Davutoğlu'ndan 'Kayyum' açıklaması
Başbakan Davutoğlu, Koza İpek Holding ve şirketlerine kayyum atanmasıyla ilgili, 'Hukuki bir süreç. Siyasal anlamda müdahil olmamız söz konusu değil' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2015-10-28 22:44:27

Güncelleme Tarihi: 2015-10-28 22:44:27

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Koza İpek Holding ve şirketlerine kayyum atanmasıyla ilgili, "Hukuki bir süreç, yani mahkemelerimizin savcılarının, hakimlerinin takip ettiği bir süreç. Siyasal anlamda müdahil olmamız söz konusu değil. Dolayısıyla hukuki bir süreç, kendi doğası içinde seyretmeli. Eğer buna itiraz edecek olanlar varsa, yine hukuk içinde bunun yapılması lazım" dedi.

Davutoğlu, Best FM ve Baba Radyo ortak yayınında katıldığı "Seçim Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Malatya mitinginde dile getirdiği müjdelere ilişkin soru üzerine Başbakan Davutoğlu, seçim beyannamesinde her kesime ve her meslek grubuna müjde verdiklerini ancak müjdelerin bazılarını Cumhuriyet Bayramına sakladıklarını ifade etti.

"Siyasal anlamda müdahil olmamız söz konusu değil"

Koza İpek Holding ve şirketlerine kayyum atanması kararına ilişkin bir başka soru üzerine ise Başbakan Davutoğlu, "Bu hukuki bir süreç, yani mahkemelerimizin savcılarının, hakimlerinin takip ettiği bir süreç. Siyasal anlamda müdahil olmamız söz konusu değil. Dolayısıyla hukuki bir süreç kendi doğası içinde seyretmeli. Eğer buna itiraz edecek olanlar varsa, yine hukuk içinde bunun yapılması lazım" dedi.

Yayın grubunun yürüttüğü faaliyetlerle ilgili daha önce yapılan bazı soruşturmalar bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Dediğim gibi bu tamamıyla hukuki bir süreç olarak değerlendirilmesi gereken bir konu" diye konuştu. 

"Böyle giderse beşinci parti MHP içinden çıkar"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "beşinci parti" sözlerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Sayın Bahçeli, kendi partisinin içindeki tartışmaları örtbas edebilmek için başka tartışma konuları açmaya niyetleniyor ama beşinci parti bugün çıkacak olursa herhalde bu gidişatla MHP içinden çıkar diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

"Bahçeli'nin, 'Bizim içimizde, teşkilatımızın içinde AK Parti ile koalisyonu arzu eden çok insan varmış' sözü hakkında ne diyeceksiniz?" sorusuna ise Davutoğlu, bunu bir itiraf olarak değerlendirdi. Başbakan Davutoğlu,"Sayın Bahçeli kendi teşkilatının nabzını bile tutamadığını gösteriyor bu. Kendi teşkilatının nabzını tutamayan bir lider, halkın nabzını tutabilir mi? İkincisi teşkilatın bu konuda tepki göstermesi haklı" dedi.

Kişilerin iktidar olmak ya da iktidar ortağı olmak için siyaset yaptıklarını aktaran Davutoğlu, "İktidara niyeti olmayan bir teşkilatı diri tutmak mümkün mü? Yani lideri diyecek ki 'Biz ne olursa olsun elimizi taşın altına koymayacağız, iktidar olmayacağız.' Teşkilat niye motive olsun, niye siyaset yapsın. Yani sadece Sayın Bahçeli, genel başkan olarak otursun diye siyaset yapılır mı?" diye sordu.

"Terörle mücadele devam edecek"

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ise terörle mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Terörle mücadele bağlamında bir sürecin yürüyebilmesi için silahın bırakılması gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Silah bırakılmayınca, iyi niyet gösterilmeyince terörle mücadeleden artık kaçınılmaz ama öbür yandan da 13 yıldır uyguladığımız demokratikleşme paketleriyle ve diğer birçok uygulamalarla ortaya koyduğumuz demokrasi iradesi de devam edecek. Dikkat ederseniz bu süreç başta demokratik açılım dendi, sonra milli birlik, kardeşlik dendi, sonra Çözüm Süreci... Önemli olan milletimizin her ferdinin kendi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, dolayısıyla mutlu, huzurlu ve onurlu hissetmesi, kimsenin dışlanmamış hissetmesi. Bizim çözümden anladığımız bu. Herkesin düşüncelerini, görüşlerini açıkça ifade edebilmesi, etnik ya da mezhebi geçmişi dolayısıyla kimsenin tahkir edilmemesi, horlanmaması. Bu konuda da zaten büyük mesafeler alındı. Talepler gelirse onları da değerlendirebiliriz ama talepleri yerine silahlar gelirse o silahları susturmasını da biliriz" diye konuştu.

"1 Kasım'da tekrar milletimizin huzurunda olacağız"

Başbakan Davutoğlu, 1 Kasım seçimleri sonrası bir balkon konuşması yapıp, yapmayacağı şeklindeki bir soru üzerine de "Seçim neticesi ne olursa olsun ben halkımın karşısına çıkar, perspektifimizi vizyonumuzu paylaşır ve halkımla dertleşirim" dedi.

Seçim geceleri birçok kişinin ayaküstü açıklamalar yaptığını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Yüzde 41 oy oranı yüksek bir oy oranı olmakla birlikte tek parti hükümeti kuramadığımız için arkadaşların morali bozuktu. 'Balkon konuşması yapacak mısınız?' diye sorduklarında şunu söyledim; ‘Biz her halükarda balkon konuşması yapmak durumundayız. Yüzde 41 önemli bir başarıdır ve halkımız bunu bize verdi, halka teşekkür etmemiz lazım. İkincisi bu ülke bizim sorumluluğumuzda milletimiz de tam da bu gece bizden onların ruhunu, psikolojisini teskin edecek ve geleceğe ümitle bakacakları mesajları duymak ister' dedim ve çıktım. Hatırlayacağınız gibi mesajlarımızı da verdik. Millet iradesinin üstünlüğü ve yönetim boşluğu olmaması için yapacaklarımız konusunda mesajları da verdik. Bu bakımdan inşallah 1 Kasım'da tekrar milletimizin huzurunda olacağız seçim neticeleri belli olduktan sonra."

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 1 Kasım seçimlerinin çok önemli olduğuna yönelik açıklama yaptığı ve mülteci alt başlığını verdiğinin hatırlatılması ve önümüzdeki dönemde mülteci sorununda taşın altına elini sokan ülkenin yine Türkiye mi olacağına ilişkin bir soru üzerine Başbakan Davutoğlu, "Biz insani bir konu olduğunda sağımıza solumuza bakmadan davranırız. Taşın altına elini koyacak başka kimse olmasa bile biz insani sorumluluğumuzu yaparız ve nitekim Suriyeli mültecilere bu anlamda en büyük insani yardımı Türkiye yaptı, yapmaya devam ediyor" yanıtını verdi.