Dokunulmazlık süreci nasıl işleyecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dokunulmazlık kanununu onaylamasının ardından gözler sürecin nasıl işleneceğine çevrildi...

Oluşturma Tarihi: 2016-06-08 06:44:08

Güncelleme Tarihi: 2016-06-08 06:44:08

Habertürk'ün haberine göre; Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

TAKİPSİZLİK ÇIKABİLİR

Soruşturma tamamlanınca 148 milletvekilinden hangisi hakkında iddianame hazırlanacağına yine ilgili savcılıklar karar verecek. Savcılıkların takipsizlik kararı verme yetkisi de bulunuyor. 148 milletvekilinden hangisine dava açılıp açılmayacağına ilişkin takdir yetkisi de savcılıkların olacak.

İDDİANAME HALİNDE

Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre asliye ceza, ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Davalar sonucunda yargılanan milletvekilleri hakkında mahkûmiyet kararı verilebileceği gibi beraat kararları da verilebilecek.

VEKİLLİĞİN DÜŞMESİ

Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın “Milletvekilliğinin Düşmesi” başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. 84. madde, bu hususta “Kesin mahkeme kararının genel kurula bildirilmesiyle olur” hükmünü taşıyor. Hakkındaki karar temyiz aşamasında (Yargıtay) kesinleşenlerin milletvekilliği, (Anayasa Mahkemesi de itirazı reddetmişse) TBMM Genel Kurulu'na bildirilmesiyle düşüyor.