HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) örgütünün tamamen faaliyetlerini durdurmasını ve dağıtılmasını talep etti.
Demirtaş, Brüksel ziyareti sırasında BBC Türkçe'nin sorularını cevapladı. HDP Eşbaşkanı, TAK'la ile ilgili soruları cevaplarken sivillere yönelik eylemlerin “terör” eylemi kapsamında değerlendirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Bizim dışımızda TAK'a dönük, doğrudan TAK'ı sert bir şekilde eleştiren, uyaran veya bu tür eylemlere son vermesi çağrısı yapan başka hiçbir parti yok aslında. Bizim hiçbir şekilde bu tür, sivilleri doğrudan hedef alan terör eylemleriyle hiçbir alakamız olamaz. Hiçbir şekilde HDP'nin hoşgörüsü veya toleransı olamaz. Biz bu isimle eylem yapan örgüte hep çağrı yaptık ve bu tür eylemleri yapmamalarını ve bundan sonra bu tür eylemleri yapacaklarına ve artıracaklarına dönük tehditleri de geri çekmeleri gerektiğini ifade ettik."
"Siz açık olarak, bu örgütün tamamen faaliyetlerini durdurması ve dağıtılmasını talep ediyor musunuz?" sorusuna Demirtaş şu cevabı verdi:
"Elbette ki. Böyle bir örgütün kimseye faydası olduğunu hiçbir zaman düşünmedik, tam tersine zarar verdiği çok açık bir şekilde ortada."
PKK'DAN ÇAĞRI VAR MI?
"Haklarındaki davalarla ilgili savcılığa gitmeme tavrını sürdürdüklerini" belirten HDP lideri, Başbakan Binali Yıldırım'ın "PKK'dan hükümete silahları bırakmayı hazırız mesajları iletiliyor" sözleriyle ilgili "kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını" söyledi.
Demirtaş, Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasındaki görüşmelerin "diyalog anlamına gelmeyeceğini" belirtti.
Öte yandan TAK'ın Vezneciler saldırısını yapan mensubunun cenazesindeki HDP'liler basına yansımıştı.
TAK NASIL KURULDU?
PKK'nin Kandil'deki sözcülerinden "Roj Kandil" TAK'ın kökeni ve örgüte karşı durumu konusunda 2010 yılında CNN International'a şu açıklamayı yapmıştı:
"TAK'ta yer alanların bazılarının geçmişte bizim içimizde olduğu doğrudur. Ancak politikalarımızı eleştiriyorlardı. Bizi çok pasif ve yumuşak görüyorlardı. Silahlı mücadelenin tırmandırılmasından yana olduklarını söylüyorlardı. Sonradan bizimle yollarını ayırdılar.
Fakat onlar da Öcalan'ı önder olarak kabul ediyorlar. Öcalan'ın yakalanma sürecinin hemen ardından bizim içimizde ciddi sıkıntılar ve sorunlar yaşandı.
Bazı arkadaşlar, 'Önderlik ateşkes yaptı, ama devlet bundan anlamadığı gibi ona karşı komplolar geliştirdi' diyorlardı. Sonra içimizde eleştiri getiren bazı unsurlar giderek ekipleştiler. Bu ekip hızla uçlaştı, uçlaştı ve bizden koparak kendi örgütlenmesini kurdu.”
Roj Kandil, “TAK'ın PKK'nin şehir kolu olduğu iddiaları doğru mu” sorusu üzerine, “TAK içindeki bazı unsurların bizden kopmuş olmaları nedeniyle bu tür değerlendirmeler yapılıyor. Aramızda hiçbir ilişki yok. Anladığım kadarıyla, Öcalan'a bağlı ve sadıklar” cevabını vermişti.