Davutoğlu: Benim için ‘Ortadoğu’nun en tehlikeli adamı’ denir
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ABD’li bir yetkilinin kendisi için ‘Ortadoğu’nun en tehlikeli adamı’ dediğini iddia etti.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-12 09:22:40

Güncelleme Tarihi: 2024-10-12 09:25:37

2011'de başlayan Suriye iç savaşında uygulanan dış politika üzerinden eleştirilen Davutoğlu, o döneme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gelecek Partisi lideri 2009-2014 arasında dışişleri bakanlığı yapmış ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı bir dış politika izlenmişti.

Habertürk canlı yayınında konuşan Davutoğlu, “Beni eleştirin ama Türkiye'nin onurunu koruyun. Suriye ve diğer alanlarda öyle bir an geliyor ki, beni eleştirirken Türkiye'nin itibarını zedelemeye dönük noktaya geliyor. Beni eleştirirken bütün Türkiye Cumhuriyeti devletinin ortak hareket ettiğini unutmayın.” dedi.

Davutoğlu'nun açıklamaları:

Benimle oluşan algının temel algının sebebi 1 Mart tezkeresine gider. Ben akademisyendim. Verdiğim bir söz vardı “İhtiyaç varsa emrinizdeyim ama asla siyasete girmem” dedim. Irak müdahalesi gündemdeydi. O zamanki başkan Bush'tan sayın başbakanımıza (Erdoğan'a) gelen mektup, İskenderun açıklarına ABD askerin girmesini öngörüyordu. Benim tavrım netti, asla taraftar olmadım.

Onlar geçiş beklerken, alternatif politika geliştirdik. Bölgeye gittik. Kamuoyu bilmez; ilk defa Beşar Esad'la görüşmek üzere gizli bir şekilde Suriye'ye gittim. Sonra İstanbul'da ‘Komşu Ülkeler Zirvesi' yaptık. Bu Türkiye'nin eksen kayması olarak görüldü ve bana mal edildi. O zaman Türkiye'nin amiral gemisi gazetesi “Hoca okula dön” diye başlık attı."

‘ORTA DOĞU'NUN EN TEHLİKELİ ADAMI'

"Vefat etmiş bir rahmetli siyasiye Türkiye'de görev yapmış Amerikalı'nın yaptığı görüşme istihbarat notu olarak bana geldi. Bu Amerikalı “Bir an önce siyasi parti kurmak için hazırlık yapın” diyordu. Bunun üzerine bir Türk yetkili 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi üzerine bir ifade kullanır, benim için “Ortadoğu'nun en tehlikeli adamı” denir.

(ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la yaptığı çak) Çak'ın sebebini 50 bin kere anlattım. Herkesin kutlama yöntemi var. O gün benim torunum doğmuştu. Bütün Arap bakanlar sarıldı. Hillary Clinton “Ben de torun bekliyorum” dedi ve çak yaptık. Ben Türkiye'nin adamıyım. Toros dağlarında doğan Müslüman Türküm. 1 Mart tezkeresi döneminde verdiğim mücadeleyi herkes bilir."

‘OYUNLARI BOZDUM'

"Bizim Irak'la ilgili perspektifimiz vardı ve bugün de olmalı. Irak'ın toprak bütünlüğünü korumak, Kürtleri bir rakip ve düşman gibi görmemek. Türkiye'yi Kürtlerle savaştırmak isteyen oyunları bozdum. Türkmenlerin haklarını yok edecek referandum hala Kerkük'te yapılmadı."

‘SURİYE GÖRÜŞME TALEP ETMEZ'

"Esad rejimiyle konu bazlı görüşülür. Tasvip etmediğim şu, Türkiye cumhurbaşkanı, Suriye cumhurbaşkanından görüşme talep etmez. Altyapısı oluşur, bütün kurumlar görüşür, birlikte adım atılır. Benim gururumu rencide eden husus, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı makamına yakışmayacak şekilde illa “Şunu yaparsan görüşürüz” yaklaşımı."

‘BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI ANLAMLI'

"Sayın Bahçeli'ye teşekkür ettim. Hamas konusunda muhalefet terör tanımlaması yaparken sayın Bahçeli'nin tavrı önemliydi. Devlet bana ihtiyaç duyarsa buradayım. Sayın Bahçeli ile de görüşürüm. Bunun için herhangi bir engel yok. Şu anda iktidarda olanların yaparsa iyi olacağı şey şudur; İsrail açık şekilde Arap ülkeleriyle İran'ı, mümkünse Türklerle Kürtleri, Arapları, Acemleri birbirine düşürmek onların stratejisidir. Özellikle bölgedeki Kürtleri kullanma ihtimaline karşı Türkiye içinde de bölgede de bu ilişkileri canlandırmak doğrudur. Sayın Bahçeli'nin açıklamaları anlamlıdır."