaretler Somali ile halen mevcut olan iyi ilişkilerimizin daha da ileriye taşınması için önemli vesile oluyor. Esasen Sayın Başbakanı daha önce ağırlamayı planlıyorduk, 14 Ekim'de meydana gelen alçak terör saldırısı nedeniyle yüzlerce insan hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı. Dolayısıyla Sayın Başbakan bu şartlar altında ziyareti ertelemek zorunda kaldı. Türkiye olarak zor günlerde, iyi günlerde Somali ile dayanışmamızı sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Söz konusu saldırıdan hemen sonra Sağlık Bakanımızın bir uzmanlar heyeti ile beraber, tıbbi malzeme ve insani yardımları Mogadişu'ya gönderdik. Terör hadisesinden etkilenenler için gereken çalışmaları yaptılar, gelirken de 35 yaralıyı ülkemize getirdik" dedi
BİZE KAPSAMLI BİLGİ VERDİLER
Hem baş başa hem heyetler arası görüşmelerde Somali ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin tüm yönleriyle ele alındığını belirten Binali Yıldırım, "İki ülke arasında terör ve güvenlik alanında var olan işbirliğinin daha nasıl etkin hale getirileceği konusunu değerlendirdik. Somali'nin geleceği bakımından hayati önemde olan yapılması gereken işler, atılması gereken adımlar gerek güvenlik gerekse ülkenin altyapısının güçlendirilmesi, huzur ve kardeşliğin temini açısından kısa süre içerisinde Sayın Başbakanın, Sayın Cumhurbaşkanının yapmakta olduğu çalışmaları anlattılar, bize kapsamlı bilgi verdiler" dedi.
Somali ile ikili ilişkilerin gelişmeye devam edeceğine dikkati çeken Yıldırım, "Somali ile stratejik ortaklığı temel alan yeni işbirliğin modelini benimsedik. Buna yönelik adımları atacağız. Geçtiğimiz Şubat ayında barış içinde seçimlerle yeni bir iktidar değişikliği gerçekleşmiş ve bu değişimle birlikte demokratik olgunluğun artık Somali'de yer ettiğini bir kez daha görmüş olduk" şeklinde konuştu.
"SOMALİ İLE TÜRKİYE KARDEŞTİR"
Yıldırım, "Terörle mücadele mimarisinin yeniden oluşturulması, altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi, reformların hayata geçirilmesi, anayasa konusunun ele alınması gibi önemli hususlar takip edilecektir. Uluslararası toplumun da katkılarıyla sahada yürütülecek somut çalışmalarla bu meselelerin sorunların üzerinden gelinmesinin mümkün olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin Somali ile dayanışmasını her anlamda güçlendirdiğini belirten Yıldırım, "Şartlar ne olursa olsun Türkiye bir yandan insani yardım ve dayanışma içerisinde olurken bir yandan da huzurun, birliğin, beraberliğin sağlanması için elinden gelen gayreti gösterecektir" açıklamasında bulundu. Başbakan Yıldırım, "Somali ile Türkiye kardeş iki ülkedir. Somali'deki kardeşlerimizin, orada yaşayan insanların, yarınlar için daha güvenli bir gelecek için ihtiyacı olan her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.
KONUK BAŞBAKAN
Somali Başbakanı Kayre ise Somali'deki terör saldırısına işaret ederek, "Bize ilk cevap veren ülke oldunuz, Somali halkı size müteşekkir. Sayın Başbakan ile ben güvenlik konusunu detaylı bir biçimde ele aldık. Ekonomik büyüme, altyapı çalışmaları, gelecekte bu saldırıları nasıl önleriz, bunları ele alma fırsatımız oldu. Güvenlik tedbirlerini nasıl artırırız bunu tartıştık" diye konuştu.
Terörizmle nasıl mücadele edileceği konusunun da ele alındığını anlatan Kayre, "Siyasetin, ekonominin, güvenliğin nasıl birbiriyle ilişkili olduğunu konuştuk. Verimli bir tartışma gerçekleştirdik. Uzun vadeli stratejik bir ortaklık gerçekleştirme konusunda hem fikir olduk, bu konudaki çalışmaları bugün başlattık"dedi.
YILDIRIM SORULARI CEVAPLADI
Başbakan Yıldırım, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Kuzey Irak'tan gelen referandumu dondurma talebine ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Sayın İbadi ülkemize bir ziyaret yaptı. Irak anayasasına göre hudut kapılarının yönetimi, kontrolü merkezi hükümete aittir. Irak Hükümeti de havaalanları, hudut kapılarının kuzey bölgesel yönetiminden alınarak kendi kontrollerine geçmesi için bir çalışma başlatmıştır. Bu konuda biz Merkezi Irak Hükümetinin bu talebine yönelik gerekli desteği veriyoruz. Dolayısıyla Irak'a ana girişimiz olan Habur Kapısının, Irak Merkezi idaresine teslim edilmesi konusunda birlikte çalışıyoruz. Bu sınır kapısının kontrolünün Irak merkezi hükümetine geçmesiyle beraber mevcut güzergah Kuzey Irak'tan devam etmekte ve oradan Kerkük'e, Bağdat'a uzanmaktadır. Habur bölgesinden yeni bir güzergahın da açılması konusunu da görüştük, Irak tarafı da müspet bakıyor ve bu kapının açılması konusunda da birlikte çalışacağız, bunun kararını da aldık" şeklinde konuştu. Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
"Kuzey Irak yönetimi ne kadar alınırsa alsın, artık bugün geldiğimiz noktada onların alacağı kararının yaptıkları tahribatı telafi edecek bir sonuç doğurmayacağı aşikardır. Yanlış hesap yanmışlardır, yanlış hesap da Ankara'dan Bağdat'tan Tahran'dan geri dönmüştür. Bundan sonra da İran, Türkiye, Irak olarak bölgenin huzuru, güvenliği, terörle mücadele için daha etkin çalışma içinde olacağız. Bir oldu bitti yapmanın ne kadar çıkmaz bir yol olduğu bir kez ayan beyan ortaya çıkmıştır."
Başbakan Yıldırım, "Türkiye, terörün bir ülkenin geleceği için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu en iyi bilen ülkedir. O bakımdan Somali'nin terörle mücadelesinde her bakımdan yanındayız. Ülkede güvenliğin, devlet otoritesinin sağlanması adına bizden talep edilecek her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım açıkladı: Habur'a alternatif geliyor
Başbakan Yıldırım, Iraklı mevkidaşıyla yaptığı görüşmeye ilişkin, 'Habur bölgesinden yeni bir güzergahın da açılması konusunu da görüştük, Irak tarafı da müspet bakıyor ve bu kapının açılması konusunda da birlikte çalışacağız, bunun kararını da aldık' dedi.
8 Yıl Önce Güncellendi
2017-10-26 15:19:22
SON VİDEO HABER
Haber Ara