BBCTÜRKÇE'nin haberine göre, Güney Kore ziyareti sırasında İngilizce yayın yapan Daily sabah gazetesinin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriye'de rejimi karşıtı güçlerden bir bölümünün eğitimine Kırşehir'de başlandığını söyledi.
Ancak Çavuşoğlu, hava desteği olmadan eğit-donat programının da işe yaramayacağını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bu konuda ABD ile prensip anlaşmasına varıldığını söylese de, bu desteğin niteliği ve nasıl uygulanacağı konusunda "Bunlar ordunun sorumluluğu olan teknik konular" demekle yetindi.
BBC TÜRÇE'ye bilgi veren Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü de hava desteği konusunda ABD ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Çavuşoğlu Daily Sabah'ın Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulup oluşturulmayacağına yönelik sorusuna ise "Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgeler Suriye'deki kapsamlı çözümün bir parçası. Ancak eğitilip donatılan personelin güvenliğinin sağlanması için bunlar kısmi çözümler" yanıtını verdi.
Kırşehir'de başlayan eğitimler sonucunda 2 bin "ılımlı muhalifin" Suriye'deki çatışmalara dahil olması hedefleniyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile 13 Mayıs'ta Antalya'da düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısında biraraya gelmişti. 'Esad rejimi durdurulmalı'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eğit-donat programı ile ılımlı muhaliflerin hem siyasi hem de askeri açıdan konsolide edilmesinin hedeflendiğini belirterek "Tercihimizin siyasi çözüm olduğunu ifade ediyoruz. Ancak ciddi bir alternatife de ihtiyaç var. Hem IŞİD [Irak Şam İslam Devleti] hem de Esad rejimi saldırılarına devam ediyor" dedi.
Halep kentinin bu güçlere karşı savunulmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "IŞİD'e karşı savaşa öncelik veriliyor olsa da, rejim de mutlaka durdurulmalı" diye konuştu.