CHP ile İngiliz İşçi Partisi'nin Sosyalist Enternasyonal çatısı altında ‘kardeş parti' olduğunu hatırlatan Özel, bu ilişkiye rağmen İngiliz hükümetinden ya da Starmer'dan İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili net bir kınama gelmemesine dikkat çekti. "Bizim kardeş partimiz İşçi Partisi buna nasıl tepki göstermez? Gerçekten çok kırgınız" diyen Özel, bu sessizliği “tarihi bir hata” olarak nitelendirdi.
Ekrem İmamoğlu'nun geçen ay gözaltına alınmasının ardından geçen sürede, Avrupa'dan bazı tepkiler gelmiş olsa da, özellikle İşçi Partisi'nin tutumunun eksik kaldığını belirten Özel, şu mesajı verdi:
“Her şey bittikten sonra düşmanlarımızın yüksek seslerini ve olumsuz yorumlarını değil, dostlarımızın sessizliğini hatırlayacağız”.
Özgür Özel, röportajında sadece İşçi Partisi'ne değil, İngiliz hükümetine de eleştiriler yöneltti. Türkiye'de yaşananları “demokratik gerileme” olarak tanımlayan CHP lideri, bu sürecin görmezden gelindiğini belirtti. BBC muhabiri Mark Lowen'ın sınır dışı edilmesi gibi olayların da yeterince gündem edilmediğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki gösterirken, Starmer ve İngiltere hükümeti sessizliğini korudu. İngiliz Bakan Stephen Doughty, mart ayında yaptığı açıklamada sadece “durumu yakından izliyoruz” demekle yetindi.
CHP lideri, Avrupalı siyasetçileri de uyararak, güvenlik kaygıları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yürütülen müzakereleri eleştirdi. “NATO'nun birinci büyük ordusunun Trump'ın, ikinci büyük ordusunun ise bir otokratın elinde olmasının kimseye faydası yok” diyen Özel, demokratik değerlerin pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini vurguladı.