Yeni hükümetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaptığı dönemde bir dizi tedbirleri gündemlerinde tuttuğu ve amaçladığı belirtildi.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci" olarak isimlendirdiği yeni dönemin nasıl işleyeceği, aktörleri, atılacak adımlar ortaya çıkmaya başladı. Yeni dönemde atılacak adımlar "Demokratik dönüşüm" başlığı altında toplanacak. Sadece Kürt kökenli değil, Alevi, Roman ve azınlıkların sorunlarına ilişkin gerekli adımlar da atılacak.
Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni döneme ilişkin hazırlıklarda öne çıkan unsurlar şöyle:
Bölgede korucuların tutumu izlenecek. Aşiretlerin devlet ile olan bağları geliştirilecek ve sorunun çözümünde katkıları sağlanacak. Bölgede temas kurulacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı toplantıların benzeri tekrarlanacak.
Sürece ilişkin kavramlaştırmalar yapılmayacak. "Demokratikleşme" gibi genel kavramlar kullanılarak yeni bir dil oluşturulacak.
Demokratikleşme alanında çıkartılacak yasal düzenleme bulunmadığı, sorunun uygulamadan kaynaklandığı düşünülüyor. Bunun için uygulamadaki sıkıntılar giderilecek. Bu alanda en önemli adımlar ise güvenlik güçlerinin bölgede vatandaşlara dönük tavırları için atılacak.
PKK ve sivil vatandaşlar birbirinden ayrılacak. Örneğin, polislerin zırhlı araçlardan vatandaşları rencide edici anonslar yapması gibi konuların üstüne hemen gidilecek ve sorumlular için gerekli cezalar verilecek.
MİT, Emniyet ve askerin çözümden ne aldığı masaya yatırılacak, siyaset bunların tek bir başlıkta tek bir anlayışla yürütülmesini sağlayacak ortak nokta geliştirilecek.
Sadece aşiretler, STK'lar, dini liderler ve toplumsal önderler sürece dahil edilecek. HDP'nin yeni dönemde rolünün ne olacağını ise HDP'nin açıklamaları ve tavırları ortaya koyacak.