Çavuşoğlu, Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Aday Tanıtım Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
7 Haziran seçimlerinden sonra hükümet kurulamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, "CHP ile iyi sürdürüldü ama ciddi görüş ayrılıkları oldu. MHP de baştan tüm tekliflerimize 'hayır' dedi. Sonuçta tekrar seçim kararı aldık, seçime gidiyoruz. Partimiz adaylık sürecinde 7 Haziran seçimlerinden önceki aldığı kararları da tekrar gözden geçirdi. Üç dönem kuralından dolayı geçen dönem listeye giremeyen arkadaşlarımız da tekrar bu değerlendirmenin içine girdi. Ben de dahil 24 arkadaşımız tekrar aday olma ihtimali buldu. Ama listelerde yenilenme de oldu. Demek ki halkın mesajını partimiz aldığını gösterdi. 5. Olağan Kongremizde yeni bir heyecan yarattık, yeni bir MKYK, MYK ve şimdi yenilenmiş liste tecrübe ile yeniliğin sentezini en iyi şekilde ortaya koyduk ve tekrar halkımızın huzurundayız" ifadelerini kullandı.
"Teşkilatlarımız ve tüm Türkiye listelerimiz hakkında çok olumlu kanaate sahip" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, "Bunu dün İstanbul'da da gördüm, iş dünyası dahil. İnşallah bu seçime de sandığa da yansıyacak. Tek başımıza tekrar iktidara gelmek için yola çıktık ve ilk günkü aşkla haydi Bismilllah dedik. İnşallah milletimizin onayıyla desteğiyle tek başına iktidara geleceğiz ve Türkiye'nin istikrarını, büyümesini sürdüreceğiz. Tüm amacımı bu" dedi.
"YENİ ANAYASA OLMAZSA OLMAZDIR"
4 Ekim'de açıklanacak AK Parti seçim beyannamesinde yeni anayasa, başkanlık sistemi gibi başlıklara ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "İlk günkü aşkla' diyoruz, yeni bir anayasa partiyi kurduğumuz günden yani 14 Ağustos 2001'den bu yana bizim hedefimiz" diye konuştu.
AK Parti'nin yeni anayasa konusundaki samimi çabalarına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Meclis'te kurduğumuz komisyonlar tüm partilerin eşit temsili ile kurulan partiler. Hatta 60 madde üzerinde konsensüs vardı. Hiç olmazsa bunu Meclis'e getirelim dedik. Yeni bir anayasa Türkiye için olmazsa olmazdır. Ne kadar değiştirirseniz değiştirin 12 Eylül Anayasası'nda darbenin esintileri, kalıntıları var ve Türkiye'nin önündeki en büyük engeldir. O nedenle bu anayasanın değişmesi lazım ve yeni bir anayasanın yapılması için sivil toplum örgütleriyle hukukçularla uzmanlarla akademisyenlerle toplumun her türlü temsilcisiyle ve tüm partilerle işbirliği yapmaya hazırız. Çünkü bu Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olacak. Bu amacımızdan, bu hedefimizden vazgeçmedik. Tabii ki beyannamemizde de yeni bir anayasa olacak" açıklamasında bulundu.
"BAŞKANLIK SİSTEMİNDE HİÇBİR ZAMAN ISRARCI OLMADIK"
Başkanlık sisteminin beyannamede yer alıp almayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Biz başkanlık sisteminde hiçbir zaman ısrarcı olmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişteki açıklamalarına bakarsanız. 'Başkanlık sistemi olmazsa olmaz demek değildir. Ama ben başkanlık sistemine inanıyorum' demişti" dedi.
Meclis'te kurulan komisyonda da AK Parti başkanlık sistemini hiçbir zaman dayatmadığını vurgulayan Çavuşoğlu,
şunları kaydetti:
"Şimdi başkanlık sistemiyle ilgili maalesef doğru bir tartışma yapmıyoruz. Yani başkanlık sistemi mi faydalı, şuandaki sistem mi daha faydalı,hangisi demokrasiyi daha güçlendirir, hangisinde güçler ayrılığı daha fazla olur. Hangisinde Türkiye istikrarlı bir şekilde yoluna devam edebilir? Bunları olgun bir şekilde tartışalım. Şuandaki tartışma seviyesiyle zaten vatandaş da bir mesaj almıyor. O nedenle başkanlık sistemi Türkiye'nin, bizim olmazsa olmazımız değildir. Başkanlık sistemine inanan arkadaşlarımız da var kendi içimizde, başkanlık sistemi yerine şuandaki sistemin daha da güçlendirilmesine inanan arkadaşlarımız var. Hepsi de kendi görüşlerini zaten istişare toplantılarında dile getiriyorlar. O nedenle AK Parti illa bir şey dayatmıyor, hiçbir zaman da dayatmamıştır. Fakat bu sistem de dahil Türkiye'yi daha ileriye nasıl götürebiliriz, Türkiye'nin önündeki engelleri, bürokratik engel dahil nasıl güçlendirebiliriz, güçler ayrılığını nasıl pekiştirebiliriz, hukukun üstünlüğünü nasıl daha sağlam bir zemine oturtabiliriz? Bunlara kafa yormamız lazım. Dolayısıyla AK Parti'nin hedeflerinde de bunlar vardır. Ama başkanlık sistemini biz hiçbir zaman bir dayatma olarak görmedik. Başkanlık sisteminin daha iyi olduğuna inanan tabii ki arkadaşlarımız var, bunlardan bir tanesi de benim. Ben her zaman medeni bir şekilde düşüncelerimi her platformda da söylüyorum ama benim gibi düşünmeyen arkadaşlarımız da var. Bu da son derece doğaldır. Ama bunun tartışma düzeyini gerçekten vatandaşımızın hak ettiği şekilde yapmamız lazım. Böyle suçlamalarla hakaretlerle Türkiye en hassas meselelerini tartışmamalı."