Dolar

34,2028

Euro

37,8438

Altın

2.923,74

Bist

9.012,87

DEM Partililer Bahçeli'nin uzattığı el için ne diyor?

MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında DEM Parti sırasında oturanlarla tokalaştı. Bazı DEM Parti milletvekilleri konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-02 20:42:58

DEM Partililer Bahçeli'nin uzattığı el için ne diyor?

t24 yazarı Candan Yıldız, Devlet Bahçeli'nin dünkü meclis oturumunda DEM sıralarının önüne gelip tokalaşmak için el uzatmasıyla ilgili DEM Partililerin görüşlerini aktardı.

DEM PARTİLİLERİN BAHÇELİ İLE TOKALAŞMASI

1 Ekim'deki grup konuşmasında, Kürtlerin çoğunluğunun oy verdiği DEM Parti'ye “Devşirilmiş ve DEM'lenmiş fosillere meydanı boş bırakmayacağız” diyen MHP lideri Devlet Bahçeli, saatler sonra DEM'lilerin elini sıkıyor. Yeni yasama yılı resepsiyonunda bu konunun sorulması üzerine “Yeni bir döneme giriyoruz, dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” yanıtını veriyor?
DEM Parti'de de Bahçeli'nin ‘el sıkma' hamlesinin parti içinde konuşulduğu açık… Zira görüntüleri izlediğinizde DEM'den İstanbul Milletvekili seçilen Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar bir manevrayla Bahçeli'nin elini sıkmamak için oradan uzaklaşıyor.

Parti grubunun ön sıralarında oturan DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, eski eş genel başkanlardan Pervin Buldan, Sezai Temelli, DEP'ten bu yana kesintili de olsa parlamenter siyaset içerisinde yer alan Sırrı Sakık Bahçeli'nin uzattığı eli havada bırakmadı.

Tuncer Bakırhan'ın arkasında oturan, yerinden kalkarak Bahçeli ve Grup Başkanvekili Erkan Akçay'la el sıkışan Sırrı Sakık'a siyaset için sürpriz olan bu ‘el sıkma' diplomasisini sordum.

Sakık şunları söyledi: “Bizim toplumsal barışa ihtiyacımız var. Bahçeli'nin ‘kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım' sözlerini önemsiyoruz. Parlamentonun diyalog ve müzakere sürecine evrilmesini önemsiyoruz. Ortadoğu kan gölü. Bahçeli eğer samimiyse iç barışı sağlamalıyız. Partiler kendi seçmenlerine değil ülkelerine mesaj vermeli. Biz müzakere ve mücadele partiyiz. Bahçeli'nin adımı olumlu. Meclis oturumunu yönetirken de bana ‘parlamentoya dönüşüne sevindim' demişti. Gruptaki konuşmaların bir karşılığı yoktur. Bu söylemler ülkeye zarardan bir şey getirmedi. Bahçeli'nin el sıkması bir lütuf değil. Ben Tuncer Bakırhan'ın arkasında oturuyordum. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ağır bir beyin ameliyatı geçirmişti. Ben ona geçmiş olsun demek için ileriye giderken Bahçeli elini uzatınca ben de uzattım. Bazı trollerin bunu eleştirmesi umurumuzda değil. Grubumuzun önüne kadar geliyor, selam veriyor, elini uzatıyor ne yapsaydık? Diliyorum umuyorum ki bu konuda samimi adımlar atılır. Önümüzdeki süreçte göreceğiz.”

DEM Parti'den görüştüğüm bazı isimler ise Bahçeli'nin tavrının şaşkınlık yarattığını söyledi.

Görüşlerden biri Bahçeli'nin ‘el sıkma' diplomasisinin ‘acaba Kürt meselesinde yeni bir süreç mi' sorusuna yanıt verir nitelikte…

“Protokol gereği tokalaşmamak olmazdı, Meclis kürsüsünde başka konuşan Bahçeli'nin gelip el sıkması onun sorunu. AKP-MHP ittifakının Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle daha baskıcı olacağını düşünüyorum. Yeni anayasa tartışmaları gerçekçi değil.”

Devlet içinde özgül ağırlığı olan MHP'nin genel başkanı Bahçeli'nin yeni dönemden kastı neydi, göreceğiz.

DEM Parti Bahçeli'nin kendisinin gelip el uzatmasına “Meclis müzakere zeminidir” üzerinden bakıyor.

SON VİDEO HABER

Mourinho: 20 sene önceki hırslarım hala var

Haber Ara