Erdoğan'a 'doktora' suçlaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ABD’den fahri doktorayı “parayla aldığı” yönünde suçlamalarda bulunuldu...

Oluşturma Tarihi: 2016-04-21 05:47:35

Güncelleme Tarihi: 2016-04-21 05:47:35

Türkiye'yeb yönelik algı yönetimine devam edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Ocak 2004'te St. John's Üniversitesi'nden aldığı ‘Fahri Hukuk Doktorası'nı 300.000 dolar bağış karşılığı aldığı iddia edildi. Törende birlikte olduğu Dekan Cecilia Chang yolsuzluk suçlamaları nedeniyle intihar ederken, Rektör Peder Harrington ise istifa etmek zorunda kaldığı öne sürüldü.

Cumhuriyet'ten Ali Açar ile Ali Çelikkan'ın haberine göre, ABD'de yolsuzluk yaptığının ortaya çıkmasının ardından 2012'de intihar eden St. John's Üniversitesi eski dekanlarından Cecilia Chang hakkındaki soruşturma dosyasından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ilgili skandal bir belge ortaya çıktı. Belge, 12 Eylül döneminde aldığı üniversite diploması hala tartışma konusu olan Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2004'te ABD'den aldığı fahri hukuk doktorasıyla ilgili.

Chang'in yargılaması sırasında mahkemeye sunulan deliller arasında yer alan mektup eski Alaska Valisi Senatör Frank H. Murkowski'e hitaben yazılmış. Chang mektupta ‘2004'te Erdoğan'a verilen Fahri Hukuk Diploması karışılığında Türk hükümetinin 300.000 dolarlık bir bağış yapacağı konusunda bir anlaşmaya varıldığından' söz ediliyor. 2012'de duruşmaya çıktığı gün intihar eden Chang'le yargılama sırasında Türkiye'de de hesap açtığı belirleniyor.

St. John's Üniversitesi'ne fahri hukuk doktorası karşılığı ‘300.000 dolarlık fonun verilip verilmediğini' sordu. Üniversite yönetimi olayla ilgili kesinlikle konuşmak istemediğini belirtirken, Erdoğan'la ilgili sorulara yanıt vermekten çekindi.

erdoğan fahri doktora“Kaçamak bir cevap verdiğim için üzgünüm” diyen üniversitenin sözcüsü Dominic Scianna, “Konuyla ilgili tek söyleyebileceğimiz Chang'in 17 Haziran 2010 günü üniversitemizle tüm ilişkisinin kesildiğidir. 2009 senesinde okulun başkanı Peder Donald J.Harrington, Chang'in gerçekleştirmiş olabileceği dolandırıcılıkla ilgili bir araştırma başlatılmasına karar verdi. Araştırmanın sonuçları üzerine Harrington ve yönetim kurulu, baş hukuk müşaviri Joseph Oliva'ya acilen bulguları emniyet görevlileriyle paylaşmasını söyledi. Üniversite soruşturma sırasında eyalet-federal yetkililerle topyekün işbirliği içerisindeydi ve kendilerinden istenen tüm bilgileri-belgeleri paylaştı” değerlendirmesini yaptı. Üniversitenin baş hukuk müşaviri Joespeh Oliva da, Chang'in eski avukatı Joel Cohen de konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih etti.

ÜNİVERSİTE SÖZCÜSÜNÜN CEVABI: "KAÇAMAK CEVAP İÇİN ÜZGÜNÜM"

St. John's Üniversitesi'ni arayarak 300 bin dolarlık fonun verilip verilmediğini sorduk. Üniversite yönetimi kesinlikle konuşmak istemediğini belirtirken, konuyla ilgili tüm sorulara cevap vermekten kaçındı. “Kaçamak bir cevap verdiğim için üzgünüm” diyen üniversitenin sözcüsü Dominic Scianna şöyle dedi: “Konuyla ilgili tek söyleyebileceğimiz Chang'in 17 Haziran 2010 günü üniversitemizle tüm ilişkisinin kesildiğidir. 2009 senesinde okulun başkanı Peder Donald J.Harrington, Cecilia Chang'in gerçekleştirmiş olabileceği dolandırıcılıkla ilgili bir araştırma başlatılmasına karar verdi. Araştırmanın sonuçları üzerine Peder Harrington ve yönetim kurulu, baş hukuk müşaviri Joseph Oliva'ya acilen bulguları emniyet görevlileriyle paylaşmasını söyledi. Üniversite soruşturma sırasında eyalet ve federal yetkililerle topyekün işbirliği içerisindeydi ve kendilerinden istenen tüm bilgileri ve belgeleri paylaştı.”

