Erdoğan: Cesedi sahile vuran...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, B20 konferansında katılımcılara seslendi.

Oluşturma Tarihi: 2015-09-03 14:52:24

Güncelleme Tarihi: 2015-09-03 14:52:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan, B20 konferansında katılımcılara seslendi. Cumhurbaşkanı'nın konuşmasından satır başları
Bazı ülkeler kendi çıkarları için terör örgütleri arasında ayrım yapıyorlar.

Bu yıl ülkemizin başkanlığını yaptığı G-20 küresel ekonomik politikaların belirlenmesinde en etkili toplantılardan. Her ekonomik gelişmenin ilgili ülke ile birlikte tüm dünyayı etkilediği bir dönemde birlikte hareket edilmesi çok daha büyük önem taşıyor.

"G20 SADECE EKONOMİYE DEĞİL BARIŞA DA KATKI SAĞLAMALI"

Küresel sorunlara küresel çözümler bulunması gerekiyor. G20 sadece ekonomiye değil küresel barışa da katkı sağlamalı. B20 bu yıl hem faaliyet alanını genişletyeterek hem de üye sayısını arttırarak başarılı bir performans ortaya koydu. B20 Türkiye'nin küresel iş dünyasının en önemli platformlarından biri haline geldiğini düşünüyoruz.

"ASYA BÖLGESİ TARİHİ BİR FIRSAT İLE KARŞI KARŞIYA"

Özellikle ilk defa bu yıl gündeme getirdiğimiz KOBİ'lerle ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğimizin bilinmesini isterim. Krizin gerisinde yapısal sorunlar vardır. O yüzden Asya bölgesi tarihi bir fırsat ile karşı karşıyayadır. Londra-Pekin hattını önemsemeyenler başarılı olamayacaktır. Marmaray ve boğazda inşaa edilien ikinci proje bu hattın iki kıtayı birleştiren kısmı olacak.

"ÜLKEMİZİN KAPISI YATIRIMLARA AÇIKTIR"

G20'nin en önemli hedefi güçlü ve sürdürebilir bir küresel büyümenin sağlanmasıdır. Dünyanın tamamını içine almayan büyüme sosyal dengesizliği beraberinde getirecektir. Türkiye küresel tekabete uyum konusunda başarılı bir örnektir. Ülkemizin yatırımlar konusunda kapısı sonuna kadar açıktır.

Akdeniz'de batan bir botta ölen 3 yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. Bunun hesabını vermeyecek mi, bir balina sahile vurdu diye yığınlarca tedbir alanlar bunun hesabını vermeyecek mi? Bu sistemin güvencesi olan ancak 5 büyük ülkenin menfaatinin dışında karar alamayan Birleşmiş Milletler bunun altında ezilecektir. Biz bu yüzden dünya 5'ten büyüktür. Ama Erdoğan söylediği için dünya medyası tarafından kötü olarak lanse ediliyor. Ben hakkı söylemeye devam edeceeğim.

Batı merkezli dünyanın geride kaldığını, çok merkezli dünyanın ortaya çıktığını kabul etmemiz gerekiyor. Akdenizin doğu kıyılarından botlara, köhne teknelere binen insanlar, huzura refaha, yaşama imkanına kavuşmak için buna yelteniyor.
Akdenizde boğulan sadece mülteciler değil insanlığımızdır.

Avrupa kapılarında kaderlerine terkedilen Akdeniz ve Ege'de cesetleri sahillere vuran cesetler, ölüme terk edilenler bizim yüreğimizde sızıdır. Biz hiçbir zaman insanların rengine, düşüncesine, inancına bakmadık. Biz Suriye ve Irak'tan gelenleri ölüme terk edemezdik. Bugün 2 milyonu aşkın insan ülkemizde tutuluyor. Ölümden kaçan insanları bombalara terk edemezdik. Çünkü onlar insandır.

Biz 2 milyonu aşkın insanı misafir ederken, avrupanın tamamında bu rakam sadece 200 bindir. Avrupa, bugün mültecileri nasıl dağıtacağının arayışı içerisinde. Bunun yapılmasının başlıca nedeni Irak'ta petrol var, Irak'taki petrolün yüzde 80'i batılıların elinde. Aynı durum Libya için de geçerli.

Biz tüm insanlara yardımcı olmaktan çekinmedik çekinmeyeceğiz. bugüne kadar 6.5 milyar dolar harcamada bulunduk. Ama bu sorunun tüm sorumluluğunu bize yükleme de hakkaniyete uygun değildir.