2011 seçimlerinde Güneydoğu'da AK Parti'nin oyu yüzde 45'in üzerindeydi. 2014'teki yerel seçimle birlikte bu oran düşmeye başladı ve 2015'te zirve yaptı. Kümülatif oylara bakıldığında iktidar partisi burada yüzde 33'e düştü. Yani son 4 yılda 12-13 puanlık bir kayıp söz konusu.
Adıyaman, Şanlıurfa ve Kilis gibi nispeten muhafazakar illerde oy kaybı yaşayan AK Parti, Gaziantep'te de seçimi 15 puan kayıpla bitirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek meclise girdi. HDP de meclise eski Belediye Başkanı Celal Doğan'la birlikte iki vekil gönderdi.
Maliye Bakanı'nın memleketi Batman'da da AK Parti 4 vekilden sadece 1'ini aldı. HDP üç vekil kazanırken seçmenler sürpriz yapması beklenen Hüda-Par'a meclis şansı tanımadı.
Şanlıurfa denince AKP için 'Fakıbaba' faktörü telaffuz edilir. AK Parti'den ayrılıp bağımsız aday olarak 2009'da Belediye Başkanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba bu kez milletvekili adayı oldu. AK Parti, kentteki seçmen desteğine güvenerek Fakıbaba'yı 7. sıradan aday göstermişti. O da meclise zor girdi.
Kentteki 12 vekilden 7'si AK Parti'ye, 5'i HDP'ye gitti. Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan da Şanlıurfa'dan meclisin yolunu tutan HDP'li isimler arasında yer aldı.
Mardin'de durum 5-1
AK Parti yerel seçimlerde belediyeyi Ahmet Türk'e kaptırdığı Mardin'de 6 vekilden 1'ini alabildi. 2011'de 3'e 3 bölüşülen vekillerden 5'i HDP'ye gitti. HDP'nin hukukçu yazar ismi Mithat Sancar meclise girerken AKP'den girebilen tek isim Kürt siyasetinin tanınmış yüzü Orhan Miroğlu...
Kuzeye HDP damgası
Doğu Anadolu'da da ilginç bir görünüm var. Bölgenin batıya doğru orta kısmı Tunceli hariç AKP'de kaldı.
Ancak AK Parti'nin birinci geldiği bölgelerde ciddi oy kayıpları yaşadığı göze çarpıyor. Bölgeye kümülatif oy hesabıyla bakıldığında, AKP'nin 2011'de yüzde 53 olan toplam Doğu anadolu oyu 2015'te yüzde 35'e düştü. 18 puanlık bir kayıp sözkonusu.
HDP, CHP'yle çekişmesinin beklendiği Tunceli'de de oyunu yüzde 22'den yüzde 60'a çıkardı. Doğunun kuzeyine çıktıkça daha çarpıcı sonuçlarla karşılaşmak mümkün. HDP oylarını Kars'ta yüzde 19'dan yüzde 43'e, MHP'nin de güçlü olduğu Iğdır'da yüzde 31'den yüzde 56'ya yükseltti.
Ağrı'da AK Parti 2011'de yüzde 47,5 ile 3 vekil kazanmıştı. Bu seçimde partinin oyları yüzde 16'ya düştü, AK Parti 1 vekil çıkarabildi.
Van'da yarı yarıya düştü
AK Parti Kürt oylarına talip olduğu ve 2011'de güçlü olduğu illerde ağır yara aldı. Mesela, Siirt'te partinin oyları yüzde 48'den yüzde 24'e düştü. AK Parti Siirt'ten ancak 1 vekil çıkarabildi. Bitlis'te yüzde 20'lik bir kayıp var. Van depreminden sonraki ilk genel seçimde ilden iktidar partisine giden oylar da yarıyarıya düşerken, geçen seçimlerde 4 vekil çıkardığı Van'da bu kez sadece 1 milletvekili meclise gönderebildi.