Demirtaş yeniden yargılanmak için AYM'ye başvurdu
HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, onaylanan cezasına ilişkin AYM’ye ihlal başvurusunda bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2019-01-02 12:31:03

Güncelleme Tarihi: 2019-01-02 12:31:03

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılmasını istediği HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları, onaylanan cezasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne ihlal başvurusu yaptı. AYM ihlal tespit ederse, Demirtaş'ın yeniden yargılanmasının önü açılacak.

Selahattin Demirtaş, 17 Mart 2013'teki Nevruz konuşması nedeniyle hakkında açılan ve 7 Eylül 2018'de karara bağlanan davada 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Avukatların bu cezaya karşı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'ne yaptığı başvuru reddedilince, karar kesinleşti.

Bunun üzerine Demirtaş'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Demirtaş'ın birçok hakkının ihlal edildiği savunulan başvuruda şu görüşlere yer verildi; ”Anayasa'nın 36. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'in 6. maddesinde düzenlenen Adil Yargılanma Hakkının ve Masumiyet Karinesi İlkesinin, Anayasa'nın 26. maddesi ile AİHS'in 10. maddesinde düzenlenen İfade Özgürlüğünün, Anayasanın 67. Maddesi ile AİHS'in Ek 1 Numaralı Protokol'ünün 3. maddesinde düzenlenen Serbest Seçim Hakkının, Anayasanın 26. ve 36. maddeleriyle bağlantılı olarak Anayasanın 13. ve 14. maddelerinin ve AİHS'in 6. ve 10. maddeleriyle bağlantılı olarak AİHS'in 18. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle 31 Aralık 2018 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne tarafımızca bireysel başvuru yapılmıştır.”

Avukatları tarafından yapılan ortak açıklamada, Demirtaş'ın sistematik ceza tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtilerek, “Hükümetin yargı üzerindeki aleni baskısı nedeniyle Anayasa Mahkemesi ve AİHM'in vereceği her ihlal kararının yeni bir ceza hükmü ile boşa çıkarılma ihtimali vardır. Bu nedenle Sayın Demirtaş, sistematik bir ceza tehdidi ile karşı karşıyadır. Hükümetin ve yerel mahkemelerin Sayın Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarını dahi tanımayan tutumları, görev ve yetkilerini kötüye kullanmaları, Anayasa Mahkemesi'ne önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Sözleşmeden doğan hakların ve kısıtlamaların hükümet ve yerel mahkemeler tarafından bariz bir şekilde kötüye kullanıldığı somut verilerle ortada ve tartışmasızken Anayasa Mahkemesi yapmış olduğumuz başvuruyu ivedi olarak ele almalı ve karara bağlamalıdır” denildi.

AYM, avukatların başvurusu ile ilgili, ihlal olduğu yönünde karar verirse, Demirtaş'ın yeniden yargılanmasının önü açılacak. VOA Türkçe'nin ulaştığı avukatlar, AYM'den olumsuz bir karar çıkması halinde yeniden AİHM'e başvuracaklarını söyledi.

AİHM Kasım ayında aldığı kararda, “makul tutukluluk” süresinin aşıldığını vurgulayarak Demirtaş'ın tutuklu yargılanmasına son verilmesi ve serbest bırakılması gerektiğini savunmuştu. Ancak AİHM kararının hemen ardından Demirtaş hakkında verilen bir hapis cezası kararı üst mahkeme tarafından onaylandı. Kararın kesinleşmesinin ardından Demirtaş hükümlü hale gelince, AİHM'in kararının hükmü kalmadı.

Kaynak: Amerikanın Sesi