Davutoğlu, ılımlı HDP’lileri isteyecek
Başbakan Davutoğlu'nun geçici hükümet için HDP'den ılımlı isimleri isteyeceği iddia edildi...

Oluşturma Tarihi: 2015-08-19 03:32:36

Güncelleme Tarihi: 2015-08-19 03:32:36

AK Parti-MHP görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine bütün gözler şimdiden kurulacak olan ‘geçici seçim hükümeti'ne çevrildi. Siyasetin önündeki son seçenek olarak duran ve AK Parti'nin başkanlığında kurulması söz konusu olan geçiçi hükümete MHP'nin bakan vermemesi nedeniyle en az 6 makamın ‘bağımsız' olması bekleniyor. Başbakan'ın geçici hükümete alacağı HDP'lileri ise ılımlı isimlerden seçilmesini isteyeceği iddia edildi. İddia edilen o isimler; Celal Doğan, Mithat Sancar ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşuyor.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; Siyaset dün güne, son durak olan ‘geçici seçim hükümeti'ne MHP'den sonra CHP ve HDP'nin bakan verip vermeyeceği tartışmasıyla başladı. Durumunu ilk netleştiren HDP oldu. HDP Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Seçim hükümetinde yer almaktan kaçınmayacağız. Sorumluluk üstleneceğiz” mesajı verdi. CHP ise yetkili kurullarında değerlendirmenin ardından karar verecek. Anayasa'ya göre seçim kararı alındıktan sonra 5 gün içerisinde geçiçi seçim hükümeti kurulacak. 28 Ağustos'a kadar kurulması zorunlu olan bu hükümet için güvenoyu aranmayacak. Meclis'e bir program sunmayacak olan geçici hükümet, yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak. Seçim 25 Ekim ile 22 Kasım arasındaki bir pazar gününde yapılacak. Normal prosedür işlerse, koalisyon hükümeti kurma çalışmaları için Anayasa'nın öngördüğü 45 günlük sürenin dolacağı 23 Ağustos'un ertesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak, erken seçim kararı alacak. Kararın, 24 Ağustos'da Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davuoğlu'na geçiçi seçim hükümeti kurma görevi verilecek. Davutoğlu, Anayasa'da belirtilen 5 gün içerisinde Bakanlar Kurulu'nu oluşturacak ve en geç 28 Ağustos'a kadar yeni hükümeti Cumhurbaşkanı'na sunacak.

Anayasa'nın ‘Seçimlerde Geçici Bakanlar Kurulu' başlıklı maddesine göre, geçici kabinede öncelikle Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları bağımsız isimlerle devam edecek. Meclis Başkanı, Parlamento'daki sandalye dağılımına göre CHP, MHP ve HDP'ye düşen bakanlık sayılarını tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Taslak hesaba göre, Başbakan ve 3 bağımsız dışında AK Parti'ye 10, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye 3'er makam düşmesi öngörülüyor. MHP'nin bu haktan feragat etmesi nedeniyle bağımsız koltuk sayısı en az 6'ya çıkacak. Bu görevlere bürokratlar getirilebileceği gibi öğretim üyeleri ve eski milletvekilleri arasından da atananlar olacağı belirtiliyor. CHP de yer almazsa, bağımsız bakanların sayısı 12'ye çıkacak.

MAKAM VE İSİM PLANI

AK Parti; Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları dışarıda tutulduğunda hükümete girecek diğer partilere AB, Bilim ve Sanayi, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm, Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik gibi icra gücü daha sınırlı bakanlıkları vermeyi planlıyor. Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da taksime uygun kurumlar olarak düşünülüyor. AK Parti, Ekonomi ve Dışişleri yönetimiyle diğer icracı bakanlıkları ise kesinlikle uhdesinde tutmak istiyor. Başbakan'ın, geçici hükümete alacağı HDP'lilerin de Celal Doğan, Mithat Sancar, Sırrı Süreyya Önder gibi ılımlı isimlerden seçilmesini isteyeceği öğrenildi. Ancak Başbakan'ın, siyasi nezaket gereği partilerin genel başkanlarıyla bakan isimlerini istişare edebileceği de belirtiliyor.