KANIT MEKTUP 2004'TE YAZILDI İDDİASI 

erdoğan fahri doktora mektupCumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2004 yılında ABD'de katolik St. John's Üniversitesi'nden aldığı ‘Fahri Hukuk Diploması'nı 300 bin dolar karşılığı aldığı iddiasını kronolojik gelişimi özetle şöyle:

BAŞBAKANA DİPLOMA

25 Ocak 2004'te St. Jonh's Üniversitesi düzenlediği törenle Erdoğan'a Fahri Hukuk Doktorası verdi. Erdoğan diplomasını almak için ABD'ye eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile birlikte gitmiş, kendilerine 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında “rüşvet ve nüfuz ticareti” suçlarını işlediği iddiasıyla soruşturma açılan eski AB Bakanı Egemen Bağış da eşlik etmişti. New York St. John's Üniversitesi Dekanı Peder Harrington törende yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın siyasi geçmişi ve özellikle İstanbul Belediye başkanlığı döneminde, İstanbul kentine yaptığı yararlı hizmetlerden söz etmişti. “‘Karizmatik ve yetenekli bir lider olan Erdoğan'ın özellikle küresel barış için harcadığı çabalara'” dikkat çeken Harrington, “Türkiye'nin bu yaklaşımını alkışladıklarını” kaydetmişti.

SENATÖRE ANLATTI

Erdoğan'a doktora verilmesinin ardından 8 Haziran 2004 tarihinde eski Alaska Valisi Frank H. Murkowski'e mektup yazan Cecilia Chang'in 300 bin dolar paradan bahsetmesi dikkat çekiyor. Chang mektubunda, “Size 18 Haziran'dan 15 Temmuz'a kadar (2004) Türkiye'de olacağımı haber vermek isterim. Bildiğiniz üzere Tayvan, bizlerle olan Akademik Gelişim Bağışı'nı yenilememe kararı aldı. Bu senenin 1 Ocak'ından itibaren onlardan fon almıyoruz. 25 Ocak 2004'te St. John's Üniversitesi Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a Fahri Hukuk Doktorası verdi. Bu ödülü almadan önce, Türk hükümetinin Tayvan'ın yerini alarak üniversitemize senelik 300 bin dolarlık bir bağış yapacağı konusunda ortak bir anlayışa varıldı” diyor. Türkiye başbakanıyla uyum ve yakınlık içinde olduğunu dile getiren Chang, yine de 300 bin doları garantiye almak için Türk hükümetine ABD'nin siyasi sahnesinde önemli bir oyuncu olduğunu göstermek istemiş. Yakın dostu Vali Murkowski'den Başkan Bush'un Türkiye'ye yapacağı ziyarette heyetin içinde yer almasını sağlamasını isteyen Chang, “Kampanya yürüteceğim. Sanıyorum ki Başkan Bush, bir Türkiye ziyareti gerçekleştirecek. Eğer St. John Üniversitesi bu geziye ABD misafiri olarak davet edilirse ve birlikte temaslar gerçekleştirirse bu bizim için çok faydalı bir durum olur. Sizden bizim Türkiye'ye Başkan Bush'un misafiri olarak davet edilmemiz konusundaki gelişmeler ve fırsatlar hakkında haber bekliyorum” ifadelerini kullanıyor.

2009'DA PATLAK VERDİ

1 milyon dolarlık yolsuzluk skandalı 2009'da patlak veriyor. 2012 yılında dosya yargıya taşınıyor.

TÜRKİYE'DEN HESAP

Türkiye'de Cecilia Chang'in yargılandığı mahkeme tutanaklarında Savcı Charles Kleinberg ve mahkeme, Chang'in kaçma şüphesi olup olmadığı üzerine bir tartışma yaşıyor. Bunun gerekçesi olarak Chang'in yurtdışındaki hesaplarınını gösteren Kleinberg, “Şu an endişeliyiz çünkü yurtdışında neleri olduğunu göremiyoruz. Sadece nerelerde olduğunu görebiliyoruz. Tayvan, Çin, Hong Kong ve Türkiye” ifadelerini kullanıyor.

2012'DE İNTİHAR ETTİ 

Cecilia Chang, 6 Kasım 2012 günü mahkemede ifade vermesinden kısa süre sonra Queens'deki evine gidiyor. Evinde yangın başlatan Chang, aynı zamanda bileklerini keserek, kendini müzik sisteminin kablosuyla asarak yaşamına son veriyor.

REKTÖR DE İSTİFA ETTİ

Erdoğan'a ödülü verirken övücü sözler sarfeden Peder Harrington'un da pahalı saatler ve takım elbiseleri giyip lüks otellerde kaldığı, hatta Chang'den zarf içinde seneler içinde 400 bin dolar aldığı mahkemedeki ifadelerde yer aldı. Cecilia Chang'in üniversiteyi 1 milyon dolar dolandırdığının ortaya çıkmasının ardından Harrington, 2013 yılında üniversitenin başkanlığından istifa etmek durumunda kaldı.