Türkiye'nin çevresinde yaşanan yangınlara, olumsuz küresel şartlara ve iki önemli seçime rağmen hedeflerinde en ufak bir sapma olmadan çalışmaları sürdürdüklerine dikkati çeken Davutoğlu, son 14 yılda çok büyük işler başardıklarını ancak yapacak çok işleri, gerçekleştirecekleri çok hedefleri olduğunu vurguladı.
Bu hedeflerin en önemlisinin yeni anayasa olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Türkiye darbe mahsulü bir anayasayla daha fazla yol alamaz, almamalı. Vatandaşlarını bir bütün olarak görmeyen, devleti milletten sakınan, vatandaşlık hukukunu esas almayan buyurgan bir anayasa Türkiye'nin anayasası, Türkiye'nin yol haritası olamaz. Temel önceliğimiz, demokrasimize yakışmayan mevcut Anayasa'nın yerine, demokratik, özgürlükçü, yeni bir anayasa hazırlamaktır" diye konuştu.
CHP ve MHP Genel Başkanları ve Meclis Başkanıyla ilk görüşmeleri yaparak yeni anayasa sürecini başlattıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Meclis'teki bütün partiler Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerini belirlediler. Meclis Başkanı'mızın liderliğiyle 4 Şubat'ta inşallah komisyon ilk toplantısını yapacak. İnşallah Türkiye'ye yakışan, Meclis'imize yakışan bir olgunluk içinde bu çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
"ANAYASA ŞART"
Meclis'teki her partinin ve hatta her milletvekilinin Türkiye'ye yeni bir anayasa borcu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Yıllar yılı bu ülke, yönetim krizleriyle uğraştı, zaman kaybetti, nice nesiller bu rölanti yılları sebebiyle sıkıntılar yaşadı. Başkanlık sistemi de dahil olmak üzere her şeyi demokratik bir olgunluk içinde tartışabilmeliyiz. Doğruyu bulmanın yolu, her meseleyi samimiyetle, olgunlukla ve elbette makul çerçevede konuşmaktan geçer. Türkiye demokrasisiyle, tarihi birikimiyle, sosyal zenginliğiyle bunu başarabilecek olgunlukta bir ülke. Kişileri değil, olguları konuşmak durumundayız. Çünkü bütün bu başlıklar altında aslında Türkiye'nin geleceğini konuşuyoruz."
Türkiye'nin geçmişte her biri ağır bir yüke dönüşen komplekslerinden, ağırlıklarından kurtulması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Devletin her kesimden insanımızı kucaklayan ve vatandaşlarının hak ve özgürlüklerinden çekinmeyen bir yapıya geçmesi gerekiyor. 14 yılda bu konuda büyük mesafeler aldık ama artık ülkemizin anayasal zeminde de bu öz güveni kazanması şart. Türkiye artık ne Sünni'nin, ne Alevi'nin, ne Türk'ün, ne Kürt'ün, ne şu inançlının, ne bu inançlının, ne şu fikre mensup olanın, ne diğerlerinin kısıtlandığı bir ülke değildir. Pratikte bu zaten yaşanıyor, artık bu demokratik kazanımları bir anayasayla taçlandırmak şart" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, seçim öncesinde söyledikleri vaatlerin hepsini büyük bir hızla gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bugün itibarıyla 1 Kasım öncesinde size sözünü verdiğimiz ve sonrasında Hükümet Programı'mıza aldığımız reformların yüzde 30'unu gerçekleştirmiş durumdayız. Halen Meclis'te görüşmeleri devam edenlerle birlikle vaatlerimizin de yüzde 66'sını hayata geçirdik" değerlendirmesinde bulundu.
"ŞUBAT AYINDA ATAMALARINI YAPACAĞIZ"
Başbakan Davutoğlu, asgari ücreti bin 300 liraya çıkardıklarını, emeklilere yılda bin 200 lira zam yaptıklarını ve emeklilerin ilk zamlı maaşını aldığını, astsubay emeklilerinin intibak sorununu çözdüklerini, lisans öğrencilerinin bursunu 400 liraya yükselttiklerini, askeri öğrenci harçlıklarını 400, er-erbaş harçlıklarını 100 liraya çıkarttıklarını, esnafa 30 bin lira faizsiz kredi, gençlere 50 bin lira karşılıksız nakdi destek verdiklerini bildirdi.
Gençlere 100 bin lirası kredi verildiğini ve krediye yüzde 85 kefalet imkanı getirildiğini anlatan Davutoğlu, "30 bin öğretmen ataması için gerekli yasal düzenlemeleri tamamladık, inşallah şubat ayında atamalarını yapacağız. KOBİ'ler için kefalet limitini yükselttik ve vadelerin artırılmasını sağladık. Yemde ve gübrede KDV'yi tamamen kaldırdık. 5 dönüm altında yetiştiricilik yapan çiftçilerimize destekleme düzenlemesi yaptık. Yine çiftçilerimize seralarının modernizasyonu için faizsiz kredi desteği veriyoruz. Dövizle askerlik bedelini 1000 avroya düşürdük. Elektronik kimlik kartının uygulamaya geçmesi için yasal düzenlemeleri tamamladık ve ilk aşamada pilot uygulamaya başlıyoruz. Bunlar gerçekleşen vaatlerimiz" diye konuştu.
Yapılan reformlar hakkında da bilgi veren Davutoğlu, Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulunu kurduklarını, üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmasının önündeki engelleri kaldırdıklarını, çeyiz hesabını başlattıklarını, imalat sanayiine banka sigorta muamele vergisi istisnası getirdiklerini, İstanbul Tahkim Merkezini faaliyete aldıklarını aktardı.
Son olarak da ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin çok taraflı anlaşmanın yasal zeminini tamamladıklarını anlatan Davutoğlu, "Bu anlaşma bir yandan ülkemizde ticaret yapanlara çeşitli kolaylıklar sunacak ve karşılaştıkları sorunları azaltacak, bir yandan da yurt dışındaki iş adamlarımızın faaliyetlerini çok daha kolay gerçekleştirmelerini sağlayacak" dedi.
"BİZE DURMAK YOK, DİNLENMEK YOK"
Şu anda altyapı çalışmaları tamamlanan birçok müjdeyi de Meclis'e sevk ettiklerini açıklayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Dikkatinizi çekmek istiyorum; bunlar sadece iki aylık bir zaman içinde hayata geçirdiklerimiz, inşallah devamını aynı hızla getireceğiz. Aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık program içinde ne söylemişsek vakti geldiğinde yapacağız. Her zaman söylediğimiz gibi biz sizlere söz verdik mi mutlaka gereğini yerine getiririz, tutamayacağımız sözü de vermeyiz. Her insanımıza daha iyi, daha rahat, daha huzurlu ve daha yeterli bir hayat sunabilmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Bu ülkenin her ferdinin yüzü gülünceye, her ocağı şenleninceye kadar bize durmak yok, dinlenmek yok. Sizler bu programı izlerken biz yine bir dış gezide Suudi Arabistan seyahatinde olacağız. Yine Türkiye'nin menfaatlerinin peşinde, Türkiye'nin sesini duyurmak üzere çalışıyor olacağız. İnşa etmeye çalıştığımız gelecek, 78 milyon insanımızın ortak geleceğidir. Bu geleceğin sizleri de en az bizler kadar heyecanlandırdığını biliyorum. Allah yolumuzu açık etsin, yar ve yardımcımız olsun. Evleriniz, haneniz hep şen ve bereketli olsun